Μια σειρά από παραμύθια θα παρουσιαστούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 4 Μαΐου, με τη συνοδεία πρωτότυπων μουσικών δημιουργιών που φέρουν την υπογραφή Ελλήνων συνθετών στο πλαίσιο της σειράς Μουσικές του 20ού και 21ου αιώνα. «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια χώρα μαγική, μικρή ή μεγάλη δε γνωρίζω. Την κατοικούσαν άνθρωποι, οι γεννημένοι στη […]
Μια σειρά από παραμύθια θα παρουσιαστούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 4 Μαΐου, με τη συνοδεία πρωτότυπων μουσικών δημιουργιών που φέρουν την υπογραφή Ελλήνων συνθετών στο πλαίσιο της σειράς Μουσικές του 20ού και 21ου αιώνα.
«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια χώρα μαγική, μικρή ή μεγάλη δε γνωρίζω. Την κατοικούσαν άνθρωποι, οι γεννημένοι στη Σιωπή. Οι Σιωπηροί, ήταν τ’ όνομά τους. Γλυκά κοιτάζονταν στα μάτια και καταλάβαιναν λέξεις και φράσεις ολάκερες…Ο μικρός Σολασί ακούμπησε την ασημένια φυσαρμόνικα πλάι του και κοίταξε τα ζώα που έβοσκαν. Κατοικούσε σ’ ένα χαμόσπιτο στην άκρη του λιβαδιού, μαζί με τη μητέρα του τη Ντορελά. Κάτω από έναν πεντακάθαρο ουρανό που δεν θα τον άλλαζε με τίποτα…». Από το έργο Σολασί του Ιάκωβου Κονιτόπουλου.
Ο παραμυθένιος κόσμος των παιδιών όπως τον περιγράφουν εμπνευσμένοι δημιουργοί και τον ερμηνεύουν μεγάλοι και «λιλιπούτιοι» πρωταγωνιστές, είναι ο επόμενος Σταθμός Σύγχρονης Μουσικής που φέρει τον τίτλο «Για το παιδί» και εντάσσεται στη δημοφιλή Σειρά Μουσικές του 20ού και 21ου αιώνα.
Η εκδήλωση που περιλαμβάνει μια σειρά από παραμύθια που παρουσιάζονται με τη συνοδεία πρωτότυπων μουσικών δημιουργιών που φέρουν την υπογραφή Ελλήνων συνθετών. Παράλληλα με την εκδήλωση στο Φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής θα εκτίθενται ζωγραφιές από τα σκηνικά που δημιούργησαν μαθήτριες του 6ου Γυμνασίου Κερατσινίου. Ο αρχιμουσικός Θόδωρος Αντωνίου θα διευθύνει το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής. Συμπράττουν η μέτζο σοπράνο Μαργαρίτα Συγγενιώτου και ο μπασοβαρύτονος Τάσος Αποστόλου. Υπεύθυνος του Συγκροτήματος είναι ο Ιάκωβος Κονιτόπουλος.
Το πρόγραμμα ανοίγει το έργο του Μιχάλη Κεφάλα με τίτλο Laments and Lullabies for a star-child (2009-10) για μέτζο σοπράνο/αφηγήτρια, μπασοβαρύτονο/αφηγητή, χορό παιδιών, μαγνητοταινία και ενόργανο σύνολο. Τα κείμενα και τους στίχους έχει επιμεληθεί ο Παναγιώτης Μπαστέας, ενώ τη σκηνοθεσία, σκηνογραφία, τα κοστούμια και τη χορογραφία επιμελείται η Κατερίνα Παλιού, η οποία είναι και η ηθοποιός επί σκηνής. Συμμετέχουν η μέτζο σοπράνο Μαργαρίτα Συγγενιώτου και ο μπασοβαρύτονος Τάσος Αποστόλου, οι οποίοι τραγουδούν και αφηγούνται, καθώς και 7μελής χορός μαθητών του Δημοτικού Ωδείου Υμηττού. Ακολουθεί το έργο του Σπύρου Μακαρούνα, Η μουσική συνάντησε το παραμύθι «Νεράκι γύρνα πίσω…», (2010) για μπασοβαρύτονο/αφηγητή, χορό παιδιών, ενόργανο σύνολο και βίντεο. Το παραμύθι έχει γράψει η Γεωργία Κότογλου, ενώ τη Διασκευή-Λιμπρέτο και το Video έχει κάνει ο ίδιος ο συνθέτης Σπύρος Μακαρούνας. Στο ρόλο του μπασοβαρύτονου και αφηγητή, ο Τάσος Αποστόλου. Συμμετέχει η χορωδία της Δ΄ τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής.
Το δεύτερο μέρος της συναυλίας ανοίγει το έργο της Μαρίας Χριστίνας Κριθαρά Animal-s-elections (2009-10) για 2 αφηγητές, μπασοβαρύτονο και ενόργανο σύνολο. Συγγραφέας του παραμυθιού είναι ο Νικηφόρος Γκολέμης, ο οποίος παίζει κρουστά και μαζί με τον μπασοβαρύτονο Τάσο Αποστόλου αφηγείται το παραμύθι. Τα κείμενα και η σκηνική ιδέα ανήκουν στην Μαρία Χριστίνα Κριθαρά.
Η συναυλία κλείνει με ένα έργο-παραγγελία του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη και το εκπαιδευτικό έργο του Χρήστου Λαμπράκη. Πρόκειται για το έργο Σολασί (2009-10) του Ιάκωβου Κονιτόπουλου, ένα Μουσικό Παραμύθι σε τρεις εικόνες για αφηγητή, παιδικό τραγουδιστή, χορό παιδιών κι ενόργανο σύνολο. Το παραμύθι γράψανε τα παιδιά της Ε΄ Τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίου κατά το σχολικό έτος 2005 –06, με υπεύθυνη δασκάλα την Άννα Χαλκιοπούλου. Για το παραμύθι αυτό, τα παιδιά απέσπασαν το Α’ Βραβείο σε διαγωνισμό παραμυθιών. Τους στίχους των τραγουδιών και τη σκηνοθετική επιμέλεια έχει ο Ιάκωβος Κονιτόπουλος, ενώ αφηγήτρια είναι η Εβελίνα Καρακώστα. Στο τραγούδι και στο ρόλο του Σολασί η Μαρίνα Χέλμη. Συμμετέχει επίσης η θεατρική ομάδα του 6ου Γυμνασίου Κερατσινίου και ο Γιαννάκης Κωνσταντίνος στο σόλο τουμπελέκι. Οι ζωγραφιές από τα σκηνικά της παράστασης που δημιουργήθηκαν από τις μαθήτριες Κορακιανίτη Ελισάβετ και Καλαϊτζόγλου Μαρουσώ θα εκτίθενται στο Φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής.
Οι τιμές των εισιτηρίων για την παράσταση είναι: €5,00(Φοιτητικά) – 12,00 – 20,00
Χορηγός επικοινωνίας των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της περιόδου 2009-2010 είναι το MEGA.
Αφετηρία της παράστασης «Δύο ή τρία πράγματα που ξέρω γι’ αυτόν» είναι η προσέγγιση του ρόλου του πατέρα και του αποτυπώματος που αφήνει στις επόμενες γενιές.