Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου κόπηκε στα δύο

Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου κόπηκε στα δύο

Μια ισχυρή καταιγίδα έκοψε στα δύο το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου έξω από την Ανταρκτική. Το Β15, με έκταση 11.000 τετραγωνικά χιλόμετρα -περίπου όσο η Τζαμάικα- προκάλεσε το θάνατο εκατομμυρίων πιγκουίνων αφότου αποκολλήθηκε το 2000.

36

Μια ισχυρή καταιγίδα έκοψε στα δύο το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου έξω από την Ανταρκτική. Το Β15, με έκταση 11.000 τετραγωνικά χιλόμετρα, είχε περίπου το μέγεθος της Τζαμάικα και ήταν ένα από τα μεγαλύτερα παγόβουνα που είχαν καταγραφεί ποτέ, αναφέρει την Τρίτη το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, βασισμένο σε δημοσίευμα της εφημερίδας Antarctic Sun.

Μετά τη διάσπασή του πριν από μερικές ημέρες, το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου είναι πλέον το C19A, κοντά σε γαλλική βάση στην Ανταρκτική, με έκταση 5.659 τετραγωνικά χιλιόμετρα, όσο περίπου το Μπρουνέι.

Αμερικανοί ερευνητές τοποθέτησαν στο νεοσχηματισμένο νησί πάγου μετεωρολογικό σταθμό και συσκευές προσδιορισμού στίγματος με τη βοήθεια δορυφόρων (GPS) για να παρακολουθούν την πορεία του.

Το Β15 αποκόπηκε από το κάλυμμα μόνιμου πάγου της Νήσου Ρος το Μάρτιο του 2000. Η αποκόλληση έχει αναφερθεί ότι προκάλεσε το θάνατο εκατομμυρίων αυτοκρατορικών πιγκουίνων, καθώς ο πάγος που παρέμεινε στο νησί ήταν υπερβολικά απόκρυμνος και εμπόδισε την πρόσβαση των πουλιών στη θάλασσα.

Ο ζωολόγος Τζέραλντ Κούιμαν του αμερικανικού Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps δήλωσε στην εφημερίδα ότι σχεδόν το 75% των πιγκουίνων που είχαν καταμετρηθεί στο Ακρωτήριο Κρόζιερ της Νήσου Ρος δεν είναι πλέον εκεί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024