Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Μετάλλια «αναγέννησης» από Κουρτίδη στην Αρση Βαρών

Μετάλλια «αναγέννησης» από Κουρτίδη στην Αρση Βαρών

Ο Νίκος Κουρτίδης επιβεβαίωσε τις προβλέψεις που τον ήθελαν να επιστρέφει από το Βουκουρέστι... φορτωμένος μετάλλια από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ο 23άχρονος αρσιβαρίστας που ανέβηκε τρείς φορές στο βάθρο στην κατηγορία των 94κ., «άγγιξε» το χρυσάφι και του έδωσε... ραντεβού στην επόμενη διοργάνωση. «Πάλεψαν» Σατζιάν και Γκαρίπης στα 105 κιλά, αυλαία με πανελλήνιο ρεκόρ από τη Μαυρίδου.

89

Ο Νίκος Κουρτίδης επιβεβαίωσε τις προβλέψεις που τον ήθελαν να επιστρέφει από το Βουκουρέστι… φορτωμένος μετάλλια από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Ο 23άχρονος αρσιβαρίστας ανέβηκε τρείς φορές στο βάθρο στην κατηγορία των 94κ., «άγγιξε» το χρυσάφι, αλλά δεν το φόρεσε στο λαιμό.

Τελικά πρόσθεσε, στην ήδη πλούσια συλλογή του, δύο ασημένια σε ζετέ (210κ.) και σύνολο (385κ.), ενώ κατέκτησε το χάλκινο στο αρασέ (175κ.).

Ο Κουρτίδης αφήνει πίσω το παρελθόν και μιλώντας στο sport.gr εξέφρασε την πεποίθησή του ότι αυτές οι επιτυχίες θα επαναφέρουν τα χαμόγελα στο άθλημα των δυνατών και δίνει ραντεβού για το χρυσό μια άλλη φορά.

Ο Κουρτίδης είχε πάει άριστα προετοιμασμένος σε αυτό το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και σίγουρα η κατάκτηση των τριών μεταλλίων δεν αποτελούσε έκπληξη για τον ίδιο:

«Σε έναν αγώνα ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος πως θα καταλήξει. Ημουν πολύ καλά προετοιμασμένος, είχα αυτοπεποίθηση και αυτό μου βγήκε και στις προσπάθειές μου.

»Σίγουρα πάντως θα μπορούσα να είχα πάρει το χρυσό στο σύνολο και στο ζετέ. Το ζετέ μάς τα χάλασε…», τόνισε ο νεαρός πρωταθλητής και εξηγεί τους λόγους που δεν ακούστηκε ο Εθνικός ύμνος της χώρας μας στη Ρουμανία:

«Μεσολάβησαν 6 με 7 προσπάθειες από το σημείο που σήκωσα τα 210κ. στο ζετέ μέχρι την επόμενη προσπάθειά μου στα 216κ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να κρυώσω, να κάνω κάποιο τεχνικό λάθος και τελικά να μην καταφέρω να τα σηκώσω.

»Δεν πειράζει όμως θα κατακτήσω το χρυσό σε μια άλλη διοργάνωση», τόνισε ο Κουρτίδης ο οποίος πιστεύει ότι αυτά τα μετάλλια θα βοηθήσουν στην αναγέννηση του αθλήματος:

«Το παρελθόν είναι παρελθόν. Δεν προσφέρουμε τίποτα με το να θυμόμαστε τι είχε συμβεί πριν από ένα χρόνο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κοιτάμε μπροστά. Σίγουρα αυτά τα μετάλλια θα βοηθήσουν το άθλημα, αλλά δε φτάνουν μόνο.

»Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε για να επαναφέρουμε την άρση βαρών εκεί που ήταν πριν μερικά χρόνια. Σε αυτήν την προσπάθεια πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι, προπονητές, αθλητές, διοίκηση αλλά ακόμα και τα ΜΜΕ», τόνισε ο Κουρτίδης.

Ο πρόεδρος της ΕΟΑΒ, Πύρρος Δήμας, πήρε αμέσως μετά την προσπάθεια του Κουρτίδη για να τον συγχαρεί: «Ο πρόεδρος είναι πάντα δίπλα. Ηταν μεγάλος αθλητής και ξέρει τις αγωνίες που περνάμε πάνω στα πλατώ. Με πήρε τηλέφωνο και μου έδωσε συγχαρητήρια για την προσπάθειά μου».

