Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Η Airbus διευρύνει το προβάδισμα της έναντι της Boeing

Η Airbus διευρύνει το προβάδισμα της έναντι της Boeing

Διεύρυνε το προβάδισμα το οποίο έχει αποκτήσει η Airbus έναντι της αμερικανικής ανταγωνίστριάς της, Boeing, με την υπογραφή της συμφωνίας πώλησης 18 αεροσκαφών στην Qatar Airways, με συνολικό τίμημα 5,1 δισ. δολάρια.

27

Διεύρυνε το προβάδισμα το οποίο έχει αποκτήσει η Airbus έναντι της αμερικανικής ανταγωνίστριάς της, Boeing, με την υπογραφή της συμφωνίας πώλησης 18 αεροσκαφών στην Qatar Airways, με συνολικό τίμημα 5,1 δισ. δολάρια.

Ο αερομεταφορέας του Κατάρ, ο οποίος σχεδιάζει να διπλασιάσει το στόλο του (αποτελείται σήμερα από 24 αεροσκάφη Airbus) και να αυξήσει φέτος τους προορισμούς του σε 50 από 41, έδωσε παραγγελία για 14 A330 με δικαίωμα προαγοράς για άλλα οκτώ (δύο A340-600 με option για άλλα οκτώ και για δύο A321).

Επιπλέον, διευκρίνησε ότι έχει ήδη δώσει παραγγελία για δύο σούπερ τζάμπο A380, διατηρώντας δικαίωμα (option) για άλλα δύο.

Η συμφωνία υπεγράφη από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Qatar Airways Ακμπάρ αλ-Μπάκερ και από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Airbus Νοέλ Φορζεάρ και επιβεβαίωθηκε από στέλεχος της εταιρείας πριν από την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου.

Η συμφωνία αυτή κατάφερε νέο πλήγμα στη Boeing η οποία το μόνο που έχει έως σήμερα να επιδείξει στη φετινή Αεροπορική Έκθεση στο Παρίσι είναι το μνημόνιο που υπέγραψε χθες για προμήθευση της νοτιοκορεατικής Korean Air με εννέα αεροσκάφη.

Αντιθέτως, η Airbus δέχθηκε την περασμένη Δευτέρα παραγγελία για προμήθευση της Emirates με 41 αεροσκάφη (συμπεριλαμβανομένων 21 A380), ενώ χθες υπέγραψε μνημόνιο για προμήθευση της Korean Air με οκτώ σούπερ τζάμπο A380.

Παρά το σαφές προβάδισμα που έχει αποκτήσει η Airbus, η αμερικανική εταιρεία επαναβεβαίωσε χθες την προσήλωσή της στην αγορά πολιτικών αεροσκαφών και πιθανότατα θα προχωρήσει στη σχεδιαζόμενη ανάπτυξη του αεροσκάφους 7E7 Dreamliner.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Boeing Φιλ Κόντιτ, ο οποίος οδήγησε την αμερικανική εταιρεία από τη ναυπήγηση πολιτικών αεροσκαφών στους αμυντικούς εξολπισμούς, δήλωσε σε συνέντευξη ότι «δεν βρισκόμαστε σε τροχιά για να βγούμε από τα πολιτικά αεροσκάφη. Πρόκειται να παραμείνουμε σε αυτά για πολύ, πολύ καιρό».

Τον επόμενο Δεκέμβριο το ΔΣ της Boeing θα αποφασίσει το κατά πόσον θα προχωρήσει στην ανάπτυξη του Dreamliner.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο