Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Ευρωπαϊκή εποπτεία μόνο για τις μεγάλες τράπεζες, σημειώνει η Μέρκελ

Ευρωπαϊκή εποπτεία μόνο για τις μεγάλες τράπεζες, σημειώνει η Μέρκελ

Ικανοποιημένη εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος για τις αποφάσεις του Ecofin σχετικά με την εποπτεία των τραπεζών, καθώς διασφαλίστηκαν τα βασικά αιτήματα της Γερμανίας. Σύμφωνα με την Μέρκελ, ο μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών θα επιβλέπει άμεσα μόνο τις τράπεζες με στοιχεία ενεργητικού άνω των 30 δισ. ευρώ ή που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 20% του ΑΕΠ της χώρας τους, κάτι που επιτρέπει στις μικρές περιφερειακές τράπεζες της Γερμανίας να παραμείνουν υπό εθνική επίβλεψη. Ικανοποιημένος και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ για τη συμφωνία.

Ικανοποιημένη εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ για τις αποφάσεις του Ecofin σχετικά με την εποπτεία των τραπεζών, καθώς -όπως είπε- διασφαλίστηκαν τα βασικά αιτήματα της Γερμανίας. Ικανοποιημένος δήλωσε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ για την επιτευξη συμφωνίας.

Συγκεκριμένα, η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «θα έχουμε έναν σαφή διαχωρισμό μεταξύ των ευθυνών για τη νομισματική πολιτική και την τραπεζική επίβλεψη».

Επισήμανε, δε, ότι ο μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών, που θα λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΕΚΤ, θα επιβλέπει άμεσα μόνο τις τράπεζες με στοιχεία ενεργητικού άνω των 30 δισ. ευρώ ή που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 20% του ΑΕΠ της χώρας τους.

Αυτό επιτρέπει στις μικρές περιφερειακές τράπεζες της Γερμανίας να παραμείνουν υπό εθνική επίβλεψη.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε σε ανακοίνωσή του την ικανοποίηση του για «τη σημαντική και συνολική συμφωνία» στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ.

Αυτή η συμφωνία είναι «συνολική γιατί αφορά όλες τις τράπεζες» και αποδεικνύει την «επιθυμία να φροντίζουμε από κοινού για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος στην ευρωζώνη και πέρα από αυτή», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, πρόκειται «για ένα αποφασιστικό βήμα προς την οριστική σταθεροποίηση της ευρωζώνης και προς την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, που αποτελεί προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη, για την οποία η Γαλλία εργάζεται ακατάπαυστα μετά τη Σύνοδο του Ιουνίου του 2012».

«Με αυτό τον τρόπο η Ευρώπη και η ευρωζώνη αποδεικνύουν ότι είναι σε θέση να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν», σημείωσε ο κ. Ολάντ.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβεβαιώνει ότι είμαστε στη διαδικασία εξόδου από την κρίση στην ευρωζώνη και καθορισμού των αρχών και των κανόνων που θα είναι αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον της», καταλήγει η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο