Μέρκελ και Σαρκοζί διαφωνούν και για την χρήση του EFSF στη στήριξη των τραπεζών
Ελεύθερη πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) ώστε να αγοράζει κρατικά ομόλογα και να στηρίζει το τραπεζικό σύστημα θέλει η γαλλική κυβέρνηση, ωστόσο αυτό προκαλεί την αντίδραση της Γερμανίας, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt από πηγές στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.
Ελεύθερη πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) ώστε να αγοράζει κρατικά ομόλογα και να στηρίζει το τραπεζικό σύστημα θέλει η γαλλική κυβέρνηση, ωστόσο αυτό προκαλεί την αντίδραση της Γερμανίας, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt από πηγές στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες, οι δύο χώρες δεν έχουν κατορθώσει να συμφωνήσουν επί των κανόνων εφαρμογής του μηχανισμού ευρωστήριξης, η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του οποίου αποφασίσθηκε στις 21 Ιουλίου.
Για την έναρξη της λειτουργίας του μηχανισμού απαιτείται ακόμη η έγκριση της Σλοβακίας, η οποία κωλυσιεργεί, και κυρίως η θέσπιση κανόνων εφαρμογής.
Σύμφωνα με την Handelsblatt, το Παρίσι τάσσεται υπέρ της ευρύτερης δυνατής ερμηνείας των νέων ευρωπαϊκών μηχανισμών: της επαναγοράς ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών, για τον κατευνασμό των αγορών, και τη διάθεση κεφαλαίων στα κράτη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους.
Η γερμανική κυβέρνηση, το περιθώριο ελιγμών της οποίας είναι περιορισμένο εξαιτίας του αυξημένου ρόλου του κοινοβουλίου, ο οποίος ενισχύθηκε πρόσφατα και βάσει απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αντιτίθεται στην διασταλτική αυτή ερμηνεία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Την Πέμπτη, η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι «δεν πρέπει να διστάσουμε» να ανακεφαλαιοποιήσουμε τις ευρωπαϊκές τράπεζες, για την ενίσχυσή τους απέναντι στην κρίση χρέους.
Όμως, τόνισε ότι η χρήση των ευρωπαϊκών πόρων δεν είναι δικαιολογημένη παρά μόνο «εάν απειλείται η σταθερότητα της Ευρωζώνης».
Η προειδοποίηση αυτή είχε ως αποδέκτη τη Γαλλία, η οποία θεωρείται σε αρκετά σταθερή οικονομική κατάσταση ώστε να είναι σε θέση να προχωρήσει με ίδια μέσα σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς να προσφύγει στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, σχολιάζει η Handelsblatt.
Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ είπε την Πέμπτη ότι οι τράπεζες, πριν καταφύγουν σε κρατική βοήθεια, διαθέτουν και άλλα μέσα ενίσχυσης των κεφαλαίων τους: με την κεφαλαιοποίηση των κερδών τους, εφαρμόζοντας περιοριστική μισθολογική πολιτική και με την προσφυγή στην αγορά ιδιωτικών κεφαλαίων, για παράδειγμα πωλώντας νέες μετοχές στο χρηματιστήριο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Υπόθεση κατασκοπείας: Δεν κατονόμασε συνεργούς εντός των Ενόπλων Δυνάμεων ο σμήναρχος – Νέες έρευνες
- «Ποιο είναι τo celebrity crush μου; Αυτό που παντρεύτηκα!» – Ο Μπίλι Κράνταπ είναι τυχερός
- 1-2-3 Πολλοί ΟΠΕΚΕΠΕ!
- Αυξημένη κίνηση στους δρόμους της Αττικής – Μεγάλες καθυστερήσεις στην Περιφερειακή Αιγάλεω λόγω τροχαίου
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (11/2): «Δράση» με Κύπελλο Ελλάδος Betsson και Premier League
- Marseaux: Το τραγούδι της «Hanomai» γίνεται video game με πρωταγωνίστρια την ίδια
- Ζελένσκι: Ανακοινώνει δημοψήφισμα και προεδρικές εκλογές στην επέτειο των τεσσάρων χρόνων πολέμου
- H Euroleague έβγαλε ανακοίνωση με απολογητικό χαρακτήρα για το φιάσκο με τα εισιτήρια του Final Four
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 11.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/clay-leconey-LdyTTsIppB8-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442