Τα φλαβονοειδή προστατεύουν την εγκεφαλική λειτουργικότητα
Νέα Υόρκη: Τα άτομα που καταναλώνουν άφθονα φλαβονοειδή, ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται σε φυτικές τροφές, ίσως είναι προστατευμένα έναντι της απώλειας της εγκεφαλικής ισχύς που συχνά συνοδεύει τη γήρανση, σύμφωνα με νέα γαλλική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Νέα Υόρκη: Τα άτομα που καταναλώνουν άφθονα φλαβονοειδή, ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται σε φυτικές τροφές, ίσως είναι προστατευμένα έναντι της απώλειας της εγκεφαλικής ισχύς που συχνά συνοδεύει τη γήρανση, σύμφωνα με νέα γαλλική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Ερευνητική ομάδα του ινστιτούτου INSERM της Γαλλίας με επικεφαλής τον Δρ Λουκ Λετενερ έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 1.640 υγιείς άνδρες και γυναίκες, 65 ετών και άνω και διαπίστωσε ότι αυτοί με την υψηλότερη πρόσληψη φλαβονοειδών είχαν την χαμηλότερη πτώση της πνευματικής λειτουργίας σε μια περίοδο 10 ετών, συγκριτικά με τα άτομα που είχαν την χαμηλότερη πρόσληψη. Τα άτομα αυτά είχαν επίσης καλύτερες επιδόσεις στα τεστ πνευματικής λειτουργίας όταν ξεκίνησε η μελέτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συσχετισμός ίσχυε ακόμα και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν παράγοντες όπως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η θερμιδική πρόσληψη και το κάπνισμα.
Είναι πιθανόν, η υψηλή κατανάλωση φλαβονοειδών να είναι δείκτης ενός γενικού διατροφικού προτύπου που προστατεύει κατά κάποιο τρόπο των εγκέφαλο, δεδομένου ότι τα άτομα που τρώνε πολλά φλαβονοειδή, καταναλώνουν πολλά φρούτα και λαχανικά.
Έτσι κι αλλιώς είναι πιο αποτελεσματικό να τρώμε μια μεγάλη ποικιλία τροφών, αυξάνοντας την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (άρα και πολλών θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά), παρά να παίρνουμε βιταμινούχα συμπληρώματα.
Αυτό το διατροφικό πρότυπο μπορεί να παράσχει προστασία έναντι των καρδιακών νοσημάτων και του καρκίνου καθώς και της πνευματικής εξασθένησης. Φυσικά οι επιστήμονες απέχουν πολύ ακόμα από τον εντοπισμό των συγκεκριμένων μορίων που παράσχουν προστασία, αλλά γνωρίζουν ήδη ότι τα φρούτα και τα λαχανικά θέτουν το άτομο σε μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου.