MERIT ΧΑΕΠΕΥ : Θα συνεχιστεί η μεγάλη μεταβλητότητα στις τράπεζες
Ακολουθεί σχόλιο του Τμήματος Αναλύσεων και Μελετών της Merit ΑΧΕΠΕΥ :«Η τρέχουσα εβδομάδα στρέφεται από χρηματιστηριακή άποψη και όχι μόνο γύρω από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της και στο haircut κατά 50% στο ελληνικό χρέος. Η απόφαση για haircut στο ελληνικό χρέος που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας κατά 50% μεταφράζεται ως αναγνώριση της υποεκτίμησης […]
Ακολουθεί σχόλιο του Τμήματος Αναλύσεων και Μελετών της Merit ΑΧΕΠΕΥ :
«Η τρέχουσα εβδομάδα στρέφεται από χρηματιστηριακή άποψη και όχι μόνο γύρω από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της και στο haircut κατά 50% στο ελληνικό χρέος.
Η απόφαση για haircut στο ελληνικό χρέος που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας κατά 50% μεταφράζεται ως αναγνώριση της υποεκτίμησης του πραγματικού προβλήματος της Ελλάδας στις 21/7 και ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό τις τότε αποφάσεις. Οι αγορές δεν πίστεψαν από την αρχή την αποτελεσματικότητα των τότε αποφάσεων αφού αμέσως μετά τη Σύνοδο είχαμε υποχώρηση των δεικτών και κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών και λίγο μετά νέα ρεκόρ στα ελληνικά spreads και CDS. Μεγάλο ρόλο στην προώθηση από τη Γερμανική πλευρά αυτής της επιλογής έπαιξε η έκθεση της τρόικας που αναθεωρεί τις αρχικές της εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία λόγω βραδύτερης ανάκαμψης, χαμηλότερων προσδοκιών για τις αποκρατικοποιήσεις, αργής επανόδου στις αγορές κ.α, και κρίνει το τρέχον χρέος (162% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους) μη βιώσιμο.
Αν και πολλά σημεία της χθεσινής συμφωνίας παραμένουν ασαφή αυτήν την ώρα στα θετικά συγκαταλέγουμε το γεγονός ότι η συμμετοχή των ιδιωτών θα είναι εθελοντική και δεν φαίνεται προς το παρόν να γίνεται ενεργοποίηση των CDS. Εγείρεται όμως το ερώτημα του ποιο θα είναι το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών αφού και στο προηγούμενο πρόγραμμα PSI η συμμετοχή απείχε αρκετά από το 100%. Επομένως, συνυπολογίζοντας τα 30 δις ευρώ που θα διατεθούν για τη σωτηρία των τραπεζών το συνολικό όφελος δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 60 δις ευρώ, οδηγώντας το ελληνικό χρέος στο 130-135% του ΑΕΠ. Βεβαίως η προοπτική μείωσης των τόκων λόγω του haircut μπορεί να το οδηγήσει στο απώτερο μέλλον χαμηλότερα ενώ στόχος του haircut, σύμφωνα με την κα Μέρκελ, είναι η επιστροφή του χρέους στο 120% το 2020. Ο στόχος κρίνεται ρεαλιστικός αν βέβαια συνδυαστεί με πρωτογενή πλεονάσματα, μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και αποκρατικοποιήσεις.
Η εξέλιξη αυτή, αντίθετα, είναι κάθε άλλο παρά θετική για τις ελληνικές τράπεζες παρά το ότι έχουν ήδη καταγράψει ζημιές μετά φόρων ύψους 5,37 δις ευρώ από ελληνικά ομόλογα στους ισολογισμούς τους. Οι επιπρόσθετες απώλειες για τις 10 ελληνικές και ελληνοκυπριακές εισηγμένες τράπεζες (εξαιρουμένης της Γενικής και της Εμπορικής) θα μπορούσαν να φτάσουν επιπλέον μέχρι και τα 16 δις ευρώ μετά φόρων, αν συμμετάσχουν ομόλογα όλων των λήξεων. Αυτό σημαίνει ανάγκες για νέα κεφάλαια τουλάχιστον 15 δις ευρώ για να επιτύχουν ένα δείκτη Core Tier I στο 9%, που δεν είναι δυνατόν να αντληθούν από την αγορά. Έτσι ελλοχεύει ο κίνδυνος του ΤΧΣ με κοινές μετοχές για τις περισσότερες τράπεζες, αν συνυπολογίσουμε και πιθανές νέες επισφάλειες από τα tests της Blackrock που θα μπορούσαν να φτάσουν τα 10 δις ευρώ. Τα 30 δις ευρώ που προβλέπονται στο νέο πακέτο στήριξης για τις τράπεζες κρίνονται αρκετά προς το παρόν και δεν υπάρχει κίνδυνος στο ορατό μέλλον για τις καταθέσεις ιδιωτών. Δεν είναι τυχαίο επίσης το πρόσφατο νομοσχέδιο της κυπριακής κυβέρνησης για στήριξη των τραπεζών για προληπτικούς λόγους, αν και οι κυπριακές βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από τις υπόλοιπες για αρκετούς λόγους. Ερωτηματικά επίσης υπάρχουν από την πρώτη ανάγνωση των αποφάσεων για το πώς θα γίνει η στήριξη των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων.
Οι αποφάσεις για την Ελλάδα εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο που προσβλέπει σε μια γενικότερη λύση στην κρίση της Ευρωζώνης. Πολλά ερωτηματικά είναι αναπάντητα σχετικά με αυτό το σχέδιο, όπως το πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ύψους 106 δις ευρώ, πώς θα γίνει η αύξηση της μόχλευσης του EFSF κ.α., ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Προτεραιότητα στην ευρωζώνη αυτή τη στιγμή είναι να αποτραπεί η ένταξη της Ιταλίας σε κάποιο μηχανισμό στήριξης.
Η ελληνική αγορά αντέδρασε πολύ θετικά στις αποφάσεις της Συνόδου. Αν η θετική αντίδραση των μετοχών της πραγματικής οικονομίας στην είδηση της μείωσης του ελληνικού χρέους είναι εύλογη, ερωτηματικά υπάρχουν για τη συνέχιση του ράλλυ των τραπεζών. Η μεγάλη μεταβλητότητα στις τράπεζες αναμένουμε να συνεχιστεί μέχρι να ξεκαθαρίσει ο τρόπος των κεφαλαιακών ενισχύσεων της κάθε τράπεζας, ενώ αντίθετα οι χθεσινές αποφάσεις δημιουργούν ισχυρές πιθανότητες να ξεφύγουν τα μη τραπεζικά blue chips από τα χαμηλά τους. Η πιθανότητα ο Γενικός Δείκτης να έχει δει τα χαμηλά του στις 701 μονάδες είναι αυξημένη, αλλά δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι με σιγουριά μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στον τραπεζικό κλάδο.
Τα εταιρικά νέα επισκιάζονται αυτήν την περίοδο από τις μακροοικονομικές εξελίξεις αλλά σύντομα αναμένουμε νέα από τις αποκρατικοποιήσεις μετά από καιρό, ειδικότερα στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών (ανανέωση σύμβασης ΟΠΑΠ, διαγωνισμός για λαχεία, πώληση ΟΔΙΕ, βιντεολόττο) αλλά και στον τομέα του φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ) και της κινητής τηλεφωνίας (ανανέωση αδειών). Επιπλέον, η Γενική Τράπεζα προχωρά σε μια ακόμη αύξηση με σκοπό την άντληση 575 εκατ. ευρώ στην τιμή των €0,40, ενώ η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι κεφαλαιακές της ανάγκες μετά τις πρόσφατες εξελίξεις δεν είναι πάνω από 585 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι εφικτό να καλυφθεί χωρίς κάποια σημαντική ΑΜΚ, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα.
Τέλος, στην πρόσφατη αναθεώρηση των δεικτών δεν σημειώθηκε κάποια αλλαγή στο FTSE 20, αν και είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα γίνει λιγότερο τραπεζικός στις επόμενες αναθεωρήσεις, ενώ ο Γενικός Δείκτης έγινε πιο πολυσυλλεκτικός και θα αριθμεί από τις 28 Νοεμβρίου 60 μετοχές».
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.