
Επικίνδυνη η λήψη νέων μέτρων λιτότητας ξεκαθαρίζει ο Γ.Στουρνάρας
Στην ανάγκη να αποφθεχθεί νέα λιτότητα στην ελληνική οικονομία, καθώς θα ήταν επικίνδυνη για το ίδιο το πρόγραμμα αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας σε συνέντευξη στο CNBC. «Προσπαθούμε να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι η προσαρμογή μέχρι τώρα ήταν τόσο τεράστια που δεν μπορούμε να λάβουμε νέα μέτρα λιτότητας, δεν μπορούμε να μειώσουμε περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο του λαού» είπε ο υπουργός.
Στην ανάγκη να αποφθεχθεί νέα λιτότητα στην ελληνική οικονομία, καθώς θα ήταν επικίνδυνη για το ίδιο το πρόγραμμα αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη που έδωσε στο CNBC.
«Ο ελληνικός λαός έχει κάνει τεράστιες θυσίες και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί τι μέτρα θα πρέπει να εφαρμόσουμε για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, εάν όντως υπάρχει», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας και συμπλήρωσε: «Προσπαθούμε να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι η προσαρμογή μέχρι τώρα ήταν τόσο τεράστια που δεν μπορούμε να λάβουμε νέα μέτρα λιτότητας, δεν μπορούμε να μειώσουμε περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο του λαού».
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η Κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη διορθωτικών μέτρων που έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο, τα οποία είναι πρόθυμη να λάβει, άλλα όχι μέτρα λιτότητας. «Για αυτό αργούμε τόσο πολύ να καταλήξουμε τώρα σε αυτή την αναθεώρηση. Είμαστε αρκετά προσεκτικοί. Δεν χρειάζονται μέτρα λιτότητας. Είναι επικίνδυνα. Θα πρέπει να επιτρέψουμε να τεθούν σε λειτουργία οι αυτόματοι σταθεροποιητές», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.
Αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι ο προσδιορισμός του δεν είναι μια «ακριβής άσκηση» και ως εκ τούτου απαιτείται διαπραγμάτευση. «Έχουμε θέσει τους στόχους στο προσχέδιο Προϋπολογισμού και προσπαθούμε να λάβουμε τα απαραίτητα διαρθρωτικά μέτρα για να καταστήσουμε αυτούς τους στόχους βιώσιμους και αξιόπιστους», τόνισε και προσέθεσε πως η Κυβέρνηση έχει παραδώσει στην τρόικα μέτρα ύψους 0,7% του ΑΕΠ, τα οποία εκτιμά πως αρκούν για να κλείσει το όποιο δημοσιονομικό κενό.
Ο υπουργός Οικονομικών αποσαφήνισε πως ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν κινδυνεύει και επιχειρηματολόγησε λέγοντας πως έχει καλυφθεί το 80% της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής και το υπολειπόμενο 20% είναι «υπερβολικό» να απειλήσει την κυβέρνηση. «Είμαστε έξυπνοι άνθρωποι. Τώρα που είμαστε κοντά στο τέλος δεν θα καταστρέψουμε ότι έχουμε πετύχει μέχρι τώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Απευθυνόμενος στους διεθνείς επενδυτές ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η ελληνική οικονομία είναι σε μια θέση όπου υπάρχει μόνο άνοδος. Έχουμε εξαλείψει τις αιτίες της κρίσης. Η ύφεση είναι πολύ ηπιότερη από ότι πιστεύαμε και για πρώτη φορά τα τελευταία, πολλά, χρόνια, πρόκειται να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Κανείς δεν το περίμενε αυτό πέρυσι, ούτε καν εγώ», ανέφερε ο υπουργός στο CNBC.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τέμπη: «Όσο αναπνέω θα παλεύω για να μπουν φυλακή όσοι φταίνε» – Συγκλονίζει η Άλμα Λάτα που έχασε την κόρη της
- Αμερικανικές βάσεις: Πού βρίσκονται οι σημαντικότερες σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη – Πόσες έχει η Ελλάδα και η Κύπρος
- Ιράν: Τι λένε Έλληνες που βρίσκονται σε Άμπου Ντάμπι, Ντόχα και Μπαχρέιν
- Από την Κοιλάδα των Βασιλέων στα μικρόφωνα του BBC: Η αποκάλυψη του Τουταγχαμών έπειτα από 3.300 χρόνια σιωπής
- H εξαιρετική εμφάνιση που έκανε ο Αβδάλας στην ήττα του Βιρτζίνια Τεκ, «διπλός» ο Χιτικούδης
- Ευρώπη: Η αποκλεισμένη γενιά – Η αγορά κατοικιών απογοητεύει τους νέους
- Συναγερμός: Ιρανικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν προς την κατεύθυνση βρετανικών βάσεων στην Κύπρο
- Η… ιδιαίτερη συνάντηση του Μόουζες Ράιτ στον Άλιμο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 01.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/matt-bennett-FHCaT8blG5k-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442