Η Κρήτη ποζάρει σε διερχόμενο δορυφορικό ραντάρ
Στην τελευταία δορυφορική εικόνα που έστειλε στο in.gr η ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος), η Κρήτη και οι νότιες Κυκλάδες δεσπόζουν στο Αιγαίο. Η εικόνα δεν είναι φωτογραφία, αλλά μια τρισδιάστατη απεικόνιση που βασίστηκε σε δεδομένα από το ραντάρ του ευρωπαϊκού Envisat, του μεγαλύτερου δορυφόρου γεωσκόπησης που έχει τεθεί ποτέ σε τροχιά.
Στην τελευταία δορυφορική εικόνα που έστειλε στο in.gr η ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος), η Κρήτη και οι νότιες Κυκλάδες δεσπόζουν στο Αιγαίο.
Η εικόνα δεν είναι φωτογραφία, αλλά μια τρισδιάστατη απεικόνιση που βασίστηκε σε δεδομένα από το ραντάρ του ευρωπαϊκού Envisat, του μεγαλύτερου δορυφόρου γεωσκόπησης που έχει τεθεί ποτέ σε τροχιά.
Για τη δημιουργία της τελικής εικόνας χρειάστηκαν τρία περάσματα του δορυφόρου από το Δεκέμβριο του 2010 μέχρι το φετινό Μάρτιο. Τα δεδομένα από κάθε πέρασμα εμφανίζονται με διαφορετικά χρώματα -κόκκινο, πράσινο και μπλε- τα οποία συνδυάζονται για να δώσουν την τελική, σύνθετη απεικόνιση.
Στο κέντρο της Κρήτης διακρίνεται το όρος Ψηλορείτης, ή Ίδη, το μεγαλύτερο βουνό του νησιού, με ύψος 2456 μέτρα. Σύμφωνα μάλιστα με την ελληνική μυθολογία, ο Δίας γεννήθηκε σε μια σπηλιά του κρητικού όρους.
Νότια της Κρήτης διακρίνεται η Γαύδος, το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, ενώ στα βόρεια βρίσκεται το νότιο τμήμα του συμπλέγματος των Κυκλάδων, με τα νησιά της Μήλου, της Σαντορίνης, της Ίου και της Ανάφης.
Η Μήλος και η Σαντορίνη (ξεχωρίζουν από το σχήμα ανεστραμμένου «C») έχουν ηφαιστειακή προέλευση, ενώ τα υπόλοιπα νησιά είναι οι κορυφές βυθισμένων πια βουνών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΑΕΚ: Η 11άδα για το παιχνίδι με τον Βόλο στο Πανθεσσαλικό (pic)
- Ανοιχτό να συνεχίσει στη Σεβίλλη ο Βλαχοδήμος: «H απόφαση θα παρθεί από τη Νιούκαστλ»
- Ο Εμμανουήλ Καραλής έβαλε τέλος στη «μοναξιά» του Μόντο Ντουπλάντις
- Μπαχρέιν: Η πρεσβεία των ΗΠΑ καλεί τους Αμερικανούς να αποφεύγουν ξενοδοχεία
- Ολυμπιακός: Φοβερή ατμόσφαιρα στις Σέρρες – Πάνω από 4.000 οπαδοί στο πλευρό της ομάδας (pics)
- Pokémon, ετών 30: Πώς ένα παιχνίδι του 1996 ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά επιστημόνων
- Reports: 53 Greek-owned Ships in Persian Gulf, Hormuz Strait
- LIVE: Φούλαμ – Τότεναμ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 01.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/matt-bennett-FHCaT8blG5k-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442