Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Πρεμιέρα διαλόγου για το Ασφαλιστικό με αποχωρήσεις

Πρεμιέρα διαλόγου για το Ασφαλιστικό με αποχωρήσεις

Η πρεμιέρα του διαλόγου για το Ασφαλιστικό στη Βουλή, την Πέμπτη, σημαδεύτηκε από τη μη συμμετοχή του ΚΚΕ, την αποχώρηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και την παραμονή, από πλευράς αντιπολίτευσης, μόνο των βουλευτών του ΛΑΟΣ.

27

Η πρεμιέρα του διαλόγου για το Ασφαλιστικό στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, την Πέμπτη, σημαδεύτηκε από τη μη συμμετοχή του ΚΚΕ, την αποχώρηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και την παραμονή, από πλευράς αντιπολίτευσης, μόνο των βουλευτών του ΛΑΟΣ.

Η συζήτηση δεν εστιάσθηκε στην ουσία του ασφαλιστικού προβλήματος, αλλά αφορούσε στη διαδικασία του διαλόγου και την ατζέντα των θεμάτων που ανέπτυξαν οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης.

Η κυβέρνηση, διά στόματος τόσο του Γ.Αλογοσκούφη όσο και του Β.Μαγγίνα, διαβεβαίωσε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται και ότι οι όποιες λύσεις και αλλαγές γίνουν, θα είναι βασισμένες «στις αντοχές της κοινωνίας».

Από την πλευρά τους, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κοινωνικοί φορείς, έθεσαν, ως προϋπόθεση για την συνέχιση του διαλόγου, την κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης για το θέμα της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και αναλογιστική μελέτη για την οικονομική τους κατάσταση.

Στην αρχή της συνεδρίασης, ο υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας έθεσε τη βάση του διαλόγου, που καθορίζεται σε τρεις κύκλους:

Ο πρώτος κύκλος θα αφορά στην οικονομική πλευρά του ασφαλιστικού συστήματος, όπως τη χρηματοδότηση, την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και τον τρόπο καταβολής των οφειλών του κράτους στα Ταμεία.

Ο δεύτερος κύκλος θα αφορά στην ενοποίηση των Ταμείων και τον διοικητικό εκσυγχρονισμό τους.

Ο τρίτος κύκλος θα αφορά σε ειδικά ζητήματα όπως η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, οι αναπηρικές συντάξεις και η ενίσχυση της μητρότητας.

Τόσο τα κόμματα όσο και οι κοινωνικοί εταίροι που συμμετείχαν στην διαδικασία συμφώνησαν στη βάση αυτού του διαλόγου, τονίζοντας ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί το θέμα της χρηματοδότησης και το πώς θα καταβληθούν οι οφειλές του κράτους προς τα Ταμεία.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής Θ.Πάγκαλος έθεσε τρεις προϋποθέσεις για την συμμετοχή του κόμματος του στο διάλογο: Να υπάρξει σαφής εικόνα της κατάστασης των Ταμείων, να γίνει αναλογιστική μελέτη και να κατατεθεί συγκεκριμένη και σαφής πρόταση από την κυβέρνηση.

«Αρνούμαι να συμμετάσχω σε ένα διάλογο που γίνεται κάτω από την ασφυκτική αντίληψη μιας διαδικασίας. Πρέπει να προηγηθεί η δημοσιονομική κατάσταση των ταμείων… Διάλογο επικοινωνιακό ή για τα Μέσα Ενημέρωσης δεν θα έχετε ούτε εσείς, ούτε η κυβερνητική πλειοψηφία», δήλωσε ο κ. Πάγκαλος.

Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, τόνισε ότι «η έναρξη σήμερα του κοινωνικού διαλόγου σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα φάση της επίθεσης της πλουτοκρατίας και της ΕΕ, στα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων», χαρακτήρισε «πυροτέχνημα» την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ για τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είπε ότι «η σταθερή τους θέση υπέρ της ταξικής συναίνεσης και η στήριξη που παρείχαν σε προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους, αποκαλύπτει το ρόλο τους».

Αιτία της αποχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αναφορά του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Παναγιώτη Μελά ότι η σημερινή συζήτηση θα περιοριστεί στον καθορισμό της ατζέντας του διαλόγου. «Εμείς δεν βλέπουμε ουσιαστικό διάλογο, αλλά μια ανούσια διαδικασία, την οποία δεν θέλουμε να νομιμοποιήσουμε, γι αυτό θα αποχωρήσουμε» δήλωσε ο Γ.Δραγασάκης.

Οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης, καθώς και ο εισηγητής της ΝΔ Π.Παναγιωτόπουλος, χαρακτήρισαν προσχηματική τη στάση του ΠΑΣΟΚ λόγω, όπως είπαν, ανυπαρξίας θέσεων.

Ο βουλευτής της ΝΔ Γ.Μανώλης ανέφερε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας τη στάση ΠΑΣΟΚ οτι «αν το το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να τον παίξει το ΠΑΣΟΚ, θα το κάνουμε εμείς, οι βουλευτές της ΝΔ και θα καλύψουμε αυτό το κενό, μεταφέροντας την αγωνία της κοινωνίας».

