Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
in.gr

Προς όφελος της Siemens να ανταποκριθεί στις αξιώσεις της Ελλάδας, λέει ο Χ.Παμπούκης

H Siemens έχει εμπορικό κίνητρο να ανταποκριθεί στις επιδιώξεις της Ελλάδας και να συμβάλει στη διερεύνηση της αλήθειας, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης αναφερόμενος στην πρόθεση της πολιτείας να ζητήσει αποζημιώσεις από τη γερμανική εταιρεία. Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο κ. Παμπούκης τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί ιστορική αγορά για την εταιρεία και θα ήταν προς όφελος αυτής (της Siemens) να αποκαταστήσει τη φήμη της. Όσον αφορά στη διερεύνηση της υπόθεσης, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι πρέπει να τεκμηριωθεί η αλήθεια ανεξαρτήτως παραγραφών γιατί «ο κόσμος πρέπει να ξέρει την αλήθεια».

H Siemens έχει εμπορικό κίνητρο να ανταποκριθεί στις επιδιώξεις της Ελλάδας και να συμβάλει στη διερεύνηση της αλήθειας, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης αναφερόμενος στην πρόθεση της πολιτείας να ζητήσει αποζημιώσεις από τη γερμανική εταιρεία.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο κ. Παμπούκης τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί ιστορική αγορά για την εταιρεία και θα ήταν προς όφελος αυτής (της Siemens) να αποκαταστήσει τη φήμη της.

Τόνισε, επίσης, ότι η εταιρεία λειτουργεί πλέον με νέα διοίκηση, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη. Η Siemens πρέπει να σκεφτεί εποικοδομητικά για να αποκατασταθεί η φήμη της, είπε ο κ. Παμπούκης.

Ο κ. Παμπούκης έκανε λόγο για «διεθνές σκάνδαλο», πτυχές του οποίου αφορούν στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως πρέπει να τεκμηριωθεί η αλήθεια ανεξαρτήτως παραγραφών γιατί «ο κόσμος πρέπει να ξέρει την αλήθεια».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη νομική δεινότητα για να αντιμετωπιστεί ένα διεθνές οργανωμένο έγκλημα, αλλά η Δικαιοσύνη θα πρέπει στο μέτρο του δυνατού να συμβάλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ο υπουργός υποστήριξε, ακόμα, ότι η διακίνηση «μαύρου χρήματος» κινείται με μεγάλη ταχύτητα και γι’ αυτό υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες στο να εντοπιστεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η πολιτεία πρέπει να σταματήσει να ψάχνει.

Επισήμανε, δε, ότι σε τέτοιες υποθέσεις χρειάζεται η συνδρομή αρχών από άλλα κράτη.

Όσον αφορά στα «ταμεία των κομμάτων», ο κ. Παμπούκης τάχθηκε υπέρ στο να δοθούν στοιχεία στη δημοσιότητα, αναφέροντας όμως πως «η αλήθεια είναι πολύ πιο σύνθετη».

Τέλος, τόνισε ότι η πολιτεία οφείλει να δημιουργήσει τους μηχανισμούς ώστε να μην επαναληφθούν υποθέσεις όπως της Siemens.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και γραμματέας της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens, Βάσω Τσόνογλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό, υπεραμύνθηκε του έργου της επιτροπής λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν δείξαμε διάθεση να κουκουλώσουμε τίποτα. Η εξεταστική ζητά να διερευνηθούν τα πάντα και δεν μπορούμε να ακυρώνουμε το έργο της».

Πρόσθεσε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις, πολλά τεχνικά προβλήματα και δυστοκίες στη Δικαιοσύνη και υπογράμμισε ότι δεν ευθύνεται η Εξεταστική Επιτροπή, «όταν το σύστημα είναι στεγανοποιημένο».

Το μέλος της εξεταστικής επιτροπής Παντελής Οικονόμου μιλώντας στον Βήμα 995 δήλωσε πως το πόρισμα τίθεται στην κρίση της Ολομέλειας της Βουλής για τα περαιτέρω και πως η εξεταστική επιτροπή δεν κατηγορεί από μόνη της κανέναν βουλευτή.

Για τις περιπτώσεις του Γιάννη Παπαθανασίου και του Χρίστου Βερελή –του δεύτερου όσον αφορά στην υπόθεση των προμηθειών του ΟΤΕ- ο κ. Οικονόμου λέει πως κατά την προσωπική του άποψη δεν χρειάζεται καμία περαιτέρω διερεύνηση.

Αναφορικά με το άνοιγμα των λογαριασμών των κομμάτων είπε πως άνοιξε λογαριασμός της ΝΔ στην Εθνική Τράπεζα Κολωνακίου και πως δεν προέκυψε τίποτα, ως αναμενόταν γιατί η ροή μαύθρου χρήματος δεν γίνεται με παραστατικά τραπέζης, όπως είπε.

Συμπλήρωσε πως η εξεταστική επιτροπή έχει ζητήσει τη βοήθεια των βρετανικών αρχών προκειμένου να υπάρξει πρόσβαση στα αρχεία της Royal Bank of Scotland για να διερευνηθεί η ροή χρήματος από την εταιρεία Mayo.

Πρόσθεσε ότι εκκρεμεί η δικαστική διερεύνηση όσων είχε πει ο Θεόδωρος Τσουκάτος για το ένα εκατομμύριο μάρκα προς τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και ότι αναμένει από τη δικαιοσύνη να κάνει ενέργειες και για τους λογαριασμούς του ΠΑΣΟΚ.

Κατέληξε λέγοντας πως τα μέσα παραπληροφορούνται από «τα υπόλοιπα της συμμορίας της Siemens που κυκλοφορούν ελεύθερα ανάμεσά μας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο