Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
weather-icon 13o
Απελευθέρωση Ιρακινών αξιωματούχων με αντάλλαγμα πληροφορίες προτείνει η Βρετανία

Απελευθέρωση Ιρακινών αξιωματούχων με αντάλλαγμα πληροφορίες προτείνει η Βρετανία

Την απευλευθέρωση Ιρακινών αιχμαλώτων με αντάλλαγμα πληροφορίες για τον Σαντάμ Χουσεΐν και τα όπλα μαζικής καταστροφής προτείνει η Βρετανία στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, αλλά η Ουάσινγκτον μέχρι σήμερα απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο.

28

Την απευλευθέρωση Ιρακινών αιχμαλώτων με αντάλλαγμα πληροφορίες για την τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν και τα υποτιθέμενα όπλα μαζικής καταστροφής του καθεστώτος του προτείνει η Βρετανία στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, αλλά η Ουάσινγκτον μέχρι σήμερα απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το δημοσίευμα. Η εφημερίδα τονίζει πως Βρετανοί αξιωματούχοι τόνισαν στην αμερικανική κυβέρνηση πως ο μόνος τρόπος για να εντοπισθεί ο Σαντάμ και το αμφισβητούμενο οπλοστάσιό του είναι να επιτρέψει στα ανώτατα στελέχη του εκπεσόντος καθεστώτος (πολλοί εξ αυτών κρατούνται στη Βαγδάτη) να διαπραγματευθούν την ελευθερία τους.

Όπως τονίζεται στο ίδιο δημοσίευμα οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν ως ώρα αρνητική στάση, προς μεγάλη απογοήτευση των Βρετανών. «Προσπαθούμε από καιρό να πείσουμε τους Αμερικανούς, όμως αυτοί προβάλλουν του κόσμου τα νομικά επιχειρήματα», αναφέρει στην εφημερίδα Βρετανός αξιωματούχος, που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος.

Μέχρι τη 13η Ιουνίου οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ κρατούσαν 2.050 αιχμαλώτους, ενώ είχαν απευλευθερώσει περισσότερους από 11.000. Στους αριθμούς αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι εκατοντάδες Ιρακινοί που συνελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες στην επιχείρηση «Σκορπιός της Ερήμου» για τον εντοπισμό και τη σύλληψη όσων παραμένουν πιστοί στον Σαντάμ Χουσεΐν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζει ότι η πλειονότητα των 2.050 αιχμαλώτων είναι εγκληματίες και μόνο οι 380 από αυτούς χαρακτηρίζονται ως αιχμάλωτοι πολέμου.

Ο μεγαλύτερος χώρος κράτησης βρίσκεται κοντά στο λιμάνι Ουμ Κασρ, σε ένα προσωρινό στρατόπεδο που κατασκεύσαν οι βρετανικές δυνάμεις και που από τον Απρίλιο πέρασε στον έλεγχο των Αμερικανών. Υπάρχουν επίσης αρκετές φυλακές στην περιοχή της Βαγδάτης, μία από τις οποίες, χωρητικότητας 300 ατόμων, επεκτείνεται για να μπορέσει να στεγάσει μέχρι και 5.000 κρατούμενους. Αλλη μία προορίζεται για 50 γυναίκες και παιδιά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
Cookies