Την πρώτη «Πρότυπη Εφορία» εγκαινίασε ο Νίκος Χριστοδουλάκης
Τον πρώτο «Σταθμό Εξυπηρέτησης Πολιτών» στην Εφορία της Καλλιθέας εγκαινίασε την Τετάρτη ο Νίκος Χριστοδουλάκης. Στον ΣτΕΠ οι περισσότερες συναλλαγές των πολιτών ολοκληρώνονται από ένα και μόνο υπάλληλο, με μια διαδικασία απλή και αυτοματοποιημένη.
Ένα σημαντικό βήμα για την νίκη απέναντι στο «τέρας» της γραφειοκρατίας υπόσχονται για τους φορολογούμενους πολίτες οι Σταθμοί Εξυπηρέτησης Πολιτών που θα αρχίσουν να λειτουργούν πιλοτικά σε ορισμένες μεγάλες Εφορίες της χώρας. Το πρώτο βήμα έγινε την Τετάρτη στην Α΄ΔΟΥ Καλλιθέας, παρουσία του Νίκου Χριστοδουλάκη.
Ο Σταθμός Εξυπηρέτησης Πολιτών είναι ένας καινούργιος χώρος ειδικά διαμορφωμένος μέσα στη ΔΟΥ, όπου οι περισσότερες συναλλαγές των πολιτών ολοκληρώνονται από ένα και μόνο υπάλληλο και με μια διαδικασία απλή και αυτοματοποιημένη.
Οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι σταθμοί αφορούν στην παραλαβή δηλώσεων, αιτήσεων, γνωστοποιήσεων, καταστάσεων και μισθωτήρια, ενώ χορηγούν πιστοποιητικά και βεβαιώσεις, εκδίδουν διπλότυπα και φορολογικές ενημερότητες, επικυρώνουν φωτοαντίγραφα και θεωρούν το γνήσιο της υπογραφής.
Ο φορολογούμενος πολίτης μπορεί να προσέλθει αυτοπροσώπως στην Εφορία ή να επικοινωνήσει μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ταχυδρομικά ή με φαξ. Οι αλλαγές που επιφέρει η νέα υπηρεσία, σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, σχετίζονται με τη διεκπεραίωση πολλών συναλλαγών σε ένα σημείο και την άμεση ενημέρωση στο χώρο υποδοχής χωρίς ουρές και ταλαιπωρία. Η συνεχής μετακίνηση των φορολογουμένων από γραφείο σε γραφείο, από τμήμα σε τμήμα και από όροφο σε όροφο σταματά πλέον και η εξυπηρέτηση γίνεται σε ένα σημείο για πλήθος αντικειμένων.
Τα οφέλη που προκύπτουν για τη δημόσια διοίκηση, αφορούν στη βελτίωση των σχέσεων κράτους-πολίτη, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος και των διαδικασιών συναλλαγής των πολιτών και τη βελτίωση της παραγωγικότητας της εργασίας.
Ο Σταθμός Εξυπηρέτησης Πολιτών θα λειτουργήσει πιλοτικά για ενάμιση μήνα στην Α΄ΔΟΥ Καλλιθέας, ενώ από αύριο ανάλογο σταθμό θα διαθέτουν οι εφορίες Ιλίου, Αιγάλεω, Νέας Φιλαδέλφειας και Β΄Περιστερίου. Στόχος του υπουργείου Οικονομίας είναι να λειτουργήσουν τέτοιοι σταθμοί σε πάνω από 20 έως 25 μεγάλες Εφορίες, κυρίως της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, τους επόμενους μήνες.
Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, πρόκειται για «ένα πρώτο βήμα προς μια νέα αντίληψη του τρόπου εξυπηρέτησης των πολιτών».
«Εκφράζει», προσέθεσε, «τη νέα τάση εξωστρέφειας του κράτους, με επίκεντρο του ενδιαφέροντός του τον πολίτη, που επιβάλλει την προσαρμογή της οργανωτικής δομής, των λειτουργιών και των διαδικασιών των δημοσίων υπηρεσιών της χώρας, στις πραγματικές ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών για την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.