Η κάνναβη συνδέεται με πρώιμη εμφάνιση σχιζοφρένειας
Νέα Υόρκη: Η χρήση ινδικής κάνναβης αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης του πρώτου ψυχωσικού επεισοδίου των πασχόντων από σχιζοφρένεια σε μικρότερη ηλικία, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Psychiatry.
Νέα Υόρκη: Η χρήση ινδικής κάνναβης αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης του πρώτου ψυχωσικού επεισοδίου των πασχόντων από σχιζοφρένεια σε μικρότερη ηλικία, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Psychiatry.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου της Ουτρέχτης με επικεφαλής την Δρ Ναταλί Βιν μελέτησε τη σχέση φύλου και χρήσης ινδικής κάνναβης με την ψυχική νόσο της σχιζοφρένειας σε 133 πάσχοντες από αυτήν.
Εκ του συνόλου των ερευνώμενων, οι 70 ήταν παλαιότεροι χρήστες της ναρκωτικής ουσίας και οι 97 ήταν άνδρες, οι οποίοι μάλιστα ήταν νεότεροι ηλικιακά σε σχέση με τις γυναίκες τόσο όταν πρωτοεμφάνισαν συμπτώματα της ασθένειας, όσο και όταν δοκίμασαν για πρώτη φορά ινδική κάνναβη.
Από την μελέτη των στοιχείων προέκυψε ότι, οι άνδρες που έκαναν χρήση του ναρκωτικού εκδήλωσαν το πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο κατά μέσο όρο 6,9 χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τα άτομα που δεν ήταν χρήστες κάνναβης.
Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν πολύ σημαντικό το πόρισμα της μελέτης αφού η πρόγνωση της νόσου επηρεάζεται από την ηλικία εμφάνισης και υπογραμμίζουν πως θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση των μελλοντικών ερευνών για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας.
health.in.gr
- Αρκάς: Η καλημέρα της Πέμπτης
- Μέση Ανατολή: Επιστρέφουν στο τραπέζι επιδοτήσεις και Fuel Pass
- Γιόγκα: Επτά στάσεις χωρίς να χρειαστεί να σηκωθείς από την καρέκλα σου
- ΔΝΤ: Σε νέα δοκιμασία η παγκόσμια οικονομία
- Συνταγή: Γαριδομακαρονάδα με ούζο και μάραθο
- «Οι Δύο Σύνοδοι»: Η Κίνα παρουσιάζει στον κόσμο το σχέδιό της για να κερδίσει το μέλλον
- Ισραηλινό σφυροκόπημα σε Ιράν και Λίβανο – Εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ μετά από εκτόξευση ιρανικών πυραύλων
- Όλα όσα αξίζει να ξέρεις για τον κουρκουμά και τα πολλαπλά οφέλη του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 05.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-1-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442