Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Διαπραγματεύσεις Ελλάδας- Ελβετίας για τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων

Διαπραγματεύσεις Ελλάδας- Ελβετίας για τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων

Κοντά σε συμφωνία για τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων που διατηρούν Έλληνες φορολογούμενοι στην Ελβετία βρίσκονται οι αρχές των δύο χωρών. Όπως αποκαλύπτουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, οι ελβετικές Αρχές διαπραγματεύονται τη συνομολόγηση διμερών φορολογικών συμβάσεων κατά το πρότυπο εκείνων που συμφωνήσαν με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.

Κοντά σε συμφωνία για τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων που διατηρούν Έλληνες φορολογούμενοι στην Ελβετία βρίσκονται οι αρχές των δύο χωρών.

Όπως αποκαλύπτουν σε σημερινό του δημοσίευμα οι Financial Times, οι ελβετικές Αρχές διαπραγματεύονται τη συνομολόγηση διμερών φορολογικών συμβάσεων κατά το πρότυπο εκείνων που συμφωνήσαν με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.

Ελβετοί αξιωματούχοι που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα απεκάλυψαν ανεπίσημες συνομιλίες των ελβετικών Αρχών με άλλες χώρες, καθώς και την ύπαρξη προκαταρκτικών συζητήσεων με την Ελλάδα πάνω από σε μια πιθανή διμερή φορολογική συμφωνία. Πάντως, οι εν λόγω αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με τις συνομιλίες.

Σημειώνεται πως στα τέλη Ιουνίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος είχε επικοινωνία με την Ελβετή ομόλογό του, με την οποία εξέτασαν το πλαίσιο πιθανής διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας και Ελβετίας κατά τα πρότυπα αυτής που συνήψαν οι Ελβετοί με Βρετανία και Γερμανία.

Οι εν λόγω συμφωνίες αφορούν στην υποχρέωση των ελβετικών τραπεζών να αποδίδουν ένα ποσοστό επί των κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα σε αυτές.

Στο πλαίσιο αυτό η συμφωνία που εξετάζουν Ελλάδα και Ελβετία αφορά στην είσπραξη ενός ποσού από τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων που μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 10% και 20%. Το υπουργείο Οικονομικών τοποθετεί τις εν λόγω καταθέσεις στα 150 δισ. ευρώ, οπότε η συνολική απόδοση μπορεί να κυμανθεί στα 15-30 δισ. ευρώ.

Οι συζητήσεις Ελλάδας – Ελβετίας έχουν ξεκινήσει από το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός την άνοιξη, όπου τόσο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου όσο και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είχαν επαφές με τις ελβετικές αρχές για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας με την Ελβετία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο