Μέλημά μας πρέπει να είναι η ηθική αναστύλωση του ΠΑΣΟΚ, δηλώνει ο Ευ.Βενιζέλος
Βασικό μέλημά μας πρέπει να είναι η ηθική αναστύλωση του ΠΑΣΟΚ, δηλώνει ο Ευ.Βενιζέλος, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την 11η Νοεμβρίου. Ο πρώην υπουργός απαντά εφ όλης της ύλης, ενώ για την ΠΓΔΜ εκτιμά ότι το θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ δεν είναι ανάγκη να λυθεί τώρα.
Βασικό μέλημά μας πρέπει να είναι η ηθική αναστύλωση και η ανάκτηση της αξιοπιστίας του ΠΑΣΟΚ, δηλώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην πρώτη του συνέντευξη μετά τη διεκδίκηση της αρχηγίας του κόμματος, στις 11 Νοεμβρίου 2007.
Σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο πρώην υπουργός απαντά εφ όλης της ύλης.
Για το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι «πρέπει να ξαναβρεί την αξιοπιστία και την ηθική της δημοκρατικής παράταξης, δηλαδή την ηθική του αδιαπραγμάτευτου σεβασμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών. Πρέπει να ξαναβρεί την αξιοπιστία και την ηθική της πολιτικής ευθύνης […] Η ηθική αναστύλωση και η ανάκτηση της αξιοπιστίας πρέπει να είναι το βασικό μέλημά μας».
«Αυτό που έκανε ο Ανδρέας το 1981 πρέπει να το κάνουμε ξανά, αλλά με όρους του 2010» τονίζει, σημειώνοντας πως δεν είναι ικανοποιημένος από την εικόνα των προσυνεδριακών διαδικασιών, δεδομένου ότι «κριτήριό μας πρέπει να είναι η ανοιχτή σχέση διαλόγου και αλληλεπίδρασης με την κοινωνία». «Η συμμετοχή ήταν μικρή, ενώ οι ενστάσεις και οι εντάσεις πολλές. Κανείς δεν ενδιαφέρεται πλέον για εσωκομματικούς μηχανισμούς» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν πτώση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος δηλώνει: «Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων είναι πράγματι πολύ ηχηρά. Αφορούν όλο το πολιτικό σύστημα και ιδίως τα δύο κόμματα εξουσίας. Ένα κυβερνητικό κόμμα, όμως, με τέτοια λάθη είναι λογικό να πέφτει».
Όσο για τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, ο κ. Βενιζέλος εκτιμά πως «εθελοτυφλεί και συγκαλύπτει την πραγματικότητα όποιος επικαλείται τη θεωρία του εσωτερικού εχθρού για να δικαιολογεί την κατάσταση του ΠΑΣΟΚ».«Προσπαθώ να συμβάλλω στη διατήρηση της ενότητας και της προοπτικής της παράταξης» συνεχίζει, τονίζοντας πως «από την εμπειρία της 11ης Νοεμβρίου έγινα σοφότερος».
Σχολιάζοντας την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΝ και το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος σημειώνει: «Τώρα αρχίζει η δοκιμασία του κ. Τσίπρα επί της ουσίας και του εύχομαι ειλικρινά το καλύτερο […] Παρατηρώ μια παλινδρόμηση μεταξύ ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ ως προς τον πιθανό προνομιακό συνομιλητή. Για την ακρίβεια, βλέπω να αποκλείεται η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και να εμφανίζεται ως βαθύτερη ιστορική προτίμηση η ενιαία αριστερά με εταίρο το ΚΚΕ». Ωστόσο, τονίζει πωςπροσβλέπει «στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για ευρύτερες συνεργασίες και συναινέσεις κυβερνητικού χαρακτήρα».
Για το Κόσοβο, ο κ. Βενιζέλος δηλώνει κατηγορηματικό ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του. «Προκαλεί ένα ντόμινο πραγματικών επιπτώσεων. Τροφοδοτεί διεκδικήσεις αυτονομιστικού χαρακτήρα. Καταρρακώνει τον ΟΗΕ και ακυρώνει την όποια σημασία εξακολουθεί να έχει η επίκληση του διεθνούς δικαίου. Αυτές είναι όμως για εμάς στρατηγικού χαρακτήρα επιλογές, στο πεδίο του Κυπριακού, όσο και στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων» εξηγεί.
Τέλος, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ σημειώνει: «Η ελληνική θέση για ένα κοινά αποδεκτό όνομα για κάθε χρήση πρέπει να μείνει σταθερή. Το όνομα θα είναι προφανώς σύνθετο, εφόσον ήδη λειτουργεί επί δεκαεπτά χρόνια το FYROM, που είναι σύνθετο. Σταθερή πρέπει να είναι και η θέση μας πως, αν δεν υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση, δεν θα ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει, άλλωστε, κάποιος ιδιαίτερος λόγος το ζήτημα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ να λυθεί τώρα».
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.