Αποτελεσματικές οι διαίτες χαμηλών λιπαρών σε βάθος χρόνου
Λονδίνο: Οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών είναι εξίσου αποτελεσματικές με τη δίαιτα Ατκινς όσο αφορά την απώλεια βάρους σε βάθος χρόνου, σύμφωνα με τρεις νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.
Λονδίνο: Οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών είναι εξίσου αποτελεσματικές με τη δίαιτα Ατκινς όσο αφορά την απώλεια βάρους σε βάθος χρόνου, σύμφωνα με τρεις νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.
Δανοί ιατροί διαπίστωσαν ότι τα άτομα που υποβάλλονται στη δίαιτα Ατκνις (διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα υδατανθράκων) τείνουν να χάνουν βάρος τους πρώτους έξι μήνες, αλλά μετά από 12 μήνες το αποτέλεσμα είναι ίδιο με αυτό της δίαιτας με χαμηλά λιπαρά.
Η καθηγήτρια Αρν Αστρουπ και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο RVA της Κοπενχάγης επανεξέτασαν τα αποτελέσματα τριών μελετών που είχαν διεξαχθεί τα τελευταία δυο χρόνια.
Στην πρώτη συμμετείχαν 132 πολύ παχύσαρκα άτομα που ακολουθούσαν είτε διατροφή με χαμηλά λιπαρά ή λίγους υδατάνθρακες. Μετά από έξι μήνες όσοι έκαναν δίαιτα Ατκινς είχαν χάσει κατά μέσο όρο 3,9 κιλά περισσότερα από τα άτομα της ομάδα χαμηλών λιπαρών. Ωστόσο μετά από 12 μήνες και οι δυο ομάδες είχαν απολέσει τον ίδιο αριθμό κιλών.
Στη δεύτερη μελέτη, 53 παχύσαρκες γυναίκες ακολούθησαν ένα από τα δυο διατροφικά σχήματα και μετά από έξι μήνες εκείνες που κατανάλωναν λίγους υδατάνθρακες είχαν χάσει 8,5 κιλά συγκριτικά με τα 3,9 που είχαν χάσει τα άτομα της άλλης ομάδας.
Στην τρίτη έρευνα, 63 άτομα έκανα δίαιτα Ατκινς ή δίαιτα λίγων λιπαρών και μετά από έξι μήνες τα άτομα της ομάδας λίγων υδατανθράκων είχαν χάσει διπλάσιο βάρος, αλλά μετά από έξι μήνες δεν υπήρχαν μεγάλες διαφορές μεταξύ των δυο τρόπων διατροφής.
Η Δρ Αστρουπ με δηλώσεις της στο BBC επεσήμανε ότι «η διατροφική απλότητα και απουσία ποικιλίας της δίαιτας Ατκινς είναι αυτή που προκαλεί την μεγάλη απώλεια βάρους, καθώς αναστέλλεται το αίσθημα της πείνας και περιορίζεται η προσλαμβανόμενη ποσότητα τροφής».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η μη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών και οσπρίων αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου. Σε βάθος χρόνου λοιπόν μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών είναι ασφαλέστερη για τον οργανισμό.