Αλκοόλ, τσιγάρο και έτοιμο φαγητό προτιμούν οι Έλληνες μαθητές
Αθήνα: Διευρύνεται ολοένα ο αριθμός των Ελλήνων μαθητών που καπνίζουν και καταναλώνουν αλκοόλ, ενώ αλλαγή καταγράφεται και στις διατροφικές τους συνήθειες, σύμφωνα με μελέτη του διαβητολογικού Κέντρου του Τζάνειου Νοσοκομείου με την Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος.
Αθήνα: Διευρύνεται ολοένα ο αριθμός των Ελλήνων μαθητών που καπνίζουν και καταναλώνουν αλκοόλ, ενώ αλλαγή καταγράφεται και στις διατροφικές τους συνήθειες, σύμφωνα με μελέτη του διαβητολογικού Κέντρου του Τζάνειου Νοσοκομείου με την Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος.
Περισσότερο από 10% των μαθητών καταναλώνουν αλκοόλ για περισσότερες από τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ η πλειοψηφία αυτών είναι και καπνιστές.
Όσο για τα αγαπημένα τους φαγητά, δεν είναι άλλα από τα χάμπουργκερ, τις πίτσες και τα γλυκά, στα… πρότυπα των Αμερικανών συνομηλίκων τους.
Η έρευνα διαπιστώνει πως ένας στους πέντε μαθητές λυκείου δεν κάθεται πλέον στο οικογενειακό τραπέζι αλλά όπου τρώει έτοιμο φαγητό, από τέσσερις μέχρι και επτά φορές την εβδομάδα.
Βασική αιτία της επικίνδυνης αυτής εξέλιξης είναι η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων και κυρίως των νέων, οι οποίοι καταναλώνουν όλο και πιο συχνά έτοιμο φαγητό με μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος.
Όπως αναφέρει η μελέτη που έγινε σε 498 μαθητές λυκείων της Αθήνας και 487 του Πειραιά οι μαθητές αυτής της κατηγορίας κινδυνεύουν άμεσα (όταν ενηλικιωθούν) να εμφανίσουν σοβαρά μεταβολικά νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και τα καρδιαγγειακά.
«Η πραγματικότητα δυστυχώς είναι αυτή. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου γιατί η κατάσταση χειροτερεύει με το πέρασμα των χρόνων», επισημαίνει ο καθηγητής του Διαβητολογικού Κέντρου του Τζάνειου Α. Μελιδώνης.
Όπως επισημαίνεται, η διατροφή των μαθητών δεν εμπεριέχει στοιχεία της λεγόμενης μεσογειακής διατροφής όπως ψάρια και όσπρια, ενώ τα κρέατα και τα γλυκίσματα δεν λείπουν από το καθημερινό τους διαιτολόγιο. Θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι καταναλώνουν συχνά φρούτα και λαχανικά.
Πιο ειδικά αναφέρεται ότι το 87% των μαθητών δεν παίρνει κολατσιό για το σχολείο από το σπίτι, αλλά προτιμά να αγοράζει ανθυγιεινές τροφές από κυλικεία και καφετέριες γύρω από το σχολείο.