Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Τάση: Slow Fast Food

Τάση: Slow Fast Food

Styling: Elena Jeffrey. Φωτό: cube Studio Ο κλασικός µπουφές απαλλάσσεται από καθετί περιττό και οι πολύπλοκες fusion συνθέσεις παραµερίζονται. Τα ορντέβρ παίρνουν τη θέση του κυρίως πιάτου, ενώ αντίθετα τα κυρίως πιάτα σερβίρονται ως ορντέβρ. Παραδοσιακές και ορισµένες φορές υποτιµηµένες τοπικές λιχουδιές, όπως τα λονδρέζικα fish & chips, οι ισπανικές φακές µε τσορίθο ή το […]

Styling: Elena Jeffrey. Φωτό: cube Studio

Ο κλασικός µπουφές απαλλάσσεται από καθετί περιττό και οι πολύπλοκες fusion συνθέσεις παραµερίζονται. Τα ορντέβρ παίρνουν τη θέση του κυρίως πιάτου, ενώ αντίθετα τα κυρίως πιάτα σερβίρονται ως ορντέβρ. Παραδοσιακές και ορισµένες φορές υποτιµηµένες τοπικές λιχουδιές, όπως τα λονδρέζικα fish & chips, οι ισπανικές φακές µε τσορίθο ή το δικό µας τσίπουρο, κάνουν ένα δυναµικό comeback και σερβίρονται σε µίνι χωνάκια από εφηµερίδες, στα µπολάκια όπου άλλοτε σερβιριζόταν το βούτυρο – κουβέρ ή σε παγωµένα σφηνάκια αγγουριού. Τα mini meals εκφράζουν την ανάγκη όχι µόνο για αυθεντικότερες συνταγές, αλλά και για αγνότερα, υγιεινότερα και καθαρότερα στη γεύση υλικά.
Το χρονικό:
* Το 1966 ο Τρούµαν Καπότε παρέθεσε ένα πάρτι µε τίτλο «Black & White» στο ξενοδοχείο Πλάζα της Νέας Υόρκης. Παρ’ ότι το µεταµεσονύκτιο µενού περιλάµβανε πέρα από τα κλασικά καναπεδάκια και ψιλοκοµµένο κοτόπουλο, το πάρτι έγινε σηµείο αναφοράς στην τέχνη του lifestyle, λανσάροντας τη µόδα του «όρθιου δείπνου µε το ποτό ανά χείρας», που αντικατέστησε το παραδοσιακό καθιστό δείπνο γύρω από ένα µεγάλο τραπέζι.
* Στο πάρτι του για τα πρώτα Design Awards, το 2004, το περιοδικό Wallpaper σέρβιρε σε µίνι µερίδες φαγητό που κανονικά θα ανήκε στα κυρίως πιάτα. Μαζί µε το ριζότο µε µανιτάρια και λουκάνικα, που εµφανίστηκε µοιρασµένο σε µικροσκοπικά µπολάκια, προσφέρονταν µίνι µαχαιροπίρουνα. Εκείνη την ηµέρα η ανάγκη για υγιεινότερο φαγητό στα πάρτι έγινε µόδα.
* «Καλό, καθαρό και ηθικό». Αυτό είναι το σύνθηµα του κινήµατος Slow Food, που γεννήθηκε το 1986 στο Τορίνο την ηµέρα που τα MacDonald’s άνοιξαν το πρώτο τους κατάστηµα στην Ιταλία, στην Πιάτσα ντι Σπάνια της Ρώµης. Σκοπός του είναι η αντίσταση στην ισοπέδωση της γεύσης, που προσπαθεί να επιβάλει η παγκοσµιοποίηση, και η προστασία των τοπικών διατροφικών παραδόσεων απέναντι στη βιοµηχανοποίηση της γεωργίας.
* Για τουλάχιστον µία πενταετία η επαν – ανακάλυψη της Κούβας επέβαλε τη µόδα των µοχίτο, ενώ το Sex and the City υποχρέωσε τις γυναικοπαρέες να παραγγέλνουν µόνο Cosmopolitan. Σήµερα, καθώς διανύουµε περίοδο µινιµαλισµού, τα ποτά απογυµνώθηκαν από τις φιοριτούρες των δυόσµων και των πολύπλοκων δοσολογιών και κλασικά κοκτέιλ, όπως το Μαρτίνι, βρίσκονται ξανά στην πρώτη γραµµή της ζήτησης. Τα ’10s όµως του προσθέτουν το δικό τους τουίστ: χυµό από λίτσι ή βατόµουρα.

* Στο Σαν Χοσέ εµφανίστηκαν µπισκότα σούσι µε την ονοµασία Koo – Κί, των οποίων ο δηµιουργός προτείνει να τα βουτήξουµε σε ζεστό καφέ αντί για σος σόγιας. Το παρισινό Fauchon δηµιούργησε µια Μαντλέν µε παρµεζάνα και µαύρες τρούφες, το εστιατόριο WD-50’s της Νέας Υόρκης περιλαµβάνει στο µενού του αβγά ποσέ µε καρύδα και στο Τόκιο η αλυσίδα Mamido Burger λανσάρισε µόλις µπέργκερ µπανάνας που συνοδεύονται από τηγανητές πατάτες µε σιρόπι. Αυτή τη στιγµή οι ζαχαροπλάστες ανά τον κόσµο καταπατούν κάθε όριο µεταξύ γλυκού και αλµυρού.

gamos.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο