Προστασία από τους μυϊκούς τραυματισμούς προσφέρει η επισκληρίδιος αναισθησία
Λονδίνο: Η επισκληρίδιος αναισθησία μπορεί να προστατεύσει βασικούς μύες και να μειώσει τον κίνδυνο ακράτειας ούρων μετέπειτα, σύμφωνα με αυστραλιανή έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BJOG.
Λονδίνο: Η επισκληρίδιος αναισθησία μπορεί να προστατεύσει βασικούς μύες και να μειώσει τον κίνδυνο ακράτειας ούρων μετέπειτα, σύμφωνα με αυστραλιανή έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BJOG.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Nepean στο Σίδνεϊ διαπίστωσαν ότι περισσότερες από μια στις δέκα γυναίκες που γέννησαν φυσιολογικά υπέστησαν βλάβη στους «ανυψωτικούς» μύες, οι οποίοι κρατούν ψηλά τα εσωτερικά όργανα.
Το ένα τρίτο των γυναικών που γέννησαν με χρήση ιατρικών ελκυστήρων υπέστη κάποιο μυϊκό τραύμα. Αλλά γενικά οι γυναίκες που υπεβλήθησαν σε επισκληρίδιο αναισθησία είχαν χαμηλότερο κίνδυνο βλάβης.
Οι βλάβες στους μυς της πυέλου κατά τον τοκετό είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για πρόπτωση οργάνων.
Οι γυναίκες που έχουν γεννήσει τουλάχιστον μια φορά έχουν τετραπλάσιο κίνδυνο να χρειαστούν ιατρική παρακολούθηση λόγω πρόπτωσης, συγκριτικά με γυναίκες που δεν έχουν αποκτήσει απογόνους, και όσες έχουν δύο τουλάχιστον τοκετούς αντιμετωπίζουν οκταπλάσιο κίνδυνο.
Η πρόπτωση συμβαίνει όταν οι πυελικοί μύες αποδυναμώνονται και δεν παρέχουν την κατάλληλη στήριξη στα όργανα, όπως η ουροδόχος κύστη και η μήτρα.
Η συμπτωματολογία ποικίλει και μπορεί να περιλαμβάνει σεξουαλικά προβλήματα καθώς και ακράτεια ούρων και κοπράνων, ή χρόνια δυσκοιλιότητα, ανάλογα με το ποιοι μύες έχουν επηρεαστεί. Αρκετοί είναι οι διαθέσιμοι τρόποι διαχείρισης της κατάστασης, μεταξύ των οποίων και η χειρουργική αποκατάσταση που δίνει πιο μακροχρόνια αποτελέσματα.
Οι Αυστραλοί ερευνητές για την μελέτη τους είχαν θέσει υπό ιατρική παρακολούθηση 367 γυναίκες που είχαν γεννήσει την περίοδο 2005-2008. Το ένα τρίτο είχε κάνει προγραμματισμένη καισαρική τομή και δεν καταγράφηκαν μυϊκά τραύματα ή ρήξεις. Εκ των γυναικών που γέννησαν φυσιολογικά, το 13% υπέστη κάποια βλάβη.
Ο κίνδυνος μυϊκής ρήξης ήταν ελαφρώς μειωμένος μεταξύ των γυναικών που γέννησαν με την βοήθεια βεντούζας, συγκριτικά με όσες δεν είχαν λάβει καμιά ιατρική βοήθεια.
Η χρήση ελκυστήρα αύξανε τον κίνδυνο βλάβης, με το ένα τρίτο των τοκετών αυτών να συντελεί σε μυϊκό τραύμα.
Βασικό στοιχείο είναι και η διάρκεια του τοκετού: η παρατεταμένη περίοδος ωθήσεων σχετίζεται με βλάβες.
Συνολικά όμως, όσες γυναίκες έκαναν επισκληρίδιο αναισθησία, είχαν μειωμένο κίνδυνο βλάβης. Τα δύο τρίτα αυτών που υπέστησαν μυϊκή βλάβη δεν είχε υποβληθεί σε επισκληρίδιο αναισθησία.
Η Δρ Κλάρα Σεκ εικάζει ότι «οι γυναίκες που υποβάλλονται σε επισκληρίδιο αναισθησία τείνουν να λαμβάνουν εντολές για το πότε πρέπει να «σπρώξουν» καθως δεν έχουν αίσθηση των συσπάσεων. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται ο κίνδυνος βλάβης από πρόωρες ή υπερβολικές ωθήσεις. Επίσης, η αλλαγή του αναισθητοποιημένου μυ μπορεί να μειώνει την πιθανότητα βλάβης.»