Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Πολιτική κόντρα στη σκιά των αγωγών κατά πολιτικών αρχηγών

Πολιτική κόντρα στη σκιά των αγωγών κατά πολιτικών αρχηγών

Την αποδοκιμασία της κυβέρνησης για το θέμα των αγωγών εναντίον πολιτικών αρχηγών εξέφρασε ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ, ότι με με τη στάση της η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις πρακτικές αυτές. Για νοσηρό κλίμα, που λειαίνει το έδαφος για παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και ξεπουλήματα και στο χώρο της ενέργειας, μιλά το ΠΑΣΟΚ. Τι απαντά η MIG· αγωγή και κατά συνδικαλιστή του ΟΤΕ.

28

Την αποδοκιμασία της κυβέρνησης για το θέμα των αγωγών εναντίον πολιτικών αρχηγών εξέφρασε ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ, ότι με τη στάση της η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις πρακτικές αυτές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος τόνισε ότι «δεν συμμεριζόμαστε, σε καμία περίπτωση, τέτοιες πρακτικές, το να καταθέτει, δηλαδή, κάποιος αγωγή σε πολιτικό αρχηγό, γιατί άσκησε πολιτική κριτική».

Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ότι ο επιχειρηματίας ενθαρρύνεται από την κυβέρνηση, απάντησε ότι αυτές «αντικρούουν στην πρακτική, τις απόψεις της κυβέρνησης και την κοινή λογική».

Ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση τοποθετήθηκε ξεκάθαρα από τις 11 Απριλίου όταν ο ίδιος επιχειρηματίας κατέθεσε αγωγή εναντίον άλλου αρχηγού πολιτικού κόμματος, δηλαδή του κ. Αλέξη Τσίπρα, και πρόσθεσε ότι η πολιτική τοποθέτηση της κυβέρνησης και τότε και τώρα έγινε με τον ίδιο τρόπο και είναι ξεκάθαρη.

Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, επιμένει ότι με τη στάση της η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις κινήσεις του επιχειρηματία και σημειώνουν ότι χρειάστηκαν δύο 24ωρα προκειμένου να υπάρξει επίσημη αντίδραση για τις αγωγές.

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε στο Αθήνα 98,4 ότι «η ποινικοποίηση αυτή είναι μια προσπάθεια χειραγώγησης, μια προσπάθεια εκφοβισμού». Η κίνηση του κ. Βγενόπουλου «σηματοδοτεί μια γενικότερη τάση στην πολιτική ζωή, όπου, με την ενθάρρυνση των πολιτικών επιλογών της ΝΔ τα τελευταία χρόνια, υπάρχει κάτι το ανεξέλεγκτο σε σχέση με επιχειρηματικές συμπεριφορές», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αυτό δεν αφορά όλους τους επιχειρηματίες.

Την προηγούμενη ημέρα ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για μεθοδεύσεις, σημειώνοντας ότι η αγωγή εναντίον του είναι «σοβαρό για τη Δημοκρατία στη χώρα μας για τον τρόπο που λειτουργεί η πολιτική ζωή στη χώρα μας», ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος διερωτήθηκε γιατί ο κ. Βγενόπουλος δεν καταθέτει αγωγή κατά της κυβέρνησης, που χαρακτήρισε τη MIG αναξιόπιστο ετάιρο στον ΟΤΕ.

«Κανείς δεν θα φιμώσει το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου, (και) κανείς δεν θα μπει εμπόδιο στην προσπάθεια για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και την αυτονομία της πολιτικής» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ για το θέμα του ΟΤΕ, τη Δευτέρα.

Ο κ. Παπουτσής έκανε λόγο για «εξαιρετικά νοσηρό κλίμα» που έχει δημιουργηθεί στην χώρα με ευθύνη της κυβέρνησης στο οποίο «βρίσκει γόνιμο έδαφος η πράξη του κ. Βγενόπουλου που αποτελεί επίδειξη θράσους».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε επίσης ότι «ορισμένοι τρίβουν τα χέρια τους με τις πρωτοβουλίες Βγενόπουλου, γιατί φαίνεται ότι ετοιμάζονται και σε άλλους χώρους του ευρύτερου δημόσιου τομέα για παρασκηνιακές μεθοδεύσεις, συμφωνίες και ξεπουλήματα (και) αναφέρομαι στον χώρο της ενέργειας. Αυτά τα σχέδια δεν θα περάσουν».

«Δεν επιτρέπουμε σε κανένα Βγενόπουλο να εφαρμόζει το νόμο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπουτσής, προσθέτοντας «οι νταβατζήδες που είπε ο κ. Καραμανλής τι έπρεπε να είχαν κάνει;».

O Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε εξάλλου «απίστευτη» την σημερινή ανακοίνωση της MIG, η οποία αναφέρει, σύμφωνα με όσα είπε ότι «η αγωγή κατά του κ. Παπανδρέου έγινε κατόπιν δικής του αιτήσεως», ενώ χαρακτήρισε την πράξη αυτή ως «ενέργεια που στοχεύει στην απαξίωση της πολιτικής». Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι μέχρι σήμερα το πρωί δεν είχε επιδοθεί κανένα σχετικό έγγραφο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή ερώτησης του ΠΑΣΟΚ για τα ΤΕΙ, ο βουλευτής του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και οι άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που πήραν το λόγο, επιτέθηκαν στην κυβέρνηση για την συμφωνία του ΟΤΕ αλλά και για τη στάση της στην ενέργεια του κ. Βγενόπουλου να καταθέσει αγωγή κατά του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο, για «προκλητική σιωπή της κυβέρνησης», ενώ επανέλαβε ότι ο κ. Βγενόπουλος απέφυγε να στραφεί με αγωγές κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του «που τον θεώρησαν αναξιόπιστο και προσέβαλαν την εταιρία του».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις τόσο του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη όσο και των άλλων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ανάμεσα τους ο Μάρκος Μπόλαρης και Μιλένα Αποστολάκη.

Αλλά και ο Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας σε συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στο θέμα του ΟΤΕ, επιτιθέμενος τόσο κατά της κυβέρνησης όσο και κατά του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου: «Η ΝΔ είναι μια κυβέρνηση που στηρίζει, αγκαλιάζει και δίνει θαλπωρή σε δυνάμεις μιας νέας κλεπτοκρατίας, οι οποίες γίνονται επικίνδυνες για τη χώρα μας. Και αυτό το βλέπουμε σήμερα και στην μεγάλη υπόθεση που έχει σχέση με την προσπάθεια πώλησης του ΟΤΕ, στην οποία έχουν μεσολαβήσει επιχειρήσεις και δυνάμεις, οι οποίες έχουνε ένα πολύ ανησυχητικό μητρώο».

Ακόμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δέχτηκε την πώληση του Οργανισμού στην Deutsche Telekom, μέσω της εταιρίας Marfin, τη στιγμή που, με βάση το εισαγγελικό πόρισμα του εισαγγελέα κ. Πεπόνη τον Ιουλίου του 2007, ζητείται η ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος του Α.Βγενόπουλου για δύο αδικήματα: Της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, για τη πώληση τριών δομημένων ομολόγων στο ταμείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων».

Το ΚΚΕ είχε επίσης κάνει λόγο για «απαράδεκτη και επικίνδυνη ενέργεια που πρέπει να καταδικαστεί από το σύνολο των εργαζομένων» και «ένα ακόμη στοιχείο που φανερώνει το πόσο έχει αποθρασυνθεί το κεφάλαιο». Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης μίλησε επίσης για «μόδα των αγωγών, που δείχνει σαφές έλλειμμα αγωγής και επιτρέπει η πολιτική να μετατρέπεται σ άγονο αγώγι».

Αποδοκιμασία για την κίνηση του επιχειρηματία εξέφρασε και και ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας σε γραπτή δήλωσή του: «Ως πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων επιθυμώ να τονίσω ότι οι απόψεις και οι πολιτικές θέσεις που αναπτύσσονται μέσα στο Κοινοβούλιο δεν μπορεί και δεν πρέπει να μεταφέρονται στις αίθουσες των δικαστηρίων».

Για το ίδιο θέμα, ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης σχολίασε: «Ο κ. Βγενόπουλος αλλά και οποιοσδήποτε άλλος Έλληνας επιχειρηματίας επιθυμεί να ασχοληθεί με την πολιτική δεν έχει παρά να μιμηθεί τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δηλαδή να κατέβει και να ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού αντί να καταφεύγει σε αγωγές κατά των πολιτικών αρχηγών. Είναι πολύ πιο καθαρό και πολύ πιο έντιμο».

Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης σημείωσε: «Καταδικάζω τις αγωγές που έχουν γίνει για πολιτικούς λόγους. Από την άλλη άκρη, όμως, καταδικάζω το να συνδέουμε αυτές τις αγωγές με πολιτικά κόμματα. Όπως, επίσης, καταδικάζω το γεγονός ότι προτού καν δούμε τη συμφωνία για τον ΟΤΕ, έφτασαν κόμματα και συγκεκριμένα η αξιωματική αντιπολίτευση να μιλάει για απιστία, να απειλεί με προανακριτική επιτροπή και στελέχη της να λένε δημόσια ότι πολιτικά πρόσωπα θα πάνε στη φυλακή. Δεν είναι αυτό ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής;»

Τι απαντά η MIG

Από την πλευρά της, η Marfin Investment Group σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Διευκρινίζουμε ότι η αγωγή κατά του κ. Γ.Παπανδρέου έχει κατατεθεί από τις 8/05/2008 κατόπιν αιτήματός του στο οποίο ανταποκριθήκαμε. Είχε προηγηθεί βάναυση υβριστική και δυσφημιστική επίθεση κατά της εταιρείας μας και πρόσκληση του κ. Γ.Παπανδρέου στη Βουλή όπου δεσμεύτηκε να αποποιηθεί της βουλευτικής του ασυλίας («για να μην υπάρχει άλλοθι»), προκειμένου να του κάνουμε αγωγή ώστε να αξιολογηθούν δικαστικά οι ισχυρισμοί του. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η αυτονόητη κατάθεση της αγωγής μας δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται σήμερα ως «επίδειξη θράσους».

»Άλλωστε η συντεχνιακή άποψη ορισμένων πολιτικών ότι ο πολιτικός λόγος δεν έχει όρια και δεν χρειάζεται τεκμηρίωση είναι λανθασμένη. Ο πολιτικός λόγος έχει όρια και δεν μπορεί να καταπατεί τα δικαιώματα των πολιτών που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα. Είναι δικαίωμα κάποιων πολιτικών να αλληλοϋβρίζονται και να αλληλοδυσφημούνται, εάν πιστεύουν ότι έτσι πρέπει να ασκούν το λειτούργημά τους, αλλά είναι και αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στην Δικαιοσύνη όταν θίγεται η τιμή και η αξιοπρέπειά τους από οποιονδήποτε. Στην Ευρωπαϊκή Ελλάδα του 2008 κανείς δεν μπορεί να θεωρεί ότι είναι υπεράνω του Συντάγματος και της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής έννομης τάξης.

«Υ.Γ.: Οι ατεκμηρίωτες εκφράσεις ως προς εμάς που ξεπερνούν τα όρια του θεμιτού πολιτικού λόγου και για τις οποίες ενάγεται ο κ. Γ.Παπανδρέου είναι αδιαφανής συναλλαγή, εκκολαπτόμενο σκάνδαλο, υποκρύπτουσα παράνομη χρηματική συναλλαγή, κάτω από το τραπέζι, μάθημα κλεπτοκρατικού καπιταλισμού, έκφραση διαπλοκής και διαφθοράς, βάσει των οποίων ο εναγόμενος αξίωσε από την έδρα της Βουλής την επέμβαση του εισαγγελέα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αγωγή κατά συνδικαλιστή

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, ο αντιπρόεδρος της MIG κ. Βγενόπουλος, κατέθεσε αγωγή και κατά του οργανωτικού γραμματέα της ΟΜΕ-ΟΤΕ, ζητώντας 100.000 ευρώ για «ενορχηστρωμένη και κακοπροαίρετη επίθεση» εναντίον της εταιρείας του, όπως μεταξύ άλλων αναφέρει.

Ο κ. Δημήτρης Στρατούλης από τον ΣΥΝ σχολίασε: «Ο κ. Βγενόπουλος της MIG, μετά τους κυρίους Τσίπρα και Παπανδρέου επιχειρεί με τις αγωγές του να τρομοκρατήσει και τους συνδικαλιστές στον ΟΤΕ που αντιστέκονται στην εκποίηση της επιχείρησής τους στην Deutsche Telekom. Ο ΣΥΝ καταδικάζει αυτές τις αντιδημοκρατικές προκλήσεις του κ. Βγενόπουλου και θεωρούμε πολιτικά υπεύθυνη την κυβέρνηση της Ν.Δ., γιατί με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές της έχει αποθρασύνει πλήρως τα κερδοσκοπικά ιδιωτικά συμφέροντα, που επωφελούνται από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο