Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Ίχνη εντομοκτόνου σε τυρί και διοξίνες σε κρέας εντόπισε έρευνα της WWF

Ίχνη εντομοκτόνου σε τυρί και διοξίνες σε κρέας εντόπισε έρευνα της WWF

Αθήνα: Επικίνδυνα τοξικά ανιχνεύθηκαν σε πληθώρα τροφίμων, από γαλακτοκομικά έως κρέας και ψάρι, στη διάρκεια έρευνας που πραγματοποίησε η WWF, σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένου της Ελλάδας. Μεταξύ άλλων εντοπίστηκαν τυρί με εντομοκτόνο και κρέας με κλοφέν.

Αθήνα: Επικίνδυνα τοξικά ανιχνεύθηκαν σε πληθώρα τροφίμων, από γαλακτοκομικά έως κρέας και ψάρι, στη διάρκεια έρευνας που πραγματοποίησε η WWF, σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένου της Ελλάδας. Μεταξύ άλλων εντοπίστηκαν τυρί με εντομοκτόνο και κρέας με κλοφέν.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Το Βήμα, πρόκειται για συνθετικά χημικά με τοξικές ιδιότητες, τα οποία επιδρούν στο ενδοκρινικό σύστημα ανθρώπων και ζώων και μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση ασθενειών όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και διάφορες μορφές καρκίνου. Ακόμη προκαλούν μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας.

Τα είδη που επιλέχθηκαν τυχαία από την Ελλάδα ήταν κεφαλοτύρι και μπριζόλα και εξετάστηκαν για εντομοκτόνα, PCBs, βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας, φθαλικά άλατα και αλκυλοφαινόλες. Στο κεφαλοτύρι βρέθηκαν ίχνη εντομοκτόνων (HCB και ένας μεταβολίτης του απαγορευμένου DDT, το ppDDE) και πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs). Στο δείγμα κρέατος ανιχνεύθηκαν πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs).

Αυτό προκύπτει από τη νέα έκθεση του WWF με θέμα «Αλυσίδα μόλυνσης: Η τροφή ως συνδετικός κρίκος», η οποία επιβεβαιώνει ότι η τροφή αποτελεί μία από τις σημαντικότερες οδούς έκθεσης των ανθρώπων σε χημικούς ρυπαντές, και ιδιαίτερα σε ανθεκτικά και βιοσυσσωρεύσιμα χημικά όπως DDT, PCBs και βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας.

Στο πλαίσιο της έρευνας του WWF αγοράστηκαν 27 δείγματα διαφορετικών τροφίμων από σουπερμάρκετ επτά ευρωπαϊκών χωρών, δηλαδή από την Ελλάδα, τη Βρετανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Πολωνία. Έγιναν αναλύσεις για οκτώ διαφορετικές ομάδες συνθετικών χημικών σε: γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, βούτυρο, τυρί), κρέας (λουκάνικα, μπέικον, μπριζόλες, ζαμπόν, σαλάμι), ψάρι (σολομός, τόνος), ψωμί, μέλι, ελαιόλαδο.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων αποκάλυψαν ότι σε όλα τα τρόφιμα υπάρχουν επικίνδυνα χημικά, όπως φθαλικά άλατα σε ελαιόλαδο, τυρί και κρέας, απαγορευμένα εντομοκτόνα σε ψάρια και κρέας ταράνδου, οργανοκασσιτερικά σε ψάρια. Επίσης, σε κρέας και τυρί ανιχνεύθηκαν ουσίες που χρησιμοποιούνται ως επιβραδυντικά φλόγας.

Η ύπαρξη αυτών των χημικών ουσιών σε τρόφιμα δεν σημαίνει ότι η κατανάλωσή τους θα επιφέρει άμεσα κάποια ασθένεια, τονίζεται στην έκθεση. Ωστόσο το WWF ανησυχεί για τις πιθανές επιπτώσεις από τη μακροχρόνια- και σε χαμηλές δόσεις- έκθεση των ανθρώπων σε τέτοιου είδους χημικά, ιδιαίτερα για τα έμβρυα, τα νεογνά και τα παιδιά.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο