Η υπερκατανάλωση ζαχαρωδών αναψυκτικών κάνει κακό στο ήπαρ
Νέα Υόρκη: Η υποψία ότι τα σακχαρώδη αναψυκτικά εμπλέκονται στην εκδήλωση της ηπατικής νόσου ενισχύεται από τα αποτελέσματα ζωικών πειραμάτων που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρίας για τη Μελέτη των Ηπατικών Νοσημάτων στη Βοστόνη.
Νέα Υόρκη: Η υποψία ότι τα σακχαρώδη αναψυκτικά εμπλέκονται στην εκδήλωση της ηπατικής νόσου ενισχύεται από τα αποτελέσματα ζωικών πειραμάτων που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρίας για τη Μελέτη των Ηπατικών Νοσημάτων στη Βοστόνη.
Η Δρ Ίνα Μπεργκχέιμ του Πανεπιστημίου του Χόχενχέιμ της Γερμανίας έλεγξε τις επιπτώσεις του σακχαρόνερου στα ήπατα ποντικιών. Ορισμένα πειραματόζωα είχαν ελεύθερη πρόσβαση στο σακχαρόνερο, ενώ σε άλλα χορηγούνται διάλυμα που περιείχε τεχνητό γλυκαντικό.
Τα τρωκτικά που σιτίστηκαν με ζαχαρώδη αναψυκτικά έτρωγαν λιγότερη τροφή, αλλά είχαν υψηλότερη συνολική πρόσληψη θερμίδων και ζύγιζαν περισσότερο. Εξετάσεις που έγιναν στα ήπατα των τρωκτικών αυτών έδειξαν ότι η λιπώδης ηπατική νόσος ήταν συχνότερη στην ομάδα που είχε ελεύθερη πρόσβαση στο σακχαρόνερο, ειδικά όταν εκτέθηκαν σε φρουκτόζη.
Τα στοιχεία αυτά υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η υψηλή συγκέντρωση φρουκτόζης δεν καταστρέφει μόνο το ήπαρ δια της υπερσίτισης, αλλά μπορεί να είναι άμεσα τοξική.
Ο Δρ Αντριάν Ντι Μπισκεγκλι πρόεδρος της επιτροπής δημόσιας πολιτικής της Αμερικανικής Εταιρίας για τη Μελέτη των Ηπατικών Νοσημάτων και καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιου του Σεντ Λούις τόνισε ότι η επιδημία παχυσαρκίας είναι εν μέρει υπαίτια για την αυξημένη συχνότητα των ηπατικών νοσημάτων στις ΗΠΑ.
Επεσήμανε ότι η κατανάλωση σιροπιού με αυξημένη περιεκτικότητα σε φρουκτόζη σε ποτά, όπως τα αναψυκτικά, έχει εκτοξευθεί κυριολεκτικά την τελευταία δεκαετία. Η παρούσα μελέτη δείχνει ότι τα ηπατικά νοσήματα δεν είναι απλά συνέπεια της παχυσαρκίας ή της κατανάλωσης λιπαρών, αλλά ότι η ζάχαρη είναι επίσης ένας βασικός ύποπτος.
health.in.gr
- «Φεύγει από την Αλ Ιτιχάντ ο Μιτάι»
- Γερμανία: Δεν θα συμμετάσχει για την ώρα στη Διεθνή Δύναμη Σταθεροποίησης στη Γάζα – Δηλώσεις ΥΠΕΞ
- Έκρηξη σε τζαμί στη Συρία: Αυξήθηκαν στους 8 οι νεκροί – Πολλοί τραυματίες
- «Η Παρί Σεν Ζερμέν θέλει τον Καρέτσα – Ο Λουίς Ενρίκε παρακολουθεί στενά την περίπτωση του»
- Προθεσμία για την Τρίτη πήρε ο γιος της Ελένης Παπαδοπούλου – Τα ευρήματα που «έδεσαν» την υπόθεση
- Στεγαστική κρίση: Τα… «άσφαιρα» μέτρα, η φωτιά στα υλικά και τα σπίτια που μίκρυναν – Ο Γολγοθάς ενός ενοικιαστή
- Θέατρα: Κλειστά το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου, λόγω απεργίας του Σ.Ε.Η
- Εφιαλτική νύχτα των Χριστουγέννων για μια γυναίκα στην Αταλάντη – Σκύλος τη δάγκωσε και της έκοψε δύο δάχτυλα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 25.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/evgeni-tcherkasski-bE4C_M7M4xY-unsplash-1-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442