«Η πολιτική αναχωρητισμού του ΠΑΣΟΚ μπορεί να δικαιολογηθεί μέχρι την 11η Νοεμβρίου και δεν συνάδει με ένα κόμμα εξουσίας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης.

Επίσης ο υπουργός Οικονομίας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν πρέπει κανείς να περιμένει ότι θα λυθεί από αυτή την κυβέρνηση το Ασφαλιστικό», προσθέτοντας ότι χρειάζεται χρόνος.

Ακόμα, ο κ. Αλογοσκούφης επεσήμανε ότι «η κοινωνία αντέχει ως ένα σημείο και αυτό το γνωρίζουμε όλοι, ενώ αναφερόμενος στις δαπάνες για το ασφαλιστικό σύστημα, τόνισε ότι, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, φθάνουν σήμερα στο 13% του ΑΕΠ και προβλέπεται να σημειώσει αλματώδη αύξηση φτάνοντας το 2050, στο 25%.

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης ανέφερε: «εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι θα παραμείνουμε μέχρι τέλους στο διάλογο, γιατί είναι ανάγκη να υπερασπιστούμε τα δίκαια δικαιώματα και αιτήματα των ασφαλισμένων κάτω από τις όποιες διαδικασίες».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος εξέφρασε το φόβο ότι μπορεί ο διάλογος να καταλήξει να είναι προσχηματικός και κάλεσε όλους τους κοινωνικούς εταίρους να καθίσουν σε ένα κοινό τραπέζι και εντός τριμήνου να καταθέσουν ένα κοινό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ασφαλιστικού συστήματος.

Από την πλευρά της ΓΣΕΕ, ο κ. Παναγόπουλος εξέφρασε την ελπίδα «ο διάλογος να είναι εργαλείο και όχι φάκα» και πρόσθεσε οτι «κορωνίδα του ασφαλιστικού προβλήματος είναι η χρηματοδότηση. Γιατί αν δεν έχουμε πόρους, τι θα κατανέμουμε; τη φτώχεια μας;». Ακόμη κ. Παναγόπουλος είπε ότι τα συνδικάτα θα παρουσιάσουν την δική τους ατζέντα για το Ασφαλιστικό.

«Αρχή για να υπάρξει παραγωγικός διάλογος και θεμελιακό στοιχείο του είναι αναγνώριση των θέσεων όλων των πλευρών. Γι αυτό και πρέπει να γνωρίζουμε τις θέσεις της κυβέρνησης», ήταν η επισήμανση του πρόεδρου της ΑΔΕΔΥ Σπύρου Παπασπύρου.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από το διάλογο, σημείωσε πως η κυβέρνηση αποζήτησε και αποζητά το διάλογο με όλα τα κόμματα και όλους τους κοινωνικούς φορείς.

«Η απουσία αποδεικνύει κάτι απλό. Όσοι λένε όχι, δεν έχουν ιδέες, δεν έχουν προτάσεις να καταθέσουν και αυτό είναι κάτι το οποίο κρίνουν οι Ελληνες πολίτες και η κοινωνία» είπε. «Αυτοί που προκαλούν ναυάγιο φέρουν την ευθύνη. Αυτοί δηλαδή που θέτουν όρους και προϋποθέσεις. Δεν καταλαβαίνω γιατί ορισμένοι θέλουν εκ των προτέρων όρους και προϋποθέσεις. Ο διάλογος δεν είναι ανοικτός;» προσέθεσε.

Για το λόγο που αρνείται η κυβέρνηση να καταθέσει επεξεργασμένη πρόταση, ανέφερε πως το ζητούμενο είναι να βρεθεί κοινή συνισταμένη στις προτάσεις των φορέων και των κομμάτων, ώστε «να φτάσουμε σε συγκερασμό απόψεων κατά το δυνατόν αποδεκτό από τους περισσότερους».

Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ για την αποχώρηση από το διάλογο, εξαπέλυσε και ο γραμματέας της κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, Λ.Ζαγορίτης, επισημαίνοντας πως «το ΠΑΣΟΚ -που φέρει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση στο Ασφαλιστικό- για μια ακόμη φορά σ’ ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα επέλεξε την αποχώρηση».

Για τις κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης οτι δεν έχει συγκεκριμένη πρόταση για τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού ο κ. Ζαγορίτης είπε «Όταν η κυβέρνηση είχε καταθέσει προτάσεις για την Παιδεία, κατηγορήθηκε για προειλημμένες αποφάσεις και γι’ αυτό αποχώρησαν. Τώρα που η κυβέρνηση κάνει ανοικτό διάλογο, αποχωρούν. Αποχωρούν, διότι λέει «δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση»! Εν πάσει περιπτώσει ας επιλέξουν τι θέλουν. Εμείς θα προχωρήσουμε».

* Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή κατά των σχεδίων για αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) την ώρα της συζήτησης στη Βουλή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο