
Αλλαγές στα δίδακτρα των Βρετανικών Πανεπιστημίων: Τι πρόκειται να συμβεί.
Δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζω για το σεβασμό μου για την σημασία που αποδίδουν οι ελληνικές οικογένειες στην εκπαίδευση. Αυτό έγινε ξανά φανερό τις τελευταίες μέρες στην Έκθεση Βρετανικών Πανεπιστημίων στην Αθήνα που διοργανώθηκε από το Βρετανικό Συμβούλιο με εκπροσώπους από συνολικά 46 βρετανικά πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Ένα από τα πιθανά ερωτήματα των υποψήφιων φοιτητών και των γονιών τους είναι πώς θα επηρεαστούν οι ίδιοι από τις προτεινόμενες αλλαγές στα δίδακτρα προπτυχιακών σπουδών στη Βρετανία. Οι αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση αφορούν τους Βρετανούς φοιτητές και ισχύουν έτσι και για τους υπόλοιπους φοιτητές της Ε.Ε.
(Τα δίδακτρα για τους εκτός Ε.Ε. φοιτητές υπολογίζονται σε διαφορετική βάση και είναι υψηλότερα, αν και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να τα διατηρήσει σε ανταγωνιστικό επίπεδο.)
Η επιτροπή συνέταξε την έκθεσή της αυτό το φθινόπωρο και τον περασμένο μήνα ο Βρετανός Υπουργός Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Δεξιοτήτων, Δρ Vince Cable, διατύπωσε την αρχική θέση της κυβέρνησης. Μέσα από αυτή την διατύπωση, η κυβέρνηση πρότεινε ότι τα πανεπιστήμια θα έχουν τη δυνατότητα να χρεώνουν δίδακτρα έως και £ 6.000 (7,050 Ευρώ) το χρόνο για προπτυχιακές σπουδές, ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μέχρι και £ 9.000 (10,600 Ευρώ). Οι φοιτητές δεν θα είναι υποχρεωμένοι να προκαταβάλλουν τα δίδακτρα, αντιθέτως θα λαμβάνουν ένα δάνειο για να καλύψουν το κόστος, το οποίο θα αποπληρώνουν, όταν καταφέρουν να έχουν ένα εισόδημα πάνω από ένα ορισμένο όριο. Το επιτόκιο των δανείων αυτών θα είναι κυμαινόμενο και θα υπολογίζεται ανάλογα με το εισόδημα του εκάστοτε αποφοίτου. Το ίδιο σύστημα θα ισχύει και για τους σπουδαστές από την Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, αν και τα όρια εισοδήματος θα ποικίλουν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το σύστημα είναι δίκαιο για όλους. Οι φοιτητές που παραμένουν στη Βρετανία θα αποπληρώνουν το δάνειο τους δια μέσου του Βρετανικού φορολογικού συστήματος.
Η πρόταση της κυβέρνησης, με την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, είναι προγραμματισμένη να τεθεί σε ισχύ για το ακαδημαϊκό έτος που ξεκινάει τον Οκτώβριο του 2012. Όπως είπε ο Δρ Cable: «Θέλουμε να έχουμε έναν ακμάζοντα πανεπιστημιακό τομέα που θα παρέχει εξαιρετικό επίπεδο εκπαίδευσης και θα είναι προσιτός σε όλους όσους έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν». Αν ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών που παραβρέθηκε στην Έκθεση Βρετανικών Πανεπιστημίων στην Αθήνα την περασμένη βδομάδα είναι ενδεικτικός, υποψιάζομαι ότι ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών στην Βρετανία θα εξακολουθήσει να είναι μεγάλος για πολλά ακόμα χρόνια.
Δρ. Ντέιβιντ Λάντσμαν
- Σχέση: Τι κάνεις όταν «χάνεσαι» στη μετάφραση;
- Αρκάς: Η καλημέρα του Φεβρουαρίου
- Ιδιοκτήτες ασφαλισμένων ακινήτων – Πώς θα «κλειδώσουν» έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ
- Σε κρίσιμη κατάσταση το κοριτσάκι που έπεσε σε σιντριβάνι στην Καλλιθέα – Της έκαναν ΚΑΡΠΑ επί 40 λεπτά
- Συνταγές: Street food από σπίτι
- Ιαπωνία: Μεγάλη άνοδος στο χρηματιστήριο μετά τον εκλογικό θρίαμβο της Τακαΐτσι
- Το κλειδί για να βγάλεις χρήματα από τον χρυσό είναι η αστάθεια, λέει έμπορος πολύτιμων μετάλλων
- Διατροφή: Μπορούμε να απολαύσουμε και πάλι το φαγητό;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 09.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/gurpreet-singh-BGUt0Fq1I78-unsplash-315x220.jpg)


















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442