Χωρίς οριστικές αποφάσεις και χρονοδιαγράμματα η συνάντηση Παπαδόπουλου – Ταλάτ
Με μια ανακοίνωση γενικού περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία οι Τάσσος Παπαδόπουλος και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συζήτησαν «σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα», ολοκληρώθηκε η πρώτη από τον Ιούλιο του 2006 συνάντηση του Κύπριου προέδρου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.
Με μια σύντομη ανακοίνωση, την οποία ανέγνωσε ο ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάικλ Μόλερ, έληξε στις 19:15 η συνάντηση του Κύπριου προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Η ανακοίνωση, την οποία ο κ. Μόλερ ανέγνωσε στους δημοσιογράφους παρουσία των δύο ηγετών, αναφέρει ότι οι κ. Παπαδόπουλος και Ταλάτ «διεξήγαγαν τις συζητήσεις τους σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Κύπριος πρόεδρος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης «συμφώνησαν στην ανάγκη για τη συντομότερη δυνατή έναρξη της διαδικασίας και συζήτησαν άλλα θέματα, που οδηγούν σε συνολική διευθέτηση».
Τέλος, στην ανακοίνωση προστίθεται ότι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές τους μέσω των Ηνωμένων Εθνών και να συναντηθούν και πάλι στην κατάλληλη στιγμή.
Η συνάντηση, πρώτη των δύο ηγετών από τον Ιούλιο του 2006, είχε ξεκινήσει λίγο μετά τις 4 το απόγευμα και πραγματοποιήθηκε στην οικία του κ. Μόλερ, στη «νεκρή ζώνη» της Λευκωσίας.
Στην ατζέντα ξεχώριζε η συζήτηση για την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006, η οποία παραμένει ανενεργή.
Η συμφωνία προβλέπει τη σύσταση τεχνικών επιτροπών για συζήτηση θεμάτων καθημερινότητας και ομάδων εργασίας για συζήτηση ουσιαστικών πτυχών του Κυπριακού, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για διαπραγματεύσεις προς εξεύρεση συνολικής λύσης.
Σε δήλωσή του για τη συνάντηση, ο κ. Ταλάτ υποστήριξε ότι ο ίδιος ζήτησε άμεση έναρξη των συνομιλιών, ώστε να υπάρξει συνολική λύση του Κυπριακού πριν από το τέλος του 2008.
Ο κ. Ταλάτ χαρακτήρισε αποτυχία τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 και προσέθεσε ότι πρότεινε τη συγκρότηση πέντε επιτροπών, οι οποίες θα λειτουργήσουν για 2-2,5 μήνες και στη συνέχεια να αρχίσουν συνομιλίες για συνολική λύση μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι ο κ. Παπαδόπουλος δεν ήταν δεκτικός προς αυτές τις εισηγήσεις και ότι απέρριψε κάθε ιδέα χρονοδιαγράμματος, λέγοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι τόσο έτοιμοι όσο οι Τουρκοκύπριοι για συνολική λύση του Κυπριακού.
Ο κ. Ταλάτ είπε ακόμη ότι κατά τη συνάντηση έθεσε θέμα για την ανόρυξη κοιτασμάτων πετρελαίου από τη θάλασσα νότια της Κύπρου, καθώς και καθορισμού της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου.