Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
weather-icon 13o
Το Ιράκ ζητά από τους επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων να επισκεφθούν τη Βαγδάτη

Το Ιράκ ζητά από τους επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων να επισκεφθούν τη Βαγδάτη

Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο οποίος θα συζητήσει με την αμερικανική κυβέρνηση τα επόμενα βήματα στην κρίση του Ιράκ. Το Ιράκ κάλεσε στη Βαγδάτη τους επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ για περαιτέρω συνομιλίες.

37

Το Ιράκ κάλεσε στη Βαγδάτη τους επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών για περαιτέρω συνομιλίες.

Η πρόσκλησή του Ιράκ στους επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων Χανς Μπλιξ και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι επεδόθη, σύμφωνα με το Reuters, αργά την Πέμπτη το βράδυ από τον πρεσβευτή του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη, Μοζάμεντ Αλντουρί.

Ο Χανς Μπλιξ δήλωσε ότι θα απαντήσει στο αίτημα του Ιράκ, αφού συζητήσει την Παρασκευή με τον Ελ Μπαραντέι τις δυνατότητες που υπάρχουν να επισκεφθούν τη Βαγδάτη προτού καταθέσουν τη νέα έκθεσή τους στις 14 Φεβρουαρίου.

Η Βαγδάτη ζητά να συζητηθούν με τους αξιωματούχους του ΟΗΕ θέματα συνεργασίας και διαφάνειας στη διαδικασία των επιθεωρήσεων.

Στις ΗΠΑ ο Μπλερ

Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο οποίος θα συζητήσει με την αμερικανική κυβέρνηση τα επόμενα βήματα στην κρίση του Ιράκ.

Καθ οδόν προς την Ουάσιγκτον, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ιράκ πρέπει να συνεργαστεί πλήρως με τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών, σε αντίθετη περίπτωση αφοπλιστεί δια της βίας.

Προηγουμένως ο Τόνι Μπλερ είχε στη Μαδρίτη συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα νέου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, που θα εξουσιοδοτεί για τη χρήση βίας κατά του Ιράκ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Σον ΜακΚόρμαρκ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Βρετανός πρωθυπουργός θα συζητήσουν την Παρασκευή τα επόμενα βήματα εν όψει της αδυναμίας του Ιράκ να συμμορφωθεί προς το ψήφισμα 1441 των Ηνωμένων Εθνών». Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο ενός δεύτερου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
Cookies