Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Παροδικές οι επιπτώσεις ενός πολέμου στο Ιράκ στην ελληνική οικονομία, εκτιμά ο ΥΠΑΝ

Παροδικές οι επιπτώσεις ενός πολέμου στο Ιράκ στην ελληνική οικονομία, εκτιμά ο ΥΠΑΝ

Οι όποιες επιπλοκές προκύψουν στην οικονομία ως συνέπεια ενός πολέμου στο Ιράκ θα είναι παροδικές, εκτιμά ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται το Σάββατο στον Οικονομικό Ταχυδρόμο.

71

Οι όποιες επιπλοκές στην οικονομία, συνέπεια ενός πολέμου στο Ιράκ, θα είναι παροδικές, προβλέπει ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται το Σάββατο στον Οικονομικό Ταχυδρόμο.

Σύμφωνα με τον κ. Τσοχατζόπουλο, η παράταση της αβεβαιότητας σχετικά με τη διεξαγωγή πολέμου στο Ιράκ έχει ήδη προκαλέσει πλήγματα στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία.

«Η αβεβαιότητα ως προς το τι θα συμβεί αποτέλεσε τη βασική αιτία ύπαρξης αρνητικής επιρροής στις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών είτε αφορά στο πετρέλαιο και τα καύσιμα είτε στον τουρισμό είτε γενικότερα στις αγορές και τις επενδύσεις. Ουσιαστικά καθηλώνει τα πράγματα, εμποδίζει να ληφθούν αποφάσεις» τονίζει ο υπουργός.

Όπως αναφέρει ο κ. Τσοχατζόπουλος, στην περίπτωση που τελικά πραγματοποιηθεί η πολεμική επιχείρηση κατά του Ιράκ, η άρση της αβεβαιότητας «θα βοηθήσει τον κόσμο να προσανατολισθεί σωστά».

Αναφορικά με ενδεχόμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου σε περίπτωση πολέμου, ο υπουργός Ανάπτυξης προβλέπει ότι θα υπάρξουν αυξήσεις λίγο μεγαλύτερες των τελευταίων μηνών τις πρώτες ημέρες, ενώ αργότερα θα ακολουθήσει πτώση των τιμών. «Η ελληνική αγορά καυσίμων αντιδρά σχετικά πιο ώριμα» σημειώνει σχετικά.

Στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, η ελληνική πλευρά διατύπωσε και προτάσεις για την από κοινού αντιμετώπιση της κατάστασης σε περίπτωση πολέμου, με ενδεχόμενη αποδέσμευση ετοίμων καυσίμων από τα αποθεματικά για ένα διάστημα 8-10 ημερών.

Επίσης, στον τομέα του τουρισμού, η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει επιπρόσθετη διαφήμιση στα τέλη Μαρτίου, με τον ΕΟΤ και τους τουριστικούς πράκτορες να μοιράζονται το κόστος, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να περικοπούν κάποια γενικά έσοδα -όπως τα τέλη προσγείωσης στα αεροδρόμια- για τρεις με τέσσερις μήνες.

Τέλος, ο κ. Τσοχατζόπουλος διευκρίνισε ότι οι ΔΕΚΟ δεν πρόκειται να αυξήσουν τα τιμολόγιά τους μέχρι τον Ιούνιο, ενώ αργότερα θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο να παγώσουν τα τιμολόγια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι όποιες πληθωριστικές πιέσεις.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο