Λονδίνο: Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Ε ίσως προστατεύουν τον οργανισμό έναντι της νόσου Πάρκινσον, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Neurology.
Λονδίνο: Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Ε ίσως προστατεύουν τον οργανισμό έναντι της νόσου Πάρκινσον, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Neurology.
Ερευνητική ομάδα του Royal Victoria Hospital του Κεμπέκ με επικεφαλής τον Δρ Mayhar Etminan επανεξέτασε οκτώ μελέτες (είχαν διενεργηθεί από το 1966 έως τον Μάρτιο του 2005), οι οποίες διερευνούσαν τον ρόλο των βιταμινών C και Ε και της β-καροτένης στις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου Πάρκινσον και διαπίστωσε ότι η μετριοπαθής πρόσληψη βιταμίνης Ε μείωνε τον κίνδυνο.
Αντιθέτως ούτε η βιταμίνη C, ούτε η β-καροτένη φάνηκε να έχουν κάποια προστατευτική επίδραση κατά της νόσου.
Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι δεν γνωρίζουν ακόμα αν τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε έχουν τα ίδια οφέλη με τη φυσική μορφή της βιταμίνης και για το λόγο αυτό προτίθενται να διερευνήσουν περισσότερο το θέμα.
Η βιταμίνη Ε είμαι μια αντιοξειδωτική ουσία που προστατεύει τα κύτταρα από τις βλάβες. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Ε είναι οι ξηροί καρποί, το σπανάκι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι σπόροι και το σιτάρι.
Η νόσο Πάρκινσον είναι μια χρόνια μη αναστρέψιμη νευροεκφυλιστική νόσο που επηρεάζει το 1% των ατόμων άνω των 65 ετών παγκοσμίως. Η νόσο εκδηλώνεται όταν τα εγκεφαλικά κύτταρα που παράγουν την χημική ουσία ντοπαμίνη δυσλειτουργούν και αποπίπτουν. Τα συμπτώματα που εκδηλώνει ο ασθενής περιλαμβάνουν τρόμο, δυσκαμψία, αργή κινητικότητα και πτωχό συντονισμό και ισορροπία.