Τo μπάνιo εστία επικίνδυνων μικροβίων
Νέα Υόρκη: Καταφύγιο μικροβίων και άλλων επικίνδυνων μικροοργανισμών είναι τo μπάνιo πολλών σπιτιών, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature.
Νέα Υόρκη: Καταφύγιο μικροβίων και άλλων επικίνδυνων μικροοργανισμών είναι τo μπάνιo πολλών σπιτιών, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Νόρμαν Πέις και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο επισημαίνουν πως τα υπολείμματα αποξηραμένου σαπουνιού που επικάθονται στην αδιάβροχη κουρτίνα της μπανιέρας, στα πλακάκια ή αλλού αποτελούν εστία βλαβερών μικροβίων και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές περισυνέλεξαν αποξηραμένα υπολείμματα από τις αδιάβροχες κουρτίνες μπάνιων σε διάφορες περιοχές. Όταν επιχείρησαν, μέσω ειδικής διαδικασίας, να εξακριβώσουν το DNA των υπολειμμάτων διαπίστωσαν την ύπαρξη δύο βασικών τύπων μικροοργανισμών: των σφιγγομονάδων και των μεθυλοβακτηριδίων.
Όπως τονίζουν οι ερευνητές, οι δύο παραπάνω κατηγορίες βακτηριδίων προκαλούν ευκαιριακές λοιμώξεις, οι οποίες πλήττουν άτομα που διαθέτουν κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως τους ηλικιωμένους και όσους ακολουθούν ανοσοκατασταλτική φαρμακευτική αγωγή.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ακόμη πως οι μικροοργανισμοί τρέφονται χάρη σε πτητικές χημικές ουσίες που εκκρίνονται από το ανθρώπινο σώμα αλλά και από τους πλαστικοποιητές, δηλαδή χημικές ουσίες που ευνοούν την ευκαμψία των κουρτινών.
«Για παράδειγμα, όταν κάποιος βήχει ή αποβάλλει αέρια ενώ κάνει μπάνιο προκαλεί την παραγωγή χημικών ουσιών που ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων», αναφέρει ο Δρ Πέις.
Παλαιότερες μελέτες έχουν καταδείξει πως ακόμη και ο αέρας που βρίσκεται λίγο πάνω από την επιφάνεια του νερού σε μια μπανιέρα γεμάτη με ζεστό νερό, μπορεί να περιέχει βακτηρίδια που προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις.
health.in.gr
- ΣΥΡΙΖΑ: Ανίκανη και αδιάφορη για λύσεις στον πρωτογενή τομέα η κυβέρνηση
- Η ΚΕΔΕ στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής
- Ταυτοποιήθηκαν οι δύο 24χρονοι που παραβίαζαν κόκκινα με μηχανή – Πώς προσπάθησαν να σβήσουν τα ίχνη τους
- Σάλος με AI εικόνες που ανέβασε ο Τραμπ – Δείχνουν τη Γροιλανδία (και όχι μόνο) αμερικανική και θεατές τους Ευρωπαίους
- «A House of Dynamite»: Tι θα έκανε ένας πρόεδρος μπροστά σε μια πυρηνική επίθεση; – Ειδικοί απαντούν
- «Παιχνίδια» παγκόσμιας εξουσίας – Ο αποδυναμωμένος ΟΗΕ, η διεθνής αταξία και μια κομβική διαδοχή
- Έκτακτο δελτίο για την κακοκαιρία: Συναγερμός για επικίνδυνα φαινόμενα – Καταιγίδες και στην Αττική
- Σκύλος: Από τι εξαρτάται η χρονική διάρκεια εκπαίδευσής του;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442