«Έφυγε» ο Ζαν Ζιρό, δημιουργός του υπολοχαγού Μπλούμπερι
Ο Γάλλος σχεδιαστής και σεναριογράφος κόμικς Ζαν Ζιρό, γνωστός με τα ψευδώνυμα Moebius και Gir, και «πατέρας» του υπολοχαγού Μπλούμπερι, πέθανε το Σάββατο στο Παρίσι, σε ηλικία 74 ετών, έπειτα από μακρά ασθένεια.
Ο Γάλλος σχεδιαστής και σεναριογράφος κόμικς Ζαν Ζιρό, γνωστός με τα ψευδώνυμα Moebius και Gir, και «πατέρας» του υπολοχαγού Μπλούμπερι, πέθανε το Σάββατο στο Παρίσι, σε ηλικία 74 ετών, έπειτα από μακρά ασθένεια.
«Πέθανε σήμερα το πρωί μετά από μακρά ασθένεια» δήλωσε μια φίλης της οικογένειας που εργάζεται στις εκδόσεις Moebius Production Jean Giraud.
Αφού πέρασε τα νεανικά του χρόνια σχεδιάζοντας καουμπόηδες και Ινδιάνους και σπούδασε στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών, ο Ζαν Ζιρό, γεννημένος στις 8 Μαΐου του 1938 στο Νοζάν Σιρ Μαρν κοντά στο Παρίσι, άρχισε να δημοσιεύει στα 18 του τα πρώτα του σχέδια για τη διαφήμιση και τη μόδα, πριν συνεργαστεί με τα «εικονογραφημένα», όπως το Fripounet et Marisette.
Επιστρέφοντας από τον πόλεμο της Αλγερίας, δημοσιεύει μία σειρά γουέστερν στο περιοδικό Spirou, μετά στο Pilote και στη συνέχεια ξεκινά τις περιπέτειες του Μπλούμπερι του υπολοχαγού που θα του εξασφαλίσει τη φήμη του.
Για να υπογράψει τις εικονογραφήσεις μια σειράς περιοδικών και βιβλίων επιστημονικής φαντασίας, στα τέλη της δεκαετίας του ’60, θα δημιουργήσει το ψευδώνυμο Moebius, που δανείστηκε από έναν Γερμανό μαθηματικό. Θα δημοσιεύσει με το ψευδώνυμο αυτό τις σειρές Arzach και Incal.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Moebius συνεργάστηκε με τα πιο διάσημα περιοδικά κόμικ, εκτός από εκείνα που ήδη αναφέρθηκαν, με τα Hara Kiri και Echo de Savanes στη Γαλλία. Εργάστηκε επίσης με Ιάπωνες καλλιτέχνες και εικονογράφησε, πράγμα σπάνιο για ένα Ευρωπαίο, μια ιστορία του Silver Surfer, σε συνεργασία με τον Αμερικανό Σταν Λι.
Το 2010, το ίδρυμα Καρτιέ για τη Σύγχρονη Τέχνη, στο Παρίσι, του αφιέρωσε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Νέλσον Μαντέλα: Ο ισόβιος αγώνας κατά του ρατσισμού
- Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στα Διαβατά
- Ελβετικό φράγκο: Έφτασε η κρίσιμη δίκη στον Άρειο Πάγο – Προσφυγή 200.000 πολιτών
- Η La Liga πάει τους παίκτες στα δικαστήρια
- «Καραγκιόζη… Χάσαμε τον Αϊ Βασίλη!»: Με τη Ματίνα Νικολάου στο θέατρο Σκιών του Π. Χατζηαναγνώστου
- Γιατί η πολιτική φαντασία έχει πεθάνει – και πώς να την αναστήσουμε
- Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει στην Αττική λόγω της κακοκαιρίας Byron
- Αρκάς: Η καλημέρα της Παρασκευής σε κλίμα κακοκαιρίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)


















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442