Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Θετική η έκθεση του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία

Θετική η έκθεση του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία

Θετική είναι για την Κύπρο η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οποία γίνεται εκτενής αναφορά στις νέες οικονομικές προκλήσεις που απορρέουν από την πιθανότητα επίλυσης του πολιτικού προβλήματος.

27

Θετική είναι για την Κύπρο η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οποία γίνεται εκτενής αναφορά στις νέες οικονομικές προκλήσεις που απορρέουν από την πιθανότητα επίλυσης του πολιτικού προβλήματος.

Το ΔΝΤ συμφωνεί με το μεσοπρόθεσμο στόχο της κυβέρνησης για απάλειψη του δημοσιονομικού ελλείμματος μέχρι το 2005, ενώ, ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε με συγκεκριμένα μέτρα να ενισχυθεί η πορεία συγκράτησης των δημοσιονομικών μεγεθών.

Στην έκθεση επικροτούνται τα μέχρι τώρα επιτεύγματα της μακροοικονομικής πολιτικής, ενώ, ταυτόχρονα, τονίζεται η ανάγκη εγρήγορσης και ετοιμότητας για αντιμετώπιση των προκλήσεων που αναφύονται λόγω της πορείας φιλελευθεροποίησης που ακολουθείται και ιδιαίτερα της σταδιακής απάλειψης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Επισημαίνεται επίσης η ανάγκη για περαιτέρω ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος και για στενή παρακολούθηση των διεθνών οικονομικών εξελίξεων.

Η έκθεση αναφέρει ότι η κυπριακή οικονομία, λόγω υγιούς υποδομής, μπορεί με σωστές επιλογές, να ανταγωνιστεί επιτυχώς και να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που προσφέρονται στο διεθνές περιβάλλον. Παράλληλα, το ΔΝΤ χαιρετίζει την προσαρμογή της Κύπρου στο κοινοτικό κεκτημένο και καλεί τις Αρχές να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις στους τομείς του ηλεκτρισμού, των αερομεταφορών και των τηλεπικοινωνιών, γεγονός που θα ενισχύσει περαιτέρω τον ανταγωνισμό και το εν γένει επιχειρηματικό περιβάλλον.

Τέλος, στην έκθεση επικροτείται η ακολουθούμενη νομισματική πολιτική καθώς και η πρόοδος που επιτεύχθηκε πρόσφατα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως, για παράδειγμα, η κατάργηση του ανώτατου ορίου επιτοκίου και η ανεξαρτητοποίηση της κεντρικής τράπεζας.

Το ΔΝΤ θεωρεί επίσης ότι η συναλλαγματική ισοτιμία της κυπριακής λίρας συνάδει με τα θεμελιώδη δεδομένα της οικονομίας και αναφέρει ότι ο στόχος για υιοθέτηση του ευρώ το συντομότερο δυνατό είναι εφικτός και σωστός, δεδομένης της νομισματικής και συναλλαγματικής σταθερότητας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο