«Χρυσά» μυστικά έκρυβε ένας τάφος 2.700 ετών στην Ελεύθερνα της Κρήτης
Περισσότερα από 3.000 φύλλα χρυσού και την πρώτη απεικόνιση της µέλισσας ως θεάς, έκρυβε ένας µοναδικός διπλός τάφος ηλικίας 2.700 ετών στην αρχαία Ελεύθερνα, στην Κρήτη. Ο τάφος πιθανότατα ανήκει σε γυναίκα αριστοκρατικής καταγωγής, ηλικίας 22 ώς 25 ετών. Μαζί της ήταν θαμμένος και ένας άνδρας, του οποίου η ηλικία δεν έχει προσδιοριστεί.
Περισσότερα από 3.000 φύλλα χρυσού και την πρώτη απεικόνιση της µέλισσας ως θεάς έκρυβε, ένας µοναδικός διπλός τάφος ηλικίας 2.700 ετών στην αρχαία Ελεύθερνα, στην Κρήτη.
«Είναι µια µοναδική ανακάλυψη» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής της ανασκαφής, καθηγητής Νίκος Σταµπολίδης, σημειώνοντας: «Πρόκειται για έναν τάφο φοβερά περίεργο στην κατασκευή».
«Σαν πυγολαµπίδες είδαµε σε όλη την επιφάνεια µικρά αποτµήµατα χρυσού, από 0,5 έως 2,5 εκατοστά» συμπλήρωσε ο κ. Σταµπολίδης. «Όταν τελειώσαµε, είχαµε βρει 3.000 κοµµάτια που έχουν αποτυπωµένα τετράγωνα, κύκλους… Καθώς δε ήταν διάσπαρτα παντού, εικάζουµε ότι δεν ήταν ραµµένα πάνω σε ένα ρούχο, αλλά σε ένα σάβανο που κάλυπτε τη σορό από το κεφάλι ώς τα πόδια».
Ο τάφος πιθανότατα ανήκει σε γυναίκα αριστοκρατικής καταγωγής, ηλικίας 22 ώς 25 ετών. Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνουν οι αρχαιολόγοι, λόγω του πλούσιου σαβάνου αλλά και των λεπτεπίλεπτων αγγείων που βρέθηκαν στο σημείο.
Στον τάφο, όμως, ήταν θαμμένος και ένας άνδρας, του οποίου η ηλικία δεν έχει προσδιοριστεί. Σε αυτόν φαίνεται πως ανήκουν μία πόρπη και μία σιδερένια αιχµή που εντοπίστηκαν.
«Περιµένουµε να δούµε αν είναι κάτω από 18 ετών, οπότε και δικαιολογείται η ταφή του. Διότι µόνο οι γέροι και οι δούλοι δεν καίγονταν. Οι σοροί των πολεµιστών είναι όλοι καµένοι» εξήγησε ο κ. Σταµπολίδης.
Η μέλισσα
Πέρα από τα 3.000 φύλλα χρυσού, τις 386 χάντρες από φαγεντιανή, χρυσό και ορεία κρύσταλλο που βρέθηκαν στον τάφο, εντοπίστηκε και ένα χρυσό λίλιουµ, 3 εκατοστών, που κρύβει ένα µυστικό. Αν το αντιστρέψουμε θα διαπιστώσουμε πως απεικονίζει µία µέλισσα που έχει πρόσωπο και χαρακτηριστική κόµµωση της εποχής που µοιάζει µε περούκα (δαιδαλική οροφωτή φενάκη).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αγρότες: Βάλλεται πανταχόθεν η κυβέρνηση – Στα «μπλόκα» και οι… «γαλάζιοι» βουλευτές
- Τα asset της Google στη Γαλλία στοχεύει η πρώην ρωσική θυγατρική της
- Φοινικούντα: Ο 22χρονος που παραδόθηκε και παρίστανε τον συνεργό είναι ο εκτελεστής της διπλής δολοφονίας
- Άρης Betsson – Βενέτσια 90-86: Έδειξε χαρακτήρα και έβαλε βάσεις πρόκρισης
- Τραμπ: Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν τάνκερ κοντά στη Βενεζουέλα
- THEON: Συμφωνία αξίας 1 δισ. ευρώ για προμήθεια συστημάτων νυχτερινής όρασης
- «Δεν υπάρχει ειρήνη και χαρά»: Η Ισλανδία μποϊκοτάρει τη Eurovision για το Ισραήλ – Πέντες χώρες εκτός
- LIVE: Μπενφίκα – Νάπολι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


![Αγρότες: Η στιγμή που άνδρας των ΜΑΤ πετάει δακρυγόνα στο πλήθος στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/image-1-130x85.jpg)



![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)































































![Αγρότες: Η στιγμή που άνδρας των ΜΑΤ πετάει δακρυγόνα στο πλήθος στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/image-1-315x220.jpg)




![Αγρότες: Ένταση στη Θεσσαλονίκη – Αστυνομικοί πήγαν να ταυτοποιήσουν παραγωγό την ώρα που όργωνε, στο νοσοκομείο αγρότης [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/AC4A5648-1-315x220.jpg)












Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442