Στην Ουρουγουάη κυκλοφορούν και οπλοφορούν, αλλά είναι ακίνδυνοι
Στην Ουρουγουάη των 3 εκατομμυρίων υπάρχουν 580.000 δηλωμένα όπλα, κοινώς 32 όπλα ανά 100 κατοίκους, όταν στο Ιράκ η αντίστοιχη αναλογία είναι 34 όπλα ανά 100 κατοίκους. Και οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί κατά 50% το τελευταίο χρόνο. Ωστόσο, σπάνια βγαίνουν τα όπλα για αυτό και πολλοί αναρωτιούνται: γιατί να αλλάξει η νομοθεσία;
Στην Ουρουγουάη των 3 εκατομμυρίων υπάρχουν 580.000 δηλωμένα όπλα, κοινώς 32 όπλα ανά 100 κατοίκους, όταν στο Ιράκ η αντίστοιχη αναλογία είναι 34 όπλα ανά 100 κατοίκους, στην Αργεντινή 10 ανά 100, στη Βραζιλία 8 ανά 100, στην Κολομβία 6 ανά 100 και στις ΗΠΑ 90 όπλα ανά 100 κατοίκους.
Όπως αναφέρει η ισπανική Εl Pais, οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί κατά 50% το τελευταίο χρόνο με αποτέλεσμα πολλοί να μιλούν για τουλάχιστον 1 εκατομμύριο όπλα στα χέρια πολιτών.
Ωστόσο, σπάνια βγαίνουν και ακόμα πιο σπάνια χρησιμοποιούνται. Το προφίλ του πολίτη με όπλο είναι το εξής: οικογενειάρχης, ο οποίος έχει κάπου στο σπίτι ένα όπλο για να υπερασπιστεί την περιουσία του. Αρκετοί μάλιστα το έχουν κάπου κρυμμένο χωρίς καν να θυμούνται πού.
Ίσως για αυτό τον λόγο αρκετοί αντιδρούν στη νέα νομοθεσία που θέλει να περάσει η κυβέρνηση της χώρας και η οποία προβλέπει κάθειρξη έως και 12 έτη για παράνομη κατοχή. Προς το παρόν, η νομοθεσία προβλέπει ψυχολογικά τεστ και εκπαίδευση για να λάβει κάποιος άδεια.
Μεταξύ αυτών που αντιδρούν είναι η συντηρητική Αντιπολίτευση. Ο Γκιγιέρμο Μασιέλ από τους Κολοράδος, θεωρεί ότι η Πολιτεία πρέπει να αφοπλίσει τους παράνομους και όχι τους «ειλικρινείς και τίμιους πολίτες».
Για τον ίδιο θα έπρεπε μάλιστα να συζητηθεί το θέμα της νόμιμης άμυνας στη χρήση όπλου, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των καταστηματαρχών.
Άλλη άποψη έχει ο πρόεδρος της Βουλής, Ανίμπαλ Περέιρα, ο οποίος προέρχεται από τον κεντροαριστερό συνασπισμό που βρίσκεται στην εξουσία. Ο ίδιος εξηγεί ότι ο νέος νόμος έχει σαν στόχο να «μαζέψει» από την αγορά τα όπλα που κυκλοφορούν παράνομα.
Πάντως, όπως σημειώνει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στο Μοντεβιδέο, η νέα νομοθεσία δεν επηρεάζει τα προνόμια βουλευτών και γερουσιαστών να φέρουν όπλα χωρίς περιορισμούς.
Έρευνα του 2008 έδειξε ότι ένας στους τρεις βουλευτές οπλοφορούν. «Τα στοιχεία είναι ξεπερασμένα. Το 1950 απαγορεύτηκε η είσοδος βουλευτών στην Ολομέλεια και πλέον τα όπλα είναι παρόντα για λόγους ασφαλείας, όπως για παράδειγμα αν πρόκειται να γίνει μεταφορά χρημάτων» λέει ο Περέιρα.
Η νέα νομοθεσία πάντως, βάσει των πολιτικών συσχετισμών θα περάσει από τη Βουλή, όπως πέρασε και η νομιμοποίηση της κάνναβης.
Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τουρκία: Επτά αστυνομικοί τραυματίες σε μάχη με τζιχαντιστές του ΙΚ
- Η επιστήμη μίλησε: Η κοτόσουπα είναι το old time classic «φάρμακο»
- Καιρός: Τοπικές βροχές τη Δευτέρα – Έρχονται καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την παραμονή Πρωτοχρονιάς
- Με τη μεγάλη εξουσία έρχεται η μεγάλη ανασφάλεια – Γιατί τα ισχυρότερα κράτη φοβούνται περισσότερο;
- Horses: 50 χρόνια μετά την κυκλοφορία του το άλμπουμ της Πάτι Σμιθ ακούγεται ακόμα «επικίνδυνα ζωντανό»
- Ερωτικά σε κρίση; Οι δύο συνήθειες που μπαίνουν εμπόδιο στις σχέσεις
- Λίντια Φέρτσάιλντ: Όταν το DNA λέει ψέματα – Η σπάνια περίπτωση χιμαιρισμού που μπέρδεψε τη Δικαιοσύνη
- Τι κρατάει χαμηλά την παραγωγικότητα: Οι 10 +1 πληγές που βαθαίνουν το χάσμα ΕΕ-ΗΠΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 29.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ken-cheung-yHST1WmTqzI-unsplash-315x220.jpg)






















![Γιγαντιαίος χιονάνθρωπος καλωσορίζει τους επισκέπτες στο Harbin Ice Snow World στην Κίνα – Δείτε πως φτιάχτηκε [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/snowman2-315x220.jpg)

![Η βροχή βάφτηκε κόκκινη στο Ορμούζ του Ιράν – Εντυπωσιακές εικόνες [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/blood-rain2-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442