«Ανοσία» στο χασμουρητό έχουν βρέφη και μικρά παιδιά
Λονδίνο: Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά μέχρι πέντε ετών έχουν «ανοσία» στο χασμουρητό καθώς δεν το μιμούνται ενστικτωδώς όπως οι μεγάλοι, σύμφωνα με βρετανική έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Biology Letters.
Λονδίνο: Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά μέχρι πέντε ετών έχουν «ανοσία» στο χασμουρητό καθώς δεν το μιμούνται ενστικτωδώς όπως οι μεγάλοι, σύμφωνα με βρετανική έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Biology Letters.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στέρλινγκ με επικεφαλής τον Δρ Τζιμ Αντερσον μελέτησαν 22 βρέφη και μικρά παιδιά, στα οποία έδειξαν βίντεο άλλων παιδιών, ενηλίκων (συμπεριλαμβανομένης της μητέρας κάθε παιδιού), καθώς και ζώων που χασμουριόνταν.
Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά χασμουριούνται αυθόρμητα μέχρι τα πέντε τους, χωρίς να επηρεάζονται από κάποιον άλλο.
Στην ηλικία των πέντε ετών, ορισμένα αρχίζουν να μιμούνται το χασμουρητό και μέχρι την ηλικία των 11 ετών όλα πια τα παιδιά πλέον μιμούνται το χασμουρητό όπως και οι ενήλικοι.
Εδώ και αρκετές δεκαετίες, οι επιστήμονες ξέρουν ότι το χασμουρητό είναι κολλητικό για ένα άνθρωπο, όταν βλέπει κάποιον άλλο να χασμουριέται.
Η πιο πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι το μυστηριώδες φαινόμενο εμφανίζεται επίσης στα ζώα, όπως οι χιμπατζήδες και οι σκύλοι, όμως οι αιτίες του δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί.
«Η ακριβής αιτία που χασμουριόμαστε, δεν έχει ακόμα κατανοηθεί πολύ καλά, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στους ενήλικες το χασμουρητό είναι άκρως κολλητικό. Οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση (σ.σ. για τα συναισθήματα των γύρω τους) είναι πολύ πιο πιθανό να κολλάνε το χασμουρητό», δήλωσε ο Δρ Αντερσον, ο οποίος πρόσθεσε ότι το χασμουρητό μπορεί να σχετίζεται με την ανάπτυξη του μετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου, η οποία συνεχίζεται σε όλη την παιδική ηλικία.
Η πιο πιθανή αιτία για το χασμουρητό είναι ότι αποτελεί αντίδραση στα χαμηλά επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα, προκειμένου να γεμίσουν οι πνεύμονες με αέρα και να αυξηθεί η ποσότητα οξυγόνου στον οργανισμό.
Μια εναλλακτική αιτία, που έχει προταθεί, είναι ότι το χασμουρητό βοηθά τον εγκέφαλο να παραμένει σε εγρήγορση ή ότι τον βοηθά να δροσίζεται. Επίσης το χασμουρητό μπορεί να βοηθά στην εξισορρόπηση της πίεσης στα αυτιά.
Νέες μελέτες εξάλλου προτείνουν ότι το χασμουρητό μπορεί να αναπτύχθηκε εξελικτικά ως κοινωνικό «σήμα» για να μεταφέρει κάποιο μήνυμα από τον ένα άνθρωπο στον άλλο, π.χ. ότι είναι ώρα για ύπνο ή ώρα για σεξ.
Όσον αφορά το γιατί το φαινόμενο είναι κολλητικό, το μυστήριο είναι ακόμα πιο βαθύ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
health.in.gr
- Τεχνητή Νοημοσύνη και Απασχόληση: Ποιους κλάδους χτυπά πρώτα;
- Ξύπνησες στα άγρια χαράματα; Έξι τρόποι για να σε πάρει πάλι ο ύπνος
- «Καυτός» Ελ Κααμπί: Ο Μαροκινός έχει περισσότερα γκολ από πέντε ομάδες της Super League
- Καιρός: Συννεφιασμένος την Κυριακή με σημάδια βελτίωσης – Πότε και πού αναμένονται βροχές και χιόνια
- Νικολά Σαρκοζί: Μαρτυρία σε fast forward
- Μπρουνέλο Κουτσινέλι: Αστέρες του Χόλιγουντ τίμησαν τον Ιταλό μεγιστάνα της μόδας
- Απόδραση: Η επιστήμη ξέρει με ποιον είναι καλύτερο να πας ένα ταξίδι
- Περισσότερα από 6.000 ιατρικά λάθη κάθε χρόνο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)












































![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442