Σάββατο 07 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Αρχισε η απόσυρση των επίμαχων ποσοτήτων μελιού από την αγορά

Αρχισε η απόσυρση των επίμαχων ποσοτήτων μελιού από την αγορά

Εντατικοί έλεγχοι άρχισαν στην αγορά από το πρωί της Δευτέρας για την απόσυρση όλων των τύπων μελιού στους οποίους εντοπίστηκε η καρκινογόνος ουσία παραδιχλωροβενζόλιο σε ποσότητες πάνω από το όριο ανίχνευσης που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

28

Εντατικοί έλεγχοι άρχισαν στην αγορά από το πρωί της Δευτέρας, μετά τη διαπίστωση ότι το 57,9% των δειγμάτων μελιού που εξετάστηκαν από τα εργαστήρια του Δημόκριτου βρέθηκε ότι περιλαμβάνουν παραδιχλωροβενζόλιο (κηροσκορίνη) πάνω από το όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων κοινοποιήθηκαν την 1η Απριλίου και από σήμερα ξεκινούν οι έλεγχοι στην αγορά για την απόσυρση όλων των τύπων μελιού στους οποίους εντοπίστηκε η συγκεκριμένη ουσία σε ποσότητες πάνω από το όριο.

Οι συγκεκριμένες συσκευασίες αποσύρονται άμεσα από την αγορά και ήδη από το πρωί της Δευτέρας ο ΕΦΕΤ αποστέλλει τις σχετικές επιστολές με τις εντολές για την απόσυρση, ενώ την όλη επιχείρηση συντονίζει ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Θανάσης Σκορδάς.

Ο ΕΦΕΤ σημειώνει ότι το πρόβλημα δεν αφορά το σύνολο της ελληνικής παραγωγής αλλά θα υπάρξει διενέργεια ελέγχων (δειγματοληψία και ανάλυση) σε όλα τα εμπορικά σήματα μελιού. Η εκτίμηση που υπάρχει στο υπουργείο και στις νομαρχίες είναι ότι μέχρι την Τετάρτη θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της απόσυρσης, ενώ θα δοθεί έμφαση στη συνέχιση του ελέγχου και του επανελέγχου του μελιού.

Πάντως, το τμήμα Μελισσοκομίας του ΑΠΘ εκτιμά ότι το όριο των δέκα μικρογραμμαρίων ανά λίτρο, που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνεται ως όριο ανίχνευσης της συγκεκριμένης ουσίας και δεν εκφράζει βαθμό επικινδυνότητας. Αναφέρεται μάλιστα ότι η ουσία είναι επικίνδυνη μόνον εάν η ημερήσια κατανάλωση μελιού ξεπερνά τα 40 κιλά.

Η ουσία παραδιχλωροβενζόλιο, είναι επικίνδυνη μόνον εάν η ημερήσια κατανάλωση μελιού ξεπερνά τα 40 κιλά, δηλώνουν, πάντως, ΕΦΕΤ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Αντώναρος: «Δεν υπάρχει διατροφικό σκάνδαλο»

Στις δύο ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι συναρμόδιοι υφυπουργοί κ.κ. Κοντός και Παπαθανασίου παρέπεμψε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος ερώτηση σχετική με το θέμα του μελιού. Προσέθεσε σχετικά ότι «δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση ως προς την προώθηση των επιβεβλημένων ενεργειών» και τόνισε πως «αυτό που έχει σημασία για την Πολιτεία είναι να περιφρουρηθεί στο ακέραιο η υγεία των ελλήνων καταναλωτών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη «σύγχυση που δημιουργείται στο καταναλωτικό κοινό, όταν δεν υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη για την λήψη των κατάλληλων μέτρων», τόνισε πως «αν εξετασθεί ο ακριβής χρόνος καθορισμού των συγκεκριμένων ορίων από την ΕΕ και ο χρόνος λήψης των συγκεκριμένων μέτρων, θα διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία καθυστέρηση. Κι αυτό δεν αμφισβητείται από κανένα».

Σε ερώτηση σχετική με τη στάση του «αποπεμφθέντος προέδρου του ΕΦΕΤ», ο κ. Αντώναρος παρατήρησε ότι «ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του και τη χρονική στιγμή που τις κάνει».

Υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει διατροφικό σκάνδαλο», ο κ. Αντώναρος σημείωσε ότι κατά τη δική του ενημέρωση «οι σχετικές εγκύκλιοι έχουν ήδη αποσταλεί» παραπέμποντας για περαιτέρω ενημέρωση στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός, με αφορμή το θέμα που προέκυψε από τα αποτελέσματα ελέγχων δειγμάτων μελιού, τονίζει σε ανακοίνωσή του, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων μελισσοκόμων δεν χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη ουσία και έχει αντικατασταθεί σημαντικό μέρος των κηρήθρων.

Ενημέρωση ζητά το ΠΑΣΟΚ

Ενημέρωση από τον υπουργό Ανάπτυξης Δ.Σιούφα για τα προβλήματα σε είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης ζητούν 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με πρώτο υπογράφοντα το βουλευτή Λαρίσης Φ.Χατζημιχάλη.

Σε σχετική επιστολή τους προς τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, οι βουλευτές αναφέρονται σε «αποκαλύψεις και καταγγελίες για μεγάλες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και του ΕΦΕΤ να ενημερώσουν τους καταναλωτές» για τα προβλήματα στο γιαούρτι και το μέλι.

Συγκεκριμένα, ζητούν την προσέλευση του κ. Σιούφα κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνεδρίασης της επιτροπής (της 5ης Απριλίου) για τη διατύπωση γνώμης των προτεινομένων από τον υπουργό Ανάπτυξης για διορισμό στις θέσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου του ΕΦΕΤ.

Σχετική ερώτηση προς τον κ. Σιούφα και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ.Παπαθανασίου κατέθεσε η βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου.

Σε δήλωσή της η κ. Διαμαντοπούλου επισημαίνει: «Η ασφάλεια των τροφίμων είναι από τα σοβαρότερα ζητήματα. Η κυβέρνηση οφείλει να το αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα και είναι δυστύχημα το ότι φτάσαμε σε καταστάσεις πανικού για τους καταναλωτές αλλά και καταστάσεις που πλήττουν δύο πολύ σημαντικά εξαγωγικά προϊόντα. Η Κυβέρνηση οφείλει να αποκαταστήσει το κύρος των κρατικών μηχανισμών ελέγχου».

ΚΚΕ: «Το κέρδος υπονομεύει τη δημόσια υγεία»

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του για την υπόθεση της ανίχνευσης καρκινογόνου ουσίας στο μέλι επισημαίνει ότι «από την στιγμή που το καπιταλιστικό κέρδος αποτελεί στόχο και κριτήριο της παραγωγής των προϊόντων και των τροφίμων, παρόμοια φαινόμενα που υπονομεύουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, θα αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση».

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι αυτό δείχνει «τις τεράστιες ευθύνες της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που με τους σχετικούς κανονισμούς και τους φορείς ελέγχου, όπως ο ΕΦΕΤ, προσπαθούν να συγκαλύψουν τα σκάνδαλα, γιατί σχετίζονται με τα συμφέροντα των βιομηχάνων» και ταυτόχρονα «προσπαθούν να καθησυχάσουν τα λαϊκά στρώματα, αν και συνεχίζεται η επικίνδυνη παραγωγή».

Επίσης, σημειώνεται ότι «σοβαρές ευθύνες έχουν και οι διάφορες κοινωνικές οργανώσεις και οι πολιτικές δυνάμεις, που αποπροσανατολίζουν το λαό, γιατί περιορίζουν το πρόβλημα στους ελέγχους, δίχως να θίγουν τα κέρδη».

Η ανακοίνωση της ΕΚΠΟΙΖΩ

Την αναθεώρηση της πολιτικής ενημέρωσης των καταναλωτών σχετικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΕΦΕΤ ζητά από την κυβέρνηση η ΕΚΠΟΙΖΩ.

Η Ένωση Καταναλωτών – Ποιότητα Ζωής ζητά να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των ελέγχων στο μέλι, καθώς και να εφαρμόζεται η αρχή της «προληπτικής δράσης», δηλαδή της άμεσης λήψης μέτρων προστασίας του καταναλωτικού κοινού στις περιπτώσεις που υπάρχει επιστημονική ασάφεια.

«Υπάρχει κίνδυνος ολοκληρωτικής απαξίωσης των ελεγκτικών μηχανισμών και του ΕΦΕΤ, εάν δεν έχουμε το συντομότερο δυνατόν πραγματικά ενιαίο έλεγχο τροφίμων και εάν οι ενέργειες στις οποίες υποχρεώθηκε να προβεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΝ δεν θεσμοθετηθούν, ώστε να διασφαλίζουν μόνιμα τη διαφάνεια και την ειλικρινή, έγκαιρη ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΚΠΟΙΖΩ.

Πρώτα το πρόβλημα και μετά οι έλεγχοι

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, η πρακτική των ελέγχων στην Ελλάδα διακρίνεται από την ιδιαιτερότητα ότι πρώτα κυκλοφορεί το προϊόν και στη συνέχεια γίνεται ο έλεγχος, και αυτός σε ελάχιστα δείγματα. Μοιραία, η πληροφόρηση του κοινού έπεται της κατανάλωσης, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη δημόσια υγεία, σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα.

Τα προϊόντα στα οποία συνήθως εντοπίζονται επικίνδυνες ουσίες, όπως βαρέα μέταλλα, επικίνδυνα φυτοφάρμακα και διοξίνες, είναι τα θαλασσινά -μύδια, οστρακοειδή, ψάρια ιχθυοτροφείου- φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα -φέτα, γάλα, γιαούρτι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πληροφόρηση για την ακαταλληλότητά τους προέρχεται από τις χώρες της ΕΕ, όπου εξάγονται και δεσμεύονται.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 07 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο