Σε ισόβια θα μετατρέψει την θανατική ποινή η Κούβα
Ο Κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσε ότι σχεδόν όλες οι αποφάσεις θανατική ποινής θα μετατραπούν σε ισόβια δεσμά ή σε φυλάκιση 30 ετών. Πρόκειται για ανθρωπιστικό μέτρο και δεν οφείλεται σε διεθνή πίεση, διευκρίνισε. Από το μέτρο ευνοούνται περίπου 50 κρατούμενοι.
Ο Κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσε ότι σχεδόν όλες οι αποφάσειςθανατικής ποινήςθα μετατραπούν σε ισόβια δεσμά ή σε φυλάκιση 30 ετών.
Από το μέτρο εξαιρούνται όσοι έχουν καταδικαστεί σε τρομοκρατία, αν και οι περιπτώσειςτριών κρατούμενων για τρομοκρατία θα εξεταστούν και αυτές. Πάντως, τα δικαστήρια θα συνεχίσουν να επιβάλουν τη θανατική ποινή.
Πρόκειται για ανθρωπιστικό μέτρο και δεν οφείλεται σε διεθνή πίεση, διευκρίνισε ο Ραούλ Κάστρο. Σύμφωνα με υπολογισμούς από το μέτρο ευνοούνται περίπου 50 κρατούμενοι.
Η απόφαση εντάσσεται στα μέτρα φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος που αποφάσισε ο Ραούλ Κάστρο, λίγο μετά την ανάδειξη του στην εξουσία και σε αντικατάσταση του αδελφού του Φιντέλ Κάστρο.
Σε μία παράλληλα εξέλιξη, μέσα στο 2009 θα συγκληθεί το Κογκρέσο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, για πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια. Το Κογκρέσο θα εξετάσει την μελλοντική πολιτική και οικονομική πορεία της Κούβας, αναφέρει το BBC.
Η μουσική παράσταση «ASTORIA» μάς μεταφέρει στη Νέα Υόρκη του Μεσοπολέμου, εκεί όπου μια μικρή Ελλάδα γεννιέται μέσα σε ένα καφενείο στην καρδιά της Αστόριας και το τραγούδι γίνεται φωνή, παρηγοριά και αντίσταση.