Οσο για το πως γιόρτασε τα μετάλλια που κατέκτησε η κούραση δεν του άφησε και πολλές… επιλογές: «Γιόρτασα με… ύπνο. Ημουν πολύ κουρασμένος, τελειώσαμε και αργά και έτσι δεν είχα δυνάμεις για γλέντια».

Αναφορικά με τους επόμενους στόχους του ο 23άχρονος αρσιβαρίστας είπε: «Οι Μεσογειακοί Αγώνες είναι πλέον ο επόμενος στόχος μου. Θα προετοιμαστώ κατάλληλα και ελπίζω να τα πάω καλά».

11ος ο Σατζιάν, 12ος ο Γκαρίπης

Πετυχημένα ολοκλήρωσαν την παρουσία τους στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ο Κώστας Γκαρίπης και ο Γρηγόρης Σατζιάν. Οι Έλληνες αρσιβαρίστες είχαν από πέντε (στις έξι) έγκυρες προσπάθειες στο β γκρουπ της κατηγορίας των 105 κιλών και άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις.

Πιο αναλυτικά ο Γρηγόρης Σατζιάν πήρε την 3η θέση του γκρουπ σηκώνοντας στο σύνολο 360 κιλά, την 3η και στο αρασέ με 165 κιλά και την 4η στο ζετέ με 195.

Ο Κώστας Γκαρίπης κατέκτησε την 4η θέση στο σύνολο με 352 κιλά, την 5η στο αρασέ με 157 και την 3η στο ζετέ με 195. Την 1η θέση στο σύνολο στο β γκρουπ πήρε ο Λιθουανός Σίμκους με 380 κιλά (180 στο αρασέ-1ος και 200 στο ζετέ-2ος), ενώ την 2η ο Αζέρος Σαμάντοφ με 372 κιλά (165 στο αρασέ-2ος και 207 στο ζετέ-1ος).

οι Ελληνες αθλητές κατέλαβαν την 11η και 12η θέση αντίστοιχα. Συγκεκριμένα ο Γρηγόρης Σατζιάν ήταν 11ος στο σύνολο με 360 κιλά, 10ος στο αρασέ με 165κ. και 12ος στο ζετέ με 195κ., ενώ ο Κώστας Γκαρίπης ήταν 12ος στο σύνολο με 352 κιλά, 13ος στο αρασέ με 157κ. και 11ος στο ζετέ με 195κ..

«Ήταν ένας αγώνας που δεν είχα προετοιμαστεί πολύ καλά. Το αποτέλεσμα που βγήκε μου αφήνει γλυκόπικρη γεύση, διότι μπορούσα κάτι καλύτερο, αλλά από την άλλη σήκωσα τα κιλά που είχα κάνει στην προπόνηση. Σε γενικές γραμμές είμαι λίγο ευχαριστημένος», σχολίασε ο Κώστας Γκαρίπης, ενώ ο Γρηγόρης Σατζιάν τόνισε:

«Πήγαμε καλά. Έκανα τα κιλά που σήκωσα και στους αγώνες στην Ελλάδα. Μπορούσα παραπάνω, αλλά είμαι ευχαριστημένος».

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Βαλέριος Λεωνίδης, κρίνοντας την απόδοση των αθλητών μας, είπε: «Κάνανε αυτό που μπορούσαν, αυτές τις δυνατότητες είχαν. Ήταν καλή η παρουσία τους. Έκαναν από πέντε έγκυρες προσπάθειες και αυτό είναι το σημαντικό, ενώ σήκωσαν τα κιλά που μπορούσαν. Είμαι ικανοποιημένος».

Πανελλήνιο ρεκόρ από τη Μαυρίδου

Στο α γκρουπ των +75 κιλών των γυναικών έλαβε μέρος η Βικτωρία Μαυρίδου, η οποία έκλεισε και την ελληνική παρουσία στη διοργάνωση.

Η Ελληνίδα αθλήτρια έκανε εντυπωσιακή εμφάνισ και αποχαιρέτησε τη διοργάνωση με ένα πανελλήνιο ρεκόρ, καταλαμβάνοντας την 5η θέση στο αρασέ με 108κ. Στο ζετέ πήρε την 9η θέση με 120 κιλά και στο σύνολο την 7η με 228κ..

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,www.sport.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο