Δευτέρα 11 Μαϊου 2026
weather-icon 24o
Λαμπερές εκδηλώσεις στις πρωτεύουσες του κόσμου για το 2009

Λαμπερές εκδηλώσεις στις πρωτεύουσες του κόσμου για το 2009

Με λαμπερές εκδηλώσεις στις πρωτεύουσες του κόσμου, αλλά και το βλέμμα στη φλεγόμενη Γάζα, η υποδοχή του 2009. Σε πολλές αραβικές χώρες οι εορταστικές εκδηλώσεις για την έλευση του νέου έτους ακυρώθηκαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ισραηλινές επιχειρήσεις. Δεν έλειψαν οι τραγωδίες της βραδιάς, με τουλάχιστον 59 θύματα στη Μπανγκόκ.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

53

Με λαμπερές εκδηλώσεις στις πρωτεύουσες του κόσμου, αλλά και το βλέμμα στη φλεγόμενη Γάζα, η υποδοχή του 2009.

Σε πολλές αραβικές χώρες οι εορταστικές εκδηλώσεις για την έλευση του νέου έτους ακυρώθηκαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας και πένθους για τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, που δεν σταμάτησαν ούτε την Πρωτοχρονιά.

Το 2009 έκανε «ποδαρικό» στο Νησί των Χριστουγέννων στον Ειρηνικό Ωκεανό στις 12:00 ώρα Ελλάδας.

Ακολούθως, τη νέα χρονιά γιόρτασαν οι Νεοζηλανδοί και οι Αυστραλοί. Το 2009 μπήκε στη Νέα Ζηλανδία στις 13:00 ώρα Ελλάδας και στο στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας στις 15:00 ώρα Ελλάδας.

Στο Σίδνεϊ η υποδοχή του νέου χρόνου πραγματοποιήθηκε με ένα θεαματικό σόου πυροτεχνημάτων που παρακολούθησαν περίπου 1,5 εκατ. άνθρωποι.

Πυροτεχνήματα έδωσαν την εορταστική νότα για την έλευση του 2009 στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και άλλες μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου.

Περίπου 400.000 Λονδρέζοι αψήφησαν το ψύχος για να παρακολουθήσουν το λαμπερό υπερθέαμα δίπλα στον Τάμεση.

Τα μεσάνυχτα, Βρετανοί ειδικοί έκαναν τις απαραίτητες ρυθμίσεις στον Μπιγκ Μπεν, ώστε το ιστορικό ρολόι να συμπεριλάβει αρμονικά το έξτρα δευτερόλεπτο που όρισαν οι επιστήμονες για το 2009.

Στη Νέα Υόρκη, κατάμεστη η Τάιμς Σκουέαρ για τις εορταστικές εκδηλώσεις, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η μεγάλη κρυστάλλινη σφαίρα. Μεταξύ των Αμερικανών που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Ν.Υόρκης και το ζεύγος Κλίντον. Ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον χόρεψαν υπό τις νότες γνωστού τραγουδιού του Φρανκ Σινάτρα, αφιερωμένου στην αμερικανική μεγαλούπολη.

Στο Παρίσι, οι πανηγυρικές εκδηλώσεις συνοδεύτηκαν από το μήνυμα του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, που παραδίδει στην Τσεχία την προεδρία της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2009, για μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, τουλάχιστον 445 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στη Γαλλία, 20% περισσότερα από πέρυσι. Περίπου 35.000 αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, 7.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι.

Οι αρχές ήταν σε επιφυλακή και για το ενδεχόμενο βομβιστικών επιθέσεων μετά τον εντοπισμό δυναμίτιδας σε πολυκατάστημα της γαλλικής πρωτεύουσας, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Στο Στρασβούργο, πυρπολήθηκαν 50 αυτοκίνητα, ενώ η αστυνομία συνέλαβε 17 άτομα, τέσσερα εκ των οποίων την ώρα που έβαζαν φωτιά στα οχήματα. Στο νότο, στην Τουλούζη, 12 αυτοκίνητα κάηκαν, ενώ στη Νάνδη, στα δυτικά, πυρπολήθηκαν περι τα δέκα αυτοκίνητα.

Στην Τσεχία, οι εκδηλώσεις για το νέο έτος, συνοδεύτηκαν από κλίμα ευφορίας για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πανηγυρικό το κλίμα και στη Σλοβακία, που εισήλθε στη Ζώνη του Ευρώ.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις στο Βερολίνο είχαν ξεχωριστό χαρακτήρα, καθώς φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την πτώση του τείχους.

Χιλιάδες Ρώσοι γιόρτασαν με πυροτεχνήματα στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας την έλευση του 2009.

Με περισσότεροι από 25 τόνους πυροτεχνημάτων υποδέχθηκαν οι κάτοικοι του Ρίο ντε Ζανέιρο στη Βραζιλία το νέο έτος. Κατάμεστες ήταν για άλλη μια χρονιά οι παραλίες της Κόπα Καμπάνα.

Δεν έλειψαν όμως και οι τραγωδίες της βραδιάς. Τουλάχιστον 59 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 184 άλλοι τραυματίστηκαν στη Μπανγκόκ από φωτιά που ξέσπασε σε κέντρο διασκέδασης, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άνθρωποι για να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά.

Η φωτιά κατέστρεψε το κλαμπ Σαντίκα στην περιοχή Εκαμάι, όπου υπάρχουν πολλά κέντρα διασκέδασης. Μεταξύ των θυμάτων είναι και τέσσερις Βρετανοί πολίτες.

Οι τραυματίες νοσηλεύονται σε 14 νοσοκομεία της ταϊλανδικής πρωτεύουσας, κυρίως με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα.

Επίσης, 24 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη χειροβομβίδας στη διάρκεια πρωτοχρονιάτικου πάρτι στην πόλη Τζένεραλ Σάντος στις Φιλιππίνες.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε εμπορικό κέντρο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται για το πρωτοχρονιάτικη γιορτή. Η αστυνομία δεν έχει εντοπίσει τους δράστες της επίθεσης, ούτε το κίνητρό τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 11 Μαϊου 2026
Cookies