Νέα Υόρκη: Η καθημερινή κατανάλωση μανιταριών μπορεί να συντελεί στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cancer Research.
Νέα Υόρκη: Η καθημερινή κατανάλωση μανιταριών μπορεί να συντελεί στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cancer Research.
Ερευνητική ομάδα του Ερευνητικού Ινστιτούτου της Πόλης της Ελπίδας «Μπέκμαν» με επικεφαλής την Δρ Σιουάν Τσεν διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 100 γραμμαρίων ή λιγότερων μανιταριών την ημέρα μπορεί να είχε επίδραση στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
Τα εκχυλίσματα του νόστιμου μύκητα παρεμβαίνουν στην δράσης της αρωματάσης, ενός ενζύμου που βοηθά τον οργανισμό να παράγει οιστρογόνα. Οι περισσότεροι όγκοι του μαστού χρειάζονται οιστρογόνα για να αναπτυχθούν.
Η Δρ Τσεν και οι συνεργάτες της έλεγξαν επτά εκχυλίσματα λαχανικών για την δυνατότητα τους να μπλοκάρουν την αρωματάση και διαπίστωσαν ότι τα άσπρα μανιτάρια (Agaricus bisporus) είχαν την ισχυρότερη επίδραση. Οι ερευνητές εκτίμησαν και δέκα άλλους τύπους μανιταριών, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μανιτάρια των ποικιλιών Portobello, Crimini, Shiitake και τα μικρά άσπρα μανιτάρια επίσης ανέστειλαν την δραστηριότητα της αρωματάση.
Επειδή τα άσπρα μανιτάρια είναι τα πιο διαδεδομένα, οι επιστήμονες εξέτασαν εκχυλίσματα τους σε μια σειρά εργαστηριακών και ζωικών πειραμάτων.
Το εκχύλισμα των άσπρων μανιταριών μείωνε τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του μαστού σε εργαστηριακό δίσκο, ενώ η σίτιση, ποντικιών με εμφυτευμένα καρκινικά κύτταρα του μαστού, με το συγκεκριμένο εκχύλισμα, κατέστειλε την ανάπτυξη του όγκου.
Η Δρ Τσεν και οι συνεργάτες της προχώρησαν και λίγο παραπέρα και διαπίστωσαν ότι το λινολεϊκό οξύ, το λιπαρό οξύ που συνήθως εντοπίζεται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ευθύνεται πιθανόν για τις αντικαρκινικές επιδράσεις του εκχυλίσματος.
Δεδομένης της ποσότητας του εκχυλίσματος που χρησιμοποιήθηκε στα πειράματα που έγιναν στα ποντίκια, περίπου 100 γραμμάρια μανιταριών ημερησίως είναι αρκετά για την πρόληψη της καρκινικής ανάπτυξης στον μαστό. Βέβαια είναι πιθανόν και η κατανάλωση μικρότερης ποσότητας να είναι εξίσου ευεργετική.