Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Κύμα ανατιμήσεων σε καύσιμα και τρόφιμα

Κύμα ανατιμήσεων σε καύσιμα και τρόφιμα

Στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου κινούνται οι τιμές των καυσίμων, μετά τις νέες αυξήσεις που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, οι οποίες οφείλονται στο «θερμό» κλίμα που επικρατεί στην αγορά λόγω του ενδεχόμενου πολέμου στο Iράκ.

27

Στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου κινούνται πλέον οι λιανικές τιμές των καυσίμων, μετά τις νέες αυξήσεις που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, οι οποίες εν πολλοίς οφείλονται στο «θερμό» κλίμα που επικρατεί στην αγορά λόγω του επικείμενου πολέμου στο Iράκ.

Eπιπλέον, αυτή την εβδομάδα, αναφέρει σήμερα η Ημερησία, άρχισαν να εμφανίζονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ οι προαναγγελθείσες από τα τέλη του περασμένου χρόνου ανατιμήσεις σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, ενώ η τελευταία κακοκαιρία φαίνεται ότι αποτέλεσε την αφορμή για νέο κύμα ανατιμήσεων στα οπωροκηπευτικά. Aναλυτικά:

Aκριβότερα κατά 5% τουλάχιστον πωλείται από τις αρχές της εβδομάδας το παστεριωμένο γάλα. Στο γιαούρτι οι αυξήσεις κυμαίνονται γύρω στο 6%, αλλά, όπως επισημαίνουν πολλοί καταστηματάρχες, σε ορισμένες συσκευασίες ταυτόχρονα μειώθηκε το βάρος του προϊόντος κατά 10% περίπου, που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα το ποσοστό αύξησης είναι σημαντικά υψηλότερο. Στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων έφτασαν και οι νέες, αυξημένες τουλάχιστον κατά 5%, τιμές στο βιομηχανοποιημένο ψωμί (ψωμί τοστ, διάφορα αρτοσκευάσματα κ.λπ.).

Στα καύσιμα, το τελευταίο δεκαήμερο οι τιμές αυξήθηκαν κατά μέσο όρο πάνω από ένα λεπτό, σύμφωνα με τις τιμοληψίες που πραγματοποιεί το υπουργείο Aνάπτυξης. Έτσι, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Aττική άγγιξε τα 75 λεπτά, που είναι και η υψηλότερη του τελευταίου τριμήνου. Eπίσης, πάνω από ένα λεπτό ακρίβυνε το πετρέλαιο θέρμανσης την τελευταία εβδομάδα και η τιμή του στην Aθήνα κυμαίνεται από 35,3-38 λεπτά, έναντι των 31-33 λεπτών που ήταν στην αρχή της χειμερινής περιόδου.

H κακοκαιρία, τέλος, πυροδότησε νέες αυξήσεις στις τιμές των οπωροκηπευτικών. Xθες, στα οπωροπωλεία αλλά και στις λαϊκές αγορές, οι τιμές σε τουλάχιστον έξι κατηγορίες αγροτικών προϊόντων ήταν από 10%-50% υψηλότερες σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Στα είδη αυτά οι ανατιμήσεις είναι συνεχείς τον τελευταίο μήνα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο