Ευθύνη των ΗΠΑ για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων «βλέπει» η Διεθνής Αμνηστία
Τέσσερα χρόνια μετά την 11/9 η κατάσταση για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανά τον κόσμο χαρακτηρίζεται «μαύρη» από τη Διεθνή Αμνηστία, επισημαίνοντας ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη για αυτό φέρουν οι ΗΠΑ που παραβιάζουν συνεχώς τα ανθρώπινα δικαιώματα και δίνουν το «παράδειγμα».
Τέσσερα χρόνια μετά την 11/9 η κατάσταση για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανά τον κόσμο χαρακτηρίζεται «μαύρη» από τη Διεθνή Αμνηστία, επισημαίνοντας ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη για αυτό φέρουν οι ΗΠΑ που παραβιάζουν συνεχώς τα ανθρώπινα δικαιώματα και δίνουν το «παράδειγμα».
Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προχωρούν συνεχώς σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παίρνοντας «γραμμή» από την εκστρατεία των ΗΠΑ κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.
«Οι ΗΠΑ, όντας η αδιαμφισβήτητη πολιτική, στρατιωτική και οικονομική υπερδύναμη, δίνει τον τόνο για τις κυβερνητικές συμπεριφορές σε ολόκληρο τον κόσμο» επισήμανε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Ιρέν Χαν, όπως μετέδωσε το Reuters.
«Όταν η πλέον ισχυρή χώρα στον κόσμο περιφρονεί το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δίνει άδεια και στους άλλους να προχωρούν σε παραβιάσεις χωρίς να τιμωρούνται» προσέθεσε.
Ειδικότερα, η Διεθνής Αμνηστία έκανε μνεία στις περυσινές φωτογραφίες κακομεταχείρισης Ιρακινών κρατουμένων στις φυλακές του Αμπού Γκράιμπ, επισημαίνοντας ότι η υπόθεση αυτή ποτέ δεν ερευνήθηκε επαρκώς. Αναφέρθηκε επίσης στην χωρίς δίκη κράτηση εκατοντάδων «μαχητών του εχθρού» στη βάση Γκουαντάναμο της Κούβας.
«Οι φυλακές στον Κόλπο του Γκουαντάναμο έχουν γίνει τα γκούλαγκ της εποχής μας, παγιώνοντας την πρακτική της αυθαίρετης και επαόριστον κράτησης, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου» τόνισε η Ιρέν Χαν.
Απαντώντας στις κατηγορίες ότι είναι ιδιαίτερη σκληρή η κριτική της Διεθνούς Αμνηστίας προς τις ΗΠΑ, η Χαν απάντησε ότι τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους: εκατοντάδες άνθρωποι κρατούνται στο Γκουαντάναμο και στην αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Μπαγκράμ του Αφγανιστάν -ορισμένοι εξ αυτών για περισσότερο από τρία χρόνια- χωρίς να έχει διεξαχθεί δίκη ή να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία, χωρίς καν να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρους.
Η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας επισήμανε ακόμη τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να περιορίσει την εφαρμογή τη Συνθήκη της Γενεύης, που αναφέρεται στα δικαιώματα των αιχμαλώτων πολέμου.
Τέλος, αναφέρθηκε στην πρακτική των ΗΠΑ να εκδίδουν κρατουμένους σε χώρες, όπου τα βασανιστήρια δεν είναι παράνομα και με τον τρόπο αυτό να τους ανακρίνουν.