Διάψευση φημών περί διπλασιασμού κεφαλαίων του μηχανισμού διάσωσης της ΕΕ
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέκλεισε το ενδεχόμενο διπλασιασμού των πόρων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, φημολογία η οποία μεταδίδεται από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ενώ αντίστοιχη διάψευση υπάρχει και από την Κομισιόν. Την Κυριακή η τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών για την έγκριση της βοήθειας προς την Ιρλανδία.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέκλεισε το ενδεχόμενο διπλασιασμού των πόρων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, φημολογία η οποία μεταδίδεται από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ενώ αντίστοιχη διάψευση υπάρχει και από την Κομισιόν.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει έντονη φημολογία, και αυτό επιτρέπει ορισμένες μεμονωμένες σκέψεις να λάβουν διαστάσεις και προκαλέσουν ανησυχία στις αγορές, αυξάνοντας την αναταραχή», δήλωσε ο βαυαρικό ραδιοφωνικό δίκτυο Bayerischer Rundfunk.
«Έχουμε στη διάθεσή μας το μέσο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρίσεων στη ζώνη του ευρώ», πρόσθεσε.
O Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, διασφαλίζει πλήρως τις χρηματοπιστωτικές ανάγκες της ευρωζώνης έως το Μάιο του 2013, ήταν το σχόλιο για το θέμα του Αμαντέου Αλταφάζ, εκπροσώπου του Επιτρόπου Οικονομικών.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δημιουργήθηκε την άνοιξη έπειτα από την ελληνική κρίση. Εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο υποστήριξης των χωρών της ευρωζώνης, στο οποίο περιλαμβάνονται δάνεια ύψους 60 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 250 δισ. ευρώ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο, και έχουν κατηγορηματικά διαψευσθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Βρυξέλλες πρότειναν τον διπλασιασμό στα 880 δισ. ευρώ των πόρων του Ταμείου, δεδομένων των διαστάσεων της κρίσης.
Μετά την Ελλάδα, η Ιρλανδία θα είναι η δεύτερη χώρα της Ευρωζώνης που θα λάβει οικονομική βοήθεια (πιθανολογείται ότι θα είναι ύψους 85 δισ. ευρώ) από ΕΕ-ΔΝΤ και εκφράζονται φόβοι ότι έπονται η Πορτογαλία και η Ισπανία.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι ελπίζει στην λήψη μίας απόφασης για την οικονομική στήριξη της Ιρλανδίας μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, «ώστε να επανέλθει η ηρεμία στις αγορές και να τερματισθεί η υπερβολική φημολογία».
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και στη συνέχεια της ΕΕ θα συνεδριάσουν διαδοχικά με τηλεδιάσκεψη την Κυριακή για να ολοκληρωθεί η διαδικασία παροχής οικονομικής στήριξης στην Ιρλανδία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Στην ΑΕΚ μέχρι το 2027 ο Πέτρος Μάνταλος
- «Οι ΗΠΑ είναι απολύτως προσηλωμένες στο ΝΑΤΟ» – «Δεν ανησυχώ για τις διαφωνίες» λέει ο Μαρκ Ρούτε
- Το Spotify τριπλασιάζει τα κέρδη του μετά την αύξηση των τιμών
- Βουτιά υπό το βάρος της τεχνητής νοημοσύνης στη Wall Street
- Οι ΗΠΑ αντιμέτωπες με καταστροφική περιβαλλοντική μόλυνση εξαιτίας ανάκλησης – δώρο στους ρυπαντές
- Νέο βίντεο της CIA σε YouTube και X με στόχο να προσελκύσει κατασκόπους από την Κίνα
- Google: «Πάγωσε» προσωρινά η beta έκδοση του Android 17
- Ατλέτικο Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα 4-0: Μυθική εμφάνιση και «αγκαλιά» με τον τελικό οι «Ροχιμπλάνκος»!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 13.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/jeswin-thomas-UiL3INnJzQw-unsplash-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442