Δροσερή δορυφορική βουτιά στα νερά της λίμνης Γκάρντα
Η δορυφορική εικόνα που λάβαμε αποκλειστικά αυτή την εβδομάδα από την ESA, την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία, δείχνει τη λίμνη Γκάρντα της Ιταλίας, η οποία σχηματίστηκε από τους παγετώνες που έρεαν από τις Άλπεις κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων. Με επιφάνεια 370 τετραγωνικών χιλιομέτρων, είναι η μεγαλύτερη λίμνη στην Ιταλία και η τρίτη μεγαλύτερη στην ευρύτερη περιοχή των Άλπεων.
Η δορυφορική εικόνα που λάβαμε αποκλειστικά αυτή την εβδομάδα από την ESA, την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία, δείχνει τη λίμνη Γκάρντα της Ιταλίας, η οποία σχηματίστηκε από τους παγετώνες που έρεαν από τις Άλπεις κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων.
Με επιφάνεια 370 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η λίμνη Γκάρντα είναι η μεγαλύτερη στην Ιταλία και η τρίτη μεγαλύτερη στην ευρύτερη περιοχή των Άλπεων.
Ανατολικά της λίμνης διακρίνεται ο ποταμός Άντιτζε, o οποίος κυλά προς το νότο πριν πάρει μια ανατολική στροφή προς την πόλη της Βερόνα. Με μήκος 410 χιλιόμετρα, ο Άντιτζε είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της χώρας μετά τον Πάδο.
Όταν η στάθμη του Άντιτζε ανεβαίνει υπερβολικά, και απειλεί με πλημμύρες τη Βερόνα, το πλεονάζον νερό εκτρέπεται προς την Γκάρντα μέσω μιας σήραγγας που καταλήγει στο βόρειο άκρο της.
Η σήραγγα χρησιμοποιείται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο, καθώς η απότομη εισροή παγωμένου νερού προκαλεί ένα παροδικό σοκ στη λίμνη και επηρεάζει τα ψάρια της.
Η πόλη της Βερόνα έχει ενταχθεί στη λίστα της UNESCO με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, χάρη στη ρυμοτομία και την αρχιτεκτονική της. Ζουμάροντας στην εικόνα μπορεί κανείς να διακρίνει μεταξύ άλλων ένα ρωμαϊκό αμφιθέατρο. Στη Βερόνα διαδραματίζεται επίσης το Ρωμαίος και Ιουλιέττα του Σαίξπηρ.
Η φωτογραφία ελήφθη στις 21 Οκτωβρίου από το ραδιόμετρο του ιαπωνικού δορυφόρου ALOS, ο οποίος μεταδίδει δεδομένα στο επίγειο δίκτυο της ESA.
Ο δορυφόρος έπαψε να λειτουργεί την ώρα που φωτογράφιζε τις κατεστραμμένες ιαπωνικές ακτές μετά το τσουνάμι του 2011.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το «διάβασμα» του Μαρτίνεθ και η… πολυφωνία στην επίθεση – Έτσι έφυγε με το διπλό από το ΟΑΚΑ η Βαλένθια (vids)
- Συντάξεις: Στις 19 Δεκεμβρίου οι πρώτες καταβολές
- Σεισμός 4,3 Ρίχτερ ανοιχτά του Γερολιμένα Λακωνίας τα ξημερώματα
- Φέτα: Φόβοι για έλλειψη λόγω ευλογιάς προβάτων – Τι «είδε» το BBC
- Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον ΟΦΗ για την 7η συνεχόμενη νίκη στη Super League
- Αρκάς: Η καλημέρα του Σαββάτου με ευχές για τον Άγιο Νικόλαο που γιορτάζει σήμερα
- Φυστίκια: Το σνακ που κάνει καλό στη μνήμη
- Εορταστικό ωράριο: Πρεμιέρα κάνει την Πέμπτη – Τι πρέπει να γνωρίζετε
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 06.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-eser-tokas-54876734-25854069-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442