Τα γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά μειώνουν την αρτηριακή πίεση
Νέα Υόρκη: Οι μεσήλικες που προτιμούν το αποβουτυρωμένο γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα με λίγα λιπαρά έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Νέα Υόρκη: Οι μεσήλικες που προτιμούν το αποβουτυρωμένο γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα με λίγα λιπαρά έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Αλβάρο Αλονσο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι μεταξύ 5.880 ενηλίκων 20 έως 90 ετών που ήταν ελεύθεροι υπέρτασης και καρδιαγγειακής νόσου στην αρχή της μελέτης εκείνοι με την υψηλότερη πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων λίγων λιπαρών είχαν τις μισές πιθανότητες εκδήλωσης υπέρτασης εν συγκρίσει με συνομηλίκους τους που δεν έτρωγαν πολλά γαλακτοκομικά.
Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για τη διατροφή και άλλα στοιχεία για τον τρόπο ζωής. Οι ερευνητές τους έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για δυο χρόνια ώστε να καταγραφεί η εκδήλωση υπέρτασης.
Συνολικά, 180 άτομα εκδήλωσαν υπέρταση κατά τη διάρκεια της μελέτης. Εκείνοι που ανέφεραν την υψηλότερη κατανάλωση γαλακτοκομικών λίγων λιπαρών κυρίως με τη μορφή αποβουτυρωμένου γάλακτος είχαν 54% λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης υπέρτασης.
Το γάλα, όπως εξηγούν οι ειδικοί, παρέχει συγκεκριμένες πρωτεΐνες -καζεΐνες και ορό γάλακτος- οι οποίες δρουν με όμοιο τρόπο με του αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης, φαρμακευτικοί παράγοντες που μειώνουν την αρτηριακή πίεση.