Αιματολογική εξέταση εντοπίζει καρδιακά προβλήματα σε ασυμπτωματικούς ηλικιωμένους
Νέα Υόρκη: Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα νέο αιματολογικό τεστ που μπορεί να βελτιώσει τη δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης μελλοντικών καρδιολογικών προβλημάτων, ειδικά σε ηλικιωμένους που παρουσιάζονται ασυμπτωματικοί.
Νέα Υόρκη: Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα νέο αιματολογικό τεστ που μπορεί να βελτιώσει τη δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης μελλοντικών καρδιολογικών προβλημάτων, ειδικά σε ηλικιωμένους που παρουσιάζονται ασυμπτωματικοί.
Το διαγνωστικό τεστ αποτελεί μια εξελιγμένη μορφή της ήδη υπάρχουσας αιματολογικής εξέτασης που γίνεται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων για να διαπιστωθεί αν ο ασθενής με στηθάγχη, πράγματι έχει υποστεί έμφραγμα ή πάσχει από κάτι άλλο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Κρίστοφερ ντε Φιλίπι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο επιστημονικό έντυπο JAMA, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφεραν ότι το βελτιωμένο τεστ μπορεί να αξιολογήσει καλύτερα τον κίνδυνο μελλοντικού καρδιακού θανάτου, που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι άνω των 65 ετών, οι οποίοι είναι ασυμπτωματικοί, μια ομάδα ασθενών σε κίνδυνο που είναι εξ αντικειμένου πολύ δύσκολο να εντοπιστούν έγκαιρα.
Το νέο διαγνωστικό τεστ μετρά το επίπεδο της τροπονίνης Τ, μιας πρωτεΐνης η οποία αποτελεί αξιόπιστο βιολογικό δείκτη για τον κυτταρικό θάνατο που τελικά οδηγεί σε καρδιακό πρόβλημα.
Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από περίπου 4.200 ασθενείς και τα διατήρησαν για 18 χρόνια. Η τροπονίνη ανιχνεύθηκε στα δύο τρίτα των ανθρώπων χωρίς συμπτώματα, στην ηλικία άνω των 65 ετών.
«Βρήκαμε ότι όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο της τροπονίνης, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος του ατόμου για συμπτώματα καρδιοπάθειας ή θάνατο από καρδιαγγειακή νόσο κατά τα επόμενα 10-15 χρόνια», δήλωσε ο Δρ ντε Φιλίπι.
Το νέο τεστ, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας, δεν είναι ακόμα διαθέσιμο στο εμπόριο.