95

Ευρεία νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνουν τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών.

Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του κ. Ερντογάν συγκεντρώνει το 46,54% και καταλαμβάνει 340 έδρες. Το κεμαλιστικό Ρεμπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) παίρνει το 20,79% των ψήφων και 112 έδρες. Ποσοστό 14,25% και 71 έδρες λαμβάνουν οι Γκρίζοι Λύκοι του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης.

hspace=0 Εκλογή προέδρου και Κουρδικό τα μεγάλα μέτωπα του Ερντογάν μετά την εκλογική νίκη

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την επιβεβαίωση της νίκης του κόμματός του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι «η δημοκρατία πέρασε μία πολύ σημαντική δοκιμασία».

Προσέθεσε ακόμη ότι θα συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και θα παραμείνει στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης. Η Τουρκία, είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα συνεχίσει και τις προσπάθειες της να ενταχτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό της χώρας, ο Ρ.Ερντογάν υποσχέθηκε να λάβει μέτρα κατά των Κούρδων αυτονομιστών. Δήλωσε ότι «θα προχωρήσουμε έχοντας ως αρχές μας: ένα έθνος, μία σημαία, μία πατρίδα, ένα κράτος. Εϊμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι απαιτηθεί στην ώρα του», χωρίς να αναφέρει άμεσα εάν προτίθεται να δώσει το πράσινο φως για στρατιωτική επέμβαση στο βόρειο Ιράκ.

Ταυτόχρονα, επιστρέφουν στην τουρκική Εθνοσυνέλευση Κούρδοι βουλευτές που στηρίζονται από το Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP).

Το ποσοστό που λαμβάνουν συγκεντρωτικά οι ανεξάρτητοι (δεν στηρίζονται όλοι από το DTP) κυμαίνεται γύρω στο 5,22% και κατέλαβαν 27 έδρες. Περισσότεροι από 20 είναι Κούρδοι.

Μεταξύ εκείνων που κατήλθαν στις εκλογές ως ανεξάρτητοι και εξελέγησαν είναι και ο πρώην υποργός Εξωτερικών Μεσούτ Γιλμάζ, ο ηγέτης του μικρού ισλαμο-εθνικιστικού Κόμματος της Μεγάλης Ενότητας (ΒΒΡ) Μουχσίν Γιαζιτζίογλου και ο ηγέτης του αριστερού Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγύης (ODP) Ουφούκ Ουράς.

Το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα του πρώην υπουργού Εσωτερικών και εκ των «αρχιτεκτόνων» του «βρώμικου πολέμου» κατά των Κούρδων, Μεχμέτ Αγάρ, έφθασε σε εκλογικό ποσοsτό περίπου 5,38%. Ο Μεχμέτ Αγάρ ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος.

Ένταση προκλήθηκε στα κεντρικά γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος όταν ο γραμματέας του κόμματος Οντέρ Σαβ επιχείρησε να απευθυνθεί στους εκπροσώπους του Τύπου. Οπαδοί του κόμματος τον αποδοκίμασαν και κάλεσαν τον ηγέτη της παράταξης Ντενίζ Μπαϊκάλ να παραιτηθεί. Ήδη η εσωκομματική αντιπολίτευση ετοιμάζει το έδαφος για απομάκρυνση του Μπαϊκάλ.

Για την είσοδο στο Κοινοβούλιο ο εκλογικός νόμος προβλέπει ότι ένα κόμμα πρέπει να συγκεντρώσει άνω του 10%.

Το κυβερνών κόμμα δεν προσέγγισε το όριο των 367 βουλευτών (τα 2/3 του συνόλου) που είναι απαραίτητο για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη νέα Βουλή θα εκλεγούν περί τους 25 ανεξάρτητους βουλευτές κουρδικής καταγωγής.

Πολιτικοί αναλυτές στη γειτονική χώρα σημειώνουν ότι τα εκλογικά αποτελέσματα αποτελούν ήττα για την κεμαλική πολιτική παράδοση, καθώς τα κόμματα που την εξέφραζαν αθροιστικά έλαβαν λιγότερες από τις μισές ψήφους.

Επίσης το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί ηχηρή απάντηση στους στρατιωτικούς που απηύθυναν στην ισλαμιστική κυβέρνηση του Ερντογάν τα μεσάνυχτα της 27ης Απριλίου.

* Ιστορικό ρεκόρ σημείωσε το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, μία ημέρα μετά τη νίκη του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο βασικός δείκτης τιμών ΙΜΚΒ-100 του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης σημείωσε κέρδη 2.030,85 μονάδων (3,84%) και διαμορφώθηκε στις 54.966,60 μονάδες.

Ο δείκτης αναφοράς ISE 100 ενισχύθηκε επίσης σε ιστορικό υψηλό επίπεδο, κερδίζοντας 4%. Από το 2002, τα κέρδη του συγκεκριμένου δείκτη έχουν πενταπλασιαστεί.

Μαζί με το χρηματιστήριο ενισχύθηκε και η λίρα, η οποία από τις αρχές του έτους κερδίζει 11%. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων (κινούνται αντιστρόφως ανάλογα της τιμής) έχουν υποχωρήσει κατά 0,11%. 

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο