Πρόταση από την Εθνική για την επαναγορά ομολόγων της έως 1,85 δισ. ευρώ με «κούρεμα»
Προαιρετική πρόταση για την επαναγορά -με έκπτωση σε σχέση με την ονομαστική αξία- των καλυμμένων ομολόγων και τους υβριδικών τίτλων που έχει εκδώσει, έως το ύψος των 1,85 δισ. ευρώ, υπέβαλε την Τρίτη η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει για την ενίσχυση της ρευστότητας.
Προαιρετική πρόταση για την επαναγορά (με έκπτωση σε σχέση με την ονομαστική αξία, αλλά υψηλότερη σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές στην αγορά) των καλυμμένων ομολόγων και των υβριδικών τίτλών που έχει εκδώσει, υπέβαλε την Τρίτη η Εθνική Τράπεζα.
Αυτή η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η τράπεζα για την ενίσχυση της ρευστότητας.
Η πρώτη κίνηση ολοκληρώθηκε την Δευτέρα, με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ με προνομιούχες μετοχές, η οποία καλύφθηκε εξ’ ολοκλήρου από το Ελληνικό Δημόσιο.
Η αύξηση κεφαλαίου ενισχύει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας κατά 1,5%, με αποτέλεσμα ο δείκτης των κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) να υπερβαίνει το 11% με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου 2011.
Για τις καλυμμένες ομολογίες 1,5 δισ. ευρώ (λήξεως 2016), η ΕΤΕ προτείνει την εξαγορά τους στο 70% της ονομαστικής αξίας τους. Η τιμή τους στην αγορά είναι στο 60% περίπου.
Για τους υβριδικούς τίτλους 350 εκατ. ευρώ, προτείνει εξαγορά στο 45% της ονομαστικής αξίας. Η τιμή τους στην αγορά είναι κοντά στο 30%.
Το κέρδος για την Εθνική υπολογίζεται στα 650 εκατ. ευρώ, αν όλοι οι επενδυτές πωλήσουν πίσω στην ΕΤΕ τα καλυμμένα ομόλογα και τους υβριδικούς τίτλους που κατέχουν.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση της:
«ΗΕθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. ανακοινώνει την υποβολή προαιρετικής πρότασης για την απόκτηση μέρους ή του συνόλου των υφιστάμενων καλυμμένων ομολογιών σταθερού επιτοκίου της σειράς 3, συνολικής αξίας EUR 1.500.000.000 και λήξης το έτος 2016 που έχει εκδώσει η ΕΤΕ και των εγγυημένων προνομιούχων τίτλων κυμαινόμενου επιτοκίου Α σειράς, μη σωρευτικού μερίσματος και άνευ δικαιώματος ψήφου, συνολικής αξίας EUR 350.000.000, των εγγυημένων CMS-linked προνομιούχων τίτλων Β σειράς, μη σωρευτικού μερίσματος και άνευ δικαιώματος ψήφου, συνολικής αξίας EUR 350.000.000, των εγγυημένων CMS-linked προνομιούχων τίτλων Γ σειράς, μη σωρευτικού μερίσματος και άνευ δικαιώματος ψήφου, συνολικής αξίας USD 180.000.000, των εγγυημένων CMS-linked προνομιούχων τίτλων Δ σειράς, μη σωρευτικού μερίσματος και άνευ δικαιώματος ψήφου, συνολικής αξίας EUR 230.000.000 και των εγγυημένων προνομιούχων τίτλων σταθερού/κυμαινόμενου επιτοκίου της σειράς Ε, μη σωρευτικού μερίσματος και άνευ δικαιώματος ψήφου, συνολικής αξίας GBP 375.000.000, έκδοσης της National Bank of Greece Funding Limited, για τους οποίους έχει χορηγηθεί η εγγύηση μειωμένης εξασφάλισης της ΕΤΕ.»
» Οι Τίτλοι είναι εισηγμένοι και διαπραγματεύονται στην οργανωμένη αγορά του Χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου, δύο δε σειρές των Υβριδικών Τίτλων διαπραγματεύονται επιπλέον και στο Χρηματιστήριο Euronext του Άμστερνταμ. Η Πρόταση, για την οποία έχει ήδη ληφθεί η έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, αφορά το συνολικό ποσό των υφιστάμενων πέντε σειρών Υβριδικών Τίτλων και των Καλυμμένων Ομολογιών, με συνολική ονομαστική αξία EUR 1.746.073.000 ως προς τους εκφρασμένους σε Ευρώ τίτλους, USD 86.482.000 ως προς τους εκφρασμένους σε δολάρια ΗΠΑ τίτλους και GBP 56.281.000 ως προς τους εκφρασμένους σε στερλίνες τίτλους.»
» Το προσφερόμενο για την απόκτηση των Τίτλων αντάλλαγμα καταβάλλεται σε μετρητά και αντιστοιχεί, στην περίπτωση των Καλυμμένων Ομολογιών, σε 70% και, στην περίπτωση των Υβριδικών Τίτλων, σε 45% της ονομαστικής αξίας των σχετικών σειρών Τίτλων που προσφέρονται έγκυρα και γίνονται δεκτές για απόκτηση στο πλαίσιο των Προτάσεων.»
» Σημειώνεται ότι η απόκτηση από την ΕΤΕ μέρους ή του συνόλου των Τίτλων (ανεξαρτήτως σειράς) που προσφέρονται σαν μέρος της Πρότασης υπόκειται στην απόλυτη διακριτική ευχέρεια της ΕΤΕ, και θα χρηματοδοτηθεί από υφιστάμενα διαθέσιμα της ΕΤΕ.»
» Η Credit Suisse Securities (Europe) Limited, η Deutsche Bank AG London Branch, η Merrill Lynch International και η Morgan Stanley & Co. International plc ενεργούν ως Διαχειριστές (Dealer Managers) της Πρότασης.»
» Σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της Πρότασης, δεν θα πραγματοποιηθεί δημόσια πρόταση για την απόκτηση των Τίτλων στην Ελλάδα. Αντίστοιχα, η παρούσα ανακοίνωση δεν συνιστά δημόσια πρόταση απόκτησης ούτε σύσταση προς υποβολή πρότασης για πώληση Τίτλων στην Ελλάδα.»
»Η πρόταση υπόκειται στους περιορισμούς προσφοράς και διανομής, μεταξύ άλλων, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, του Βελγίου και της Γαλλίας, όπως εκτίθεται αναλυτικά στο ενημερωτικό δελτίο της Πρότασης.»
»Η διανομή της ανακοίνωσης και του ενημερωτικού δελτίου της Πρότασης σε αυτές τις δικαιοδοσίες περιορίζεται από τους νόμους αυτών των δικαιοδοσιών.»