Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Αυξάνεται παγκοσμίως η κατανάλωση ζάχαρης

Αυξάνεται παγκοσμίως η κατανάλωση ζάχαρης

Νέα Υόρκη: Στα ύψη έχει ανέλθει η κατανάλωση ζάχαρης σε παγκόσμιο επίπεδο, προκαλώντας ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων παχυσαρκίας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Obesity Research.

Νέα Υόρκη: Στα ύψη έχει ανέλθει η κατανάλωση ζάχαρης σε παγκόσμιο επίπεδο, προκαλώντας ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων παχυσαρκίας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Obesity Research.


Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας διαπίστωσαν ότι, η ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης και άλλων προϊόντων που περιέχουν γλυκαντικές ύλες στο χρονικό διάστημα από το 1962 έως το 2000, έχει οδηγήσει σε άνοδο της μέσης πρόσληψης θερμίδων, η οποία αγγίζει και τις 74 ανά ημέρα.

Στις ΗΠΑ ο εν λόγω αριθμός αγγίζει τις 83, στη χρονική περίοδο 1977-1996, εκ των οποίων το 80% προέρχεται από αναψυκτικά και χυμούς.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες σύγκριναν δεδομένα που αφορούσαν 103 χώρες το έτος 1962 και 127 το έτος 2000, ενώ παράλληλα ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν εθνικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ στο χρονικό διάστημα από το 1977 έως το 1998.

Όπως διαπίστωσαν, το συνολικό ποσοστό προσλαμβανόμενων θερμίδων που προερχόταν από την κατανάλωση ζάχαρης ή άλλων προϊόντων που την περιείχαν, ήταν 32% υψηλότερη το έτος 2000 σε σχέση με το 1962.

Το φαινόμενο, κατά τους ερευνητές, αποδίδεται κυρίως στην μετακίνηση των πληθυσμών στις αστικές περιοχές και στην εύκολη πρόσβαση των ατόμων σε τροφές με υψηλές ποσότητες ζάχαρης.

Όσον αφορά ειδικότερα τις ΗΠΑ, αποκαλύφθηκε πως μέχρι το 1996, το 30% όλων των θερμίδων που αφορούσαν υδατάνθρακες προέρχονταν από τη ζάχαρη και από άλλες γλυκαντικές ουσίες. Ακόμη, εκ των 83 επιπρόσθετων θερμίδων που επιβάρυναν το ημερήσιο διαιτολόγιο των Αμερικανών, οι 54 προέρχονταν από την κατανάλωση αναψυκτικών και οι 13 από χυμούς με προσθήκη ζάχαρης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ξεκάθαρο πως η ζάχαρη τείνει να υποκαταστήσει τις τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες, ενώ σε μεγάλο βαθμό έχει οδηγήσει στην ελάττωση της κατανάλωσης γάλακτος.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο