Πειραματικό φάρμακο προσφέρει ελπίδα κατά του μελανώματος
Βερολίνο: Ταχεία και εντυπωσιακή συρρίκνωση των μεταστατικών όγκων σε ασθενείς με κακόηθες μελάνωμα προσφέρει ένα νέο πειραματικό φάρμακο, σύμφωνα τουλάχιστον με τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης των κλινικών μελετών.
Βερολίνο: Ταχεία και εντυπωσιακή συρρίκνωση των μεταστατικών όγκων σε ασθενείς με κακόηθες μελάνωμα προσφέρει ένα νέο πειραματικό φάρμακο, σύμφωνα τουλάχιστον με τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης των κλινικών μελετών.
Η ουσία PLX4032 εμποδίζει τη δράση μιας μετάλλαξης στο γονίδιο BRAF, η οποία απαντάται στο 50% των περιστατικών με μελάνωμα και το 5% των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου.
Οι υπεύθυνοι της Φάσης Ι των κλινικών δοκιμών δήλωσαν «ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι» με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.
«Από τους 22 ασθενείς που μπορέσαμε να αξιολογήσουμε μέχρι στιγμής, οι 20 παρουσίασαν κάποια αντικειμενική συρρίκνωση των όγκων. Είναι ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι όλοι είχαν μεταστάσεις και οι περισσότεροι δεν είχαν παρουσιάσει βελτίωση με άλλες θεραπείες» ανέφερε σε συνέδριο Ογκολογίας στο Βερολίνο ο Δρ Πολ Τσάπμαν, του Κέντρου Καρκίνου Memorial Sloan-Kettering στη Νέα Υόρκη.
Μάλιστα, έξι στους δέκα ασθενείς είδαν τους μεταστατικούς όγκους να συρρικνώνονται κατά τουλάχιστον 30% και ορισμένοι δεν χρειάζονταν πλέον οξυγόνο ή οπιοειδή αναλγητικά, επισήμανε ο ερευνητής.
Ο Δρ Τσάμπαν και οι συνεργάτες του προγραμματίζουν για τα τέλη του έτους τη Φάση ΙΙ των κλινικών δοκιμών με τη συμμετοχή 90 ασθενών. Η μεγαλύτερη Φάση ΙΙΙ, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ασθενών, σχεδιάζεται να αρχίσει στα τέλη του 2009 ή τις αρχές του 2010 σε ερευνητικά κέντρα της Βορείου Αμερικής, της Αυστραλίας και της Ευρώπης.
Οι ερευνητές διευκρίνισαν πάντως ότι οι ασθενείς με μελάνωμα που δεν φέρουν τη μετάλλαξη του γονιδίου BRAF είναι απίθανο να ωφεληθούν από το νέο φάρμακο.
health.in.gr
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ
- Ο CEO της Magnum συμμαχεί με τον Κένεντι για μια «πιο υγιή Αμερική»
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
- Η Ιαπωνία προς μια νέα πυρηνική εποχή
- Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-0: Σπουδαία νίκη για τους Βάσκους του Βαλβέρδε
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)










![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-109x85.jpg)



![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)



























![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442