Δυνάμεις του ΝΑΤΟ συνέλαβαν στο Αφγανιστάν ανώτερο διοικητή του δικτύου Χακάνι
Οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι συνέλαβαν τον ανώτερο διοικητή του δικτύου Χακάνι στο Αφγανιστάν, τον Χάτζι Μάλι Χαν. Ο άνδρας συνελήφθη τη διάρκεια επιχείρησης στην ανατολική επαρχία Πάκτια, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει καλέσει το Πακιστάν να αναλάβει δράση απέναντι στο δίκτυο.
Οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι συνέλαβαν τον ανώτερο διοικητή του δικτύου Χακάνι στο Αφγανιστάν, τον Χάτζι Μάλι Χαν. Ο άνδρας συνελήφθη τη διάρκεια επιχείρησης στην ανατολική επαρχία Πάκτια, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Δύναμη Αρωγής στην Ασφάλεια (ISAF), ο Χαν ήταν οπλισμένος αλλά δεν αντιστάθηκε.
Νωρίτερα το Σάββατο, ο Αφγανός πρόεδρος είπε ότι εγκαταλείπει τις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για να επικεντρωθεί σε επαφές με το Πακιστάν.
Την προηγούμενη εβδομάδα οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν ότι βοήθησε το δίκτυο Χακάνι για επίθεση στην Καμπούλ, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε το Ισλαμαμπάντ να αναλάβει δράση απέναντι στο δίκτυο.
Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Μάικλ Μάλεν, προκάλεσε κρίση στις σχέσεις Ουάσινγκτον και Ισλαμπαμπάντ, όταν κατηγόρησε το Πακιστάν ότι «εξάγει βία» στο Αφγανιστάν μέσω του δικτύου Χακάνι, το οποίο χαρακτήρισε ενώπιον του Κογκρέσου ως το «πραγματικό όπλο» των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών.
Ο Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, εμφανίστηκε λιγότερο κατηγορηματικός, λέγοντας πως «ο Μάικ (Μάλεν) εξέφρασε τον εκνευρισμό του για την ύπαρξη ορμητηρίων (ανταρτών) στο Πακιστάν, ανάμεσά τους και αυτά του δικτύου Χακάνι».
Αναφερόμενος στις σχέσεις ανάμεσα στις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες και στο δίκτυο Χακάνι ο Ομπάμα είπε πως οι πληροφορίες δεν είναι τόσο σαφείς για την ακριβή μορφή των σχέσεων αυτών.
Τόνισε, πάντως ότι «υπάρχουν σχέσεις ανάμεσα στο δίκτυο Χακάνι και τους Πακιστανούς με την έννοια ότι του επιτρέπουν να δρα ατιμώρητα σε ορισμένες περιοχές των συνόρων.
» Πρέπει (οι πακιστανικές αρχές) να ασχοληθούν με το πρόβλημα αυτό» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο Μπαράκ Ομπάμα παραδέχτηκε πως οι σχέσεις της χώρας του με το Πακιστάν, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί μετά το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν, «δεν είναι αυτές που θα έπρεπε».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Τιμωρία της UEFA στη Ρεάλ Μαδρίτης για ρατσιστική συμπεριφορά των φιλάθλων της
- ΕΕ: Τηλεδιάσκεψη Φον ντερ Λάιεν και Αντόνιο Κόστα με ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολής την Δευτέρα
- Από το βραβείο GLAAD του Heated Rivalry, στην Αρχαία Ελλάδα: Ο Μέγας Αλέξανδρος επελαύνει στο Netflix
- Σοκαριστικό βίντεο: Η στιγμή που το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Βηρυτό και καταρρέουν πολυκατοικίες
- Ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις στο Youth Pass
- Στο ΣΕΦ για το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός ο Πάσπαλι
- Δεν παίζει τελικά ο Λεσόρ – Η 12άδα του Παναθηναϊκού για το ντέρμπι στο ΣΕΦ
- Η 12άδα του Ολυμπιακού για το ντέρμπι: Οριστικά εκτός ο Μόρις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 06.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/andrey-novik-hc9Rwbma-Jk-unsplash-1-315x220.jpg)





























![Κυνισμός χωρίς όρια: Ο Λευκός Οίκος «διαφημίζει» την επιχείρηση στο Ιράν με… Grand Theft Auto [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/Sans-titre-1-1-315x220.jpg)









![Ιράν: Η στιγμή αμερικανοϊσραηλινής επίθεσης κοντά σε σχολείο αρρένων – Ένα παιδί σκοτώθηκε [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/Sans-titre-1-315x220.jpg)
















